Jste zde

PAC a LNA od RFMD: malé novinky pro velké kmitočty

Nabídka společnosti RFMD se rozrůstá o programovatelné 6bitové kapacitní pole PAC a tři nízkošumové zesilovače LNA.
Nejprve si krátce představíme integrovaný obvod RFAC3612, 6-Bit, PAC (Programmable Array of Capacitors). Jak již napovídá samotný název, bude se jednat o 64stavové pole kondenzátorů, určené pro laditelné vysokofrekvenční aplikace, čemuž logicky odpovídá i použitelný rozsah od 0,47 pF až do 13 pF. Kapacitní prvek byl sice optimalizován s ohledem na sériovou konfiguraci, ale výrobce jej na obou RF portech dále vybavil též říditelnými bočníkovými spínači. Díky vysokému Q, skvělé linearitě a výkonům, které dokáže zpracovat, tak vytváří užitečný nástroj použitelný při ladění antén, v přeladitelných filtrech nebo sítích určených k přizpůsobení.
 
PAC RFAC3612 s kmitočtovým rozsahem od 500 MHz do 3 GHz dále obsahuje vestavěný stabilizátor LDO, umožňující pracovat s napájecím napětím v rozsahu 2,4 V až 3,5 V. Chování obvodu pak bude možné řídit 3drátovým rozhraním kompatibilním s SPI. Strukturu chrání miniaturní pouzdro s deseti vývody o rozměrech 2,0 x 2,5 mm. Všechny piny výrobce opatřil ochranou proti elektrostatickým výbojům ESD, zajišťující toleranci dle modelu lidského těla HBM na úrovni 2 kV. Typická proudová spotřeba obvodu nebude vysoká, činí totiž jen 64 μA. Dokumentaci ke kapacitním polím RFAC3612 stáhnete na stránkách výrobce zde
 
 
Druhým v pořadí se stává již taková „klasika“, nízkošumový zesilovač LNA s vysokou linearitou, označený jako RFLA1022, Low Noise, High Linearity Amplifier 400MHz to 1500MHz, který se i s jeho osmi vývody podařilo celý dostat do pouzdra typu DFN o rozměrech 2,0 x 2,0 mm. K deaktivaci LNA bude sloužit pin SD (Shutdown), zatímco k nastavení proudu pak využijeme vývodu VB (VBIAS). Šumové číslo 0,43 dB spolu s IIP3 29 dBm činí ze součástky ideální řešení např. pro vstupní sestavy přijímačů. Modul bude na obou vf portech interně přizpůsoben (50 Ω), nicméně bude si okolo sebe žádat jednoduchou RLC síť.
 
Zesilovače RFLA1022 (400 MHz až 1 500 MHz) jsou prvními z trojice nových LNA pokrývajících pásmo od 400 MHz až do 4 GHz. Další dva, RFLA3022 (1 500 MHz až 3 000 MHz) a RFLA4022 (2 500 MHz až 4 000 MHz), výrobce přislíbil ještě v tomto kalendářním roce.
 
Schéma zapojení vývojové desky s nízkošumovými zesilovači RFLA1022
 
V případě zájmu o produkty společnosti RFMD (www.rfmd.com, zdroj) kontaktujte distributora, společnost Macro Weil (www.macroweil.cz). Na HW serveru čtěte též Nové DSA od RFMD: řízený útlum s krokem 0,25 dB nebo Napětím řízený útlumový článek. Vše potřebné ukrývá jedno malé QFN.
 
 
Hodnocení článku: