Jste zde

LabView NXG na vlastní oči

Nová verze LabView bere vítr z plachet skalním příznivcům psaní algoritmů. Většinu funkcí pro sběr a vizualizaci dat poskytuje přes grafické rozhraní. Víc ale nabídne i programátorům.

Po letech, kdy National Instruments každoročně přinesla novou verzi LabView, obohacenou o další funkce a doplňky, přichází letos radikální změna v podobě LabVIEW NXG. Kromě Next Generation skrývá označení také programovací jazyk G. G samozřejmě znamená grafický a NI se tak přímo vymezuje vůči jinak velmi dobře integrovanému jazyku C. Zatímco v prostředí Labview stačí pro zařazení instrukce do algoritmu měření uchopit a umístit jeden objekt, v pojetí klasického programování je to samé spojeno s napsáním desítek či stovek řádků kódu a jeho laděním.

Kromě technologického náskoku a unifikace v nejpokročilejších technologiích je toto celosvětově vnímáno jako jedna z největších výhod LabVIEW. Technici a vědci se mohou soustředit na své úkoly namísto nástroje pro jejich řešení. Verzi NXG proto NI označuje podtitulem  LabVIEW NXG 1.0 poskytuje produktivitu LabVIEW neprogramátorům. 

Správnost této vize potvrzují i účastníci každoroční konference NI WEEK. Špičkový odborníci z kosmického, automobilového I elektrotechnického průmyslu musí rychle a efektivně řešit zavádění nových technologií, ne se soustředit na tradiční programovací nástroje a jejich esoteriku. To se beze zbytku týká vývoje zdravotnických technologií, materiálů, biotechnologií a mnoha dalších oborů, kde má automatické testování své místo. Právě proto NI dokončilo razantní přeměnu LabVIEW od základu. Jednodušší aplikace jsou nyní dostupné přes připravené konfigurace, rozšířené rozhraní grafického programování, umožňuje řešit vše ostatní. Možnost propojení s přímo psaným kódem v jazyku C zůstává, protože v řadě klíčových sektorů má stále své příznivce. Jak ale přiznávají, tlak na ně vyvíjí jejich okolí, protože úkoly, na které měli dříve měsíce, musí zvládnout během pár dní a tam, kde bylo možné přípravě testu věnovat dny, mají čas v řádu desítek minut.
První ukázky ukazují, jak LabVIEW NXG osloví uživatele, kteří dosud s produkty  NI nepracovali. Automatická konfigurace prostředí testu spolu s detekcí hardware dokáže během pár sekund zobrazit první signál. Další konfigurace testu se provádí v grafickém prostředí. Automatická konfigurace je přesně tím, co odstraňuje bariéru mezi technologií a uživatelem při prvním použití. To podtrhuje i trend všeho v jednom okně a rozklikávacích nabídek.

LabVIEW NXG podporuje také expanzi mimo laboratorní a čistě technické obory, které vystačí s 2D zobrazením. Již nyní jsou k dispozici nástroje pro 3D vizualizace, spolupráci se systémy rozšířené reality nebo holografické brýle. To je předpoklad pro další rozšíření v konstrukčních oborech, ale také v lékařské technice.

Jádro LabVIEW NXG změnilo také přístup k programovacím jazykům. Vedle zmíněného C je dostupná integrace desítek dalších jazyků, jmenujme jen Python nebo Codesys a interakci s nimi. Vyřešena je také konektivita komplexních  testovacích systémů, mimo jiné pro IP systémy a další komunikační protokoly jako IEC61131-3, OPC UA nebo standard pro bezpečnou komunikaci DDS.
Zdálo by se, že na masivní rozšíření LabView NXG si ještě počkáme. Současně s ním byla o něco tišeji představena edice LabVIEW 2017. Již úvodní tisková konference ale vyvrátila pochybnosti. LabVIEW NXG bude letos k dispozici v balíčku spolu s LabVIEW 2017 za jednu cenu.

Stávající i noví zákazníci si mohou vyzkoušet výhody obou verzí. Podle dostupných informací budou obě verze existovat paralelně. Jeff Kodosky potvrdil, že obě platformy mají potenciál pro růst v různých oblastech využití. Je pravděpodobné, že jádra obou platforem postupně splynou v jediné, ale uživatelská rozhraní budou mít různá specifika.
Hlavní rozdíl je ale někde jinde. V případě dosavadních verzí se tvorba měřícího algoritmu pohybovala na úrovni jednotlivé úlohy, například měření vibrací a výběr vzorku dat. NXG umožní udělat stejnou věc jednodušeji a navíc podpoří i funkce, potřebné pro vývoj systémů pro prediktivní údržbu, které předpokládají zpracování daleko větších objemů dat, webové interakce a další. Ty odkrývá verze 2.0 Beta, představená současně s komerčně dostupnými verzemi.

LabView NXG přinese kromě grafického ptogramování dvě zásadní novinky: Orientaci na workflow testu (nejen na technické aspekty) a vizualizaci výsledků. Technici a vědci tak budou mít více nástrojů pro přímou prezentaci svých výsledků bez nutnosti kopírovat obrazovky do powerpointu a podobně.

Pro více informací o LabVIEW NXG 1.0 o LabVIEW 2017 navštivte www.ni.com/labview a pro beta verzi NXG 2.0 www.ni.com/techpreview .

Jak vypadalo představení se dnes již můžete podívat také sami:

Hodnocení článku: