Jste zde

Arm Cortex M55 a Ethos NPU pro umělou inteligenci

Nová jádra z rodiny Arm se brzy objeví v čipech pro AI řady výrobců. NPU Ethos je přitom od začátku navržen jako koprocesor pro strojové učení.

Novinka od Arm, načasovaná před veletrh embedded world potvrzuje signály z loňské konference firmy. Jádra Cortex i vývojový ekosystém mají pevné místo na trhu, kde ale Armzaspal dobu je podpora koprocesorů. To je trochu paradox, protože pokud někdo umí dobře propojit desítky a stovky jader, je to právě Arm. Tato řešení jdou ovšem do jiných segmentů, které jsou výkonově i cenově na jiné úrovni. Již na loňské konferenci Arm oznámil, že oblast koprocesorů otevře i svým partnerům. Nyní představuje svá první jádra, určená k dalšímu licencování.   

V první řadě je důležité vymezit, kam nová jádra patří. Cortex M55 a koprocesory U55 míří do malých embedded systémů a SoC, určených pro štíhlé aplikace s limitovanou spotřebou. To je někde mezi „napájení je vždy dost“ a kategorií „low power“. Strojové učení nikdy do segmentu low power patřit nebude, ale posouvá se do miniaturních systémů, jejichž úspěch částečně závisí na provedení a výdrži na baterii nebo limitovaném zdroji.

Procesor M55 kromě hlavní sestavy Armv8.1 obsahuje vrstvy rozhraní a obsluhy koprocesoru, vše je zabaleno do ochranné vrstvy TrustZone. Koprocesor Arm Ethos U55 obstarává pouze konkrétní výpočetní operace. Ve srovnání se zpracováním stejné operace jedním MCU by měl dodat výsledek cca 480xrychleji. Samotné jádro M55 ve srovnání s předchozími M generacemi zrychlilo v oblasti strojového učení 15x a v klasickém DSP režimu 5x.

Zájem o licence již potvrdily mimo jiné Amazon, Alif Semiconductor, Bestechnic, Cypress, Dolby, Google, NXP, Samsung, STMicroelectronics a další firmy. Dá se předpokládat, že prvním SoC, které budou postaveny na této platformě, bude trvat nejméně rok, než se stanou dostupnými pro normální zákazníky. Je ale jasné, že kromě samotného výkonu přinesou vývojářům kompletní toolbox, zahrnující Arm Development Studio, OS Mbed, frameworky pro strojové učení, ucelenou podporu bezpečnosti Arm TrustZone, včetně nových nástrojů pro strojové učení.

https://www.arm.com/products/silicon-ip-cpu/cortex-m/cortex-m55
https://www.arm.com/products/silicon-ip-cpu/machine-learning/ethos-u5 

Hodnocení článku: