Jste zde

Páječky, nářadí a příslušenství značky Weller

Firma Weller patří k předním výrobcům pájecích zařízení a může se pochlubit dlouholetou tradicí (téměř 80 let) a důvěrou mnoha zákazníků po celém světě. Zařízení značky jsou navržena pro častý provoz a dlouhou životnost.

Tyto výrobky samozřejmě úspěšně splní očekávání žáků, studentů a kutilů . Usnadňují přesnou práci s elektronickými obvody a součástkami elektromechanických systémů, mimo jiné v servisech a v dílnách.V poslední době byly do nabídky TME přidány nové produkty značky Weller. Patří mezi ně páječky různých typů, pájecí stanice, nástroje a příslušenství. Níže uvádíme průřez touto nabídkou. Prezentované zboží je k dispozici přímo z našich skladů, díky tomu jsme schopni zajistit našim zákazníkům co nejrychlejší dodání.

Páječky

V závislosti na prováděné práci a jejích podmínkách mají technici pracující s páječkami specifické požadavky na používané nástroje. Proto značka Weller dodává široký výběr páječek, které se liší nejen z hlediska charakteristik, ale také způsobu, jakým fungují.

Plynové páječky

Páječky, které k ohřevu hrotu používají butan, mají několik výhod: jsou nezávislé na zdroji napájení, mají kompaktní konstrukci, relativně krátkou dobu ohřevu a široký rozsah dosahovaných teplot. Kromě toho umožňují při prací využívat jak klasický hrot, tak i proud horkého vzduchu (směsi), lze je také použít k ohřevu prvků generovaným plamenem (např. ke smršťování tepelně smrštitelných trubek). Kromě plynového zásobníku jsou tato zařízení soběstačná – jiskra je vytvářená piezoelektrickým zapalovačem a zařízení se po nasazení ochranného krytu automaticky uzamkne. Díky tomu může být plynová páječka úspěšně a dlouhodobě uložena v brašně s nářadím: vždy připravena k použití. To jsou důležité vlastnosti jak pro techniky působící „v terénu“ a příležitostně provádějící pájecí práce, tak i pro osoby pracující pod časovým tlakem, kteří potřebují multifunkční a účinný nástroj.

Plynové páječky jsou kompaktní, přenosné a multifunkční nástroje.

Transformátorové páječky

Páječka o výkonu 140 W se zahřívá během 6 sekund.

Transformátorové páječky se používají především pro elektrické práce – připojování žil, instalace napájecích konektorů, opravy kabelových svazků atd. Méně často se používají pro elektronické práce, což je způsobeno dosahováním vysokých teplot a vysokou intenzitou proudu protékajícího hrotem. Je třeba poznamenat, že v případě moderních modelů značky Weller se hroty vyznačují vysokou přesností, trvanlivostí a mohou být použity k provádění prací, které vyžadují přesnost. Nepochybnou výhodou transformátorových páječek je rychlost ohřevu: 6 sekund v případě modelu WEL. WLG9400K23C. Navíc v sadě s tímto výrobkem jsou k dispozici vyměnitelné, specializované hroty: řezací, plochý a bodový. Práci usnadňuje světelný zdroj zabudovaný v tělese.

Páječky s topným tělesem

Nejoblíbenějším typem páječek, které používají specialisté v oblasti elektroniky po celém světě, jsou v nabídce značky Weller lehké (hmotnost od 172 g) kompaktní nástroje s ergonomickou rukojetí. Páječky mají výkon od 25 W do 80 W a jsou kompatibilní s desítkami značkových hrotů výrobce. Lze je proto použít při různých pracích s PCB obvody (THT a SMD), vodiči, konektory atd.  Vybrané modely jsou určeny k vytváření nápisů a grafiky na korkových zátkách nebo na dřevě.

Sada obsahuje stojan a koncovky pro snadnější vypalování značek, kaligrafie a vytváření vzorů, a také držák na přesné čepele. Po jejich zahřátí můžete snadno provádět přesné řezy do plastů. V případě výrobků určených pro práci s pájecím pojivem je výhodou výrobků Weller umístěný v přední části pájky prstenec LED diod, který dokonale osvětluje pracovní prostor, a to i při práci pod neobvyklým úhlem (např. při opravě domácích spotřebičů nebo autoelektriky). Stejně jako v případě transformátorových páječek jsou všechna uvedená zařízení vybavena evropskými síťovými zástrčkami a určena pro napájení proudem 230 V AC.

Vestavěný zdroj světla zlepšuje práci mimo pracoviště.

Bezdrátové páječky s topným tělesem

S rozvojem technologie výkonných alkalických článků je na trhu stále více dostupných bezdrátových páječek napájených bateriemi. Je však třeba poznamenat, že vyrobit účinnou a kompaktní páječku s výkonem několika wattů není jednoduchý úkol. Proto je v této skupině výrobků obzvláště důležitý osvědčený výrobce, který zaručí, že se zařízení osvědčí v praxi, v podmínkách častého používání a že brzy neselže.

Bezdrátová páječka nabíjená pomocí standardního USB kabelu.

Výrobky Weller jsou určeny pro mobilní práci s elektronikou a elektřinou, jako je například oprava obvodů prováděna bez možnosti použití elektrické zásuvky. U modelů s výkonem 4,5 W a 6/8 W jsou zdrojem napájení baterie AA (3 nebo 4 kusy). V případě WEL.WLBRK12 má nástroj vestavěný akumulátor. Ten se nabíjí pomocí kabelu s konektorem USB-C, což trvá až 2 hodiny. Zásoba energie stačí na spojení asi 180 bodů. Kontrolky umístěné v pájce indikují stav zahřívání hrotu (až 580 °C) a úroveň nabití akumulátoru. Model je navíc vybaven LED diodou pro osvětlení pracoviště a krytem chránícím vyměnitelný hrot během přepravy.

Analogové pájecí stanice

Ke skupině produktů Weller, které jsou  dostupné z katalogu TME, byly přidány také analogové pájecí stanice. Jejich hlavní výhodou je vynikající poměr kvality a ceny. Tyto stanice budou skvělou volbou pro vybavení domácích elektrotechnických dílen a především amatérských pracovišť. Novinkou v nabídce TME jsou dva modely stanic: o výkonu 30 W a 80 W. Základna je vybavena spínačem, knoflíkem pro regulaci teploty, držákem pájky a místem pro čistič hrotů (houbičku). Teplotní rozsah až 485 °C umožňuje pohodlnou práci jak s klasickými pojivy, tak i s bezolovnatými směsmi. Lehká, pokrytá protiskluzovým materiálem pájka je umístěna na flexibilním kabelu o délce 120 cm.

Kompaktní analogová stanice se perfektně osvědčí při kutilských pracích.

Nářadí a příslušenství

Kromě páječek má Weller ve svém portfoliu široký výběr nářadí, příslušenství a dílů pro práci s elektronickými systémy, konektory a elektrickými obvody. V nabídce TME již máme mnoho z nich, ale v poslední době jsme do našeho katalogu zařadili nové produkty, které uvádíme níže. Zákazníkům, kteří hledají konkrétní produkty nebo se zajímají o celý sortiment značky, doporučujeme prohlédnout si náš katalog.

Pájecí příslušenství


Stabilní univerzální držák PCB usnadňuje a urychluje montáž součástek.

Mezi příslušenstvím, které by mělo být na každém stanovišti, kde se provádí pájecí práce, je třeba zmínit podložky a čističe hrotů. Čističe vyrobené z měkkého kovu nevyžadují zmáčení a mohou sloužit po celá léta, a díky speciálnímu úchytu je lze používat bez zvedání. Umožňují zbavit se nečistot a usazenin z povrchu pájecího hrotu, což se přímo promítá do kvality provedených spojů a životnosti hrotu.

Silikonové podložky chrání desku stolu, na které se pracuje se zahřátým pojivem – jsou také spolehlivým, protiskluzovým a izolačním podkladem. Díky profilovanému tvaru umožňují také udržovat pořádek při práci s malými elektronickými součástkami (např. snížit riziko chyb při výměně poškozených součástek).

K těmto dvěma nezbytným doplňkům je třeba přidat nástroje pro znehybnění PCB desky během montážních prací. V katalogu TME se právě objevila dvě pohodlná řešení od značky Weller. První je držák s lupou, tedy tzv. „třetí ruka“ – dva nastavitelné páry kleští a pohyblivá lupa umístěná na stabilní základně. Druhým řešením je základna vybavená čtyřmi rameny (upevněnými neodymovými magnety) zakončenými izolovanými záchyty. Toto zařízení usnadňuje připojení vodičů, instalaci větších komponentů na PCB, jakož i montáž a demontáž jednotlivých prvků při provádění servisu složitých obvodů.

Nářadí

V nabídce firmy Weller nalezneme také řadu nástrojů pro montáž, údržbu a obrábění PCB obvodů. Novinkou v této kategorii jsou škrabky, které jsou dostupné v sadách – nenahraditelné při testování spojů na opravované desce, jejím čištění a regeneraci (např. při odstraňování koroze nebo odštěpků pojiva, které by mohly způsobit zkrat). Obdobné použití mají kartáče (štětce) dostupné v sadách po 25 ks. Mezi zajímavé a praktické doplňky také patří značkové pouzdro o rozměrech 300×140×60 mm, které perfektně ochrání drobné nástroje a citlivé vybavení uchovávané v brašně na nářadí.


Škrabky jsou drobným, avšak nepostradatelným prvkem výbavy pájecího stanoviště.

Hroty

Univerzální kuželový hrot pro páječky napájené akumulátory.

Nové hroty firmy Weller jsou prvky vybavení výše uváděných páječek a pájecích stanic – jak těch s topným tělesem, tak i těch plynových. Jedná se o nožové koncovky, ploché (typ šroubovák), zkosené, kuželové a ohnuté (usnadňující montáž v obtížně přístupných místech). Součástí nabídky je také sada hrotů pro výtvarné práce, např. vypalování do dřeva.  Tyto prvky jsou snadno vyměnitelné, což umožňuje přizpůsobit zařízení pro práci s konkrétním typem prvků – od velkých uzemňovacích polí, přes upevňovací body konektorů nebo spojování žil, až po malé SMD prvky vyžadující přesné zakončení.

Text připravila společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Článek byl vydán v originále na webu TME.eu :  https://www.tme.eu/cz/news/library-articles/page/45057/pajecky-naradi-a-prislusenstvi-znacky-weller/

Hodnocení článku: