Jste zde

Procesory řady i.MX pro průmysl a IoT Edge aplikace

NXP rozšiřuje řadu aplikačních procesorů i.MX o procesor i.MX 8ULP, který se vyznačuje ultra nízkou spotřebou energie. Další novinkou v této řadě je procesor i.MX 8ULP-CS, který má certifikaci pro Microsoft Azure Sphere. Aby toho nebylo málo, NXP uvádí novou řadu aplikačních procesorů i.MX 9, které nabízí ještě větší výkon.

Procesory řady i.MX 8ULP

Tato řada crossover procesorů se vyznačuje extrémně nízkou spotřebou (LP – low power) a přináší pokročilé bezpečnostní funkce v podobě EdgeLockTM. Architektura NXP Energy Flex v procesorech i.MX 8ULP nabízí vysoký výpočetní výkon, který je vhodný pro Edge aplikace všeho druhu. Důmyslný systém napájení nabízí více než 20 režimů spotřeby. Procesory z rodiny i.MX 8ULP jsou postaveny na jádrech Arm Cortex-A35 běžící na 1 GHz a Arm Cortex-M33. Dále mají integrovány 3D / 2D grafické jednotky (GPU) a signálové procesory Cadence Tensilica Hifi 4 DSP a Fusion DSP pro nízkoenergetické zpracování zvuku / hlasu a AI / ML procesy.

Více informací na: https://www.nxp.com//arm-processors/i-mx-8-ULPprocessors

Rodina procesorů i.MX 8ULP-CS

Zkratka CS znamená cloud secure. Tyto procesory mají certifikaci pro použití s platformou Azure Sphere, která je určená pro Edge aplikace a zpracování dat v cloudu. Součástí těchto procesorů je také bezpečnostní čip Microsoft Pluton, který poskytuje bezpečnostní funkce (Root of Trust) přímo v křemíku a zajišťuje zabezpečení komunikace mezi čipem a cloudem pro širokou škálu IoT i průmyslových aplikací. Kromě zabezpečeného hardware zahrnuje Microsoft Azure Sphere cloudovou službu Azure Sphere Security Service a průběžné aktualizace OS.

 

Více informací na: https://www.nxp.com/arm-processors/i-mx-8ulp-cs-cloud-secured

Rodina aplikačních procesorů i.MX 9

Společnost NXP uvedla na trh aplikační procesory nové generace, a to řadu i.MX 9. Na základě osvědčených řad i.MX 6 a i.MX 8 přinášejí aplikační procesory i.MX 9 vyšší výkon, větší efektivitu, dokonalejší zabezpečení a škálovatelnost. Procesory i.MX 9 mají integrované jednotky pro neuronové sítě (NPU), které jsou určeny pro aplikace se strojovým učením. Neuronová jednotka microNPU Arm Ethos U-65 umožňuje vytvářet vysoce efektivní řešení v oblasti umělé inteligence.

Procesory řady i.MX 9 jsou také postaveny na architektuře NXP Energy Flex, kterou lze využít k energetické optimalizaci, snížení uhlíkové stopy a prodloužení životnosti baterie. Procesory jsou vyrobeny procesní technologií 16 / 12nm FinFET, která je optimalizovaná na nízkou spotřebu.

Taro řada je vhodná pro inteligentní domy, inteligentní města, veřejné bezpečnostní systémy, správu vozového parku, precizní zemědělství, audio systémy, zdravotnické a energetické aplikace a všude tam, kde je nutná nízkoenergetická konektivita a strojového učení.

Rodiny i.MX 9 rozšiřuje možnosti strojového učení, a proto jsou vhodné také pro průmyslovou automatizaci a průmyslové procesy včetně robotiky.

Speciální procesory řady i.MX 9 jsou určené pro:

  • Rozpoznávání více objektů a spoof-free rozpoznávání více tváří v milisekundovém čase
  • Hlasové systémy, které dokážou rozpoznat přirozený jazyk a akcenty
  • Sekvenční analýza pro rozpoznávání gest
  • Detekce anomálií pro průmyslovou prediktivní údržbu a syntetické senzory v inteligentních domácnostech a mnoha dalších průmyslových a IoT aplikacích

Více informací na: https://www.nxp.com//arm-processors/i-mx-9-processors

Hodnocení článku: