Jste zde

UTP, FTP, S/FTP? Malé zopakování jistě neuškodí

Také si už občas nejste jisti, jestli používáte správné zkratky označující datové kabely, většinou používané pro Ethernet? UTP vs. FTP, STP vs. FTP. Povíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl.

Dnes už víme, že pokud měl někdo před 20 – 30 lety pocit, že internet bude „velká věc“, tak měl správné tušení. Jen málokdo však zřejmě předpokládal, že internet tak silně ovlivní průmysl i soukromou sféru. V případě průmyslových aplikací je ještě výhodnější aktuálně se rozvíjející technologie „Single Pair Ethernet“ (SPE), a to hlavně díky zjednodušení instalace a výrazné úspoře prostoru a nákladů na kabely. Navzdory rozmachu bezdrátových technologií mají drátové instalace své přednosti, zvláště v průmyslu zůstávají hlavním pilířem pro datovou komunikaci. 
Datové kabely mohou mít konstrukci z pevných vodičů (solid), jakož i z lanek (stranded). Kabely s pevným jádrem jsou vhodné zejména pro pevné instalace. Kabely s lankovou konstrukcí jsou podstatně flexibilnější, vhodné zejména pro pohyblivé instalace, pro výrobu patch kabelů apod.
Díky internetu v zaměstnání i v domácnostech snad každý alespoň slyšel výrazy pro označení kabelů jako je UTP nebo FTP. Mnohdy však stejnou zkratkou označujeme i dosti rozdílné kabely, s čímž se setkáváme zejména v různých článcích, blozích, internetových diskuzích a na jiných místech. Zopakujme si tedy v krátkosti význam a rozdíly mezi jednotlivými kabely, jak je definováno v normě ISO/IEC 11801:200. Vysvětlení názvosloví, jakož i přehledná tabulka nám přitom budou určitě nápomocny.

U/UTP 

Kabel bez jakéhokoli stínění (Unscreened), jen s kroucenými páry (Twisted Pair - TP). 
Je to běžný nestíněný kabel označovaný jako UTP kabel. Současně je to nejjednodušší verze kabelu s kroucenými páry. Jeho nevýhodou je pochopitelně nižší odolnost vůči externímu rušení, jakož i vyšší vlastní vyzařování kabelu do okolí. 
V mnoha aplikacích taková verze kabelu stále postačuje, ovšem z perspektivního hlediska je jistější použít pro nové instalace kabely alespoň s nějakou formou stínění. Zvláště když vezmeme v úvahu, že cenový rozdíl mezi U/UTP a F/UTP je dnes již velmi malý.

F/UTP (FTP) 

Kabel celkově stíněný vodivou fólií (Foil - F) s navzájem nestíněnými kroucenými páry (UTP). Tento kabel je velmi podobný základnímu UTP kabelu s přidáním fólie, většinou hliníkové, pod hlavní plastový plášť kabelu. Dalším běžným názvem pro tento typ je také FTP kabel. Tyto kabely jsou běžné v 10GBaseT aplikacích. Porovnání FTP vs. UTP vychází jednoznačně ve prospěch F/UTP, tedy FTP, jelikož U/UTP kabel nemá žádné stínění. 
Jak jsme již zmínili, cenový rozdíl mezi nimi bývá malý, pokud tedy nepotřebujete zrovna kilometry kabelů, lepší volbou bude použít F/UTP (FTP) verzi. I když primárním úkolem stínící fólie je elektrická funkcionalita, tedy stínění, jejím malým sekundárním plusem je o něco větší mechanická odolnost.

S/UTP

Kabel celkově stíněný opletením (Braid Screen) s nestíněnými kroucenými páry (UTP). 
Tento kabel je občas označován jako STP kabel, ale mějte na paměti, že touto zkratkou se někdy označuje i následující kabel s jinou konstrukcí. Pro jistotu si vždy zkontrolujte, zda a jaké má daný kabel stínění. Kabely se stíněným opletením jsou obyčejně flexibilnější než F/UTP kabely, proto jsou vhodnější pro flexibilní aplikace.

SF/UTP

Takový kabel obsahuje dvojité stínění – celkové opletení (S) a stínění fólií (F) spolu s (navzájem) nestíněnými kroucenými páry (UTP).Tento kabel je také příležitostně označován jako STP kabel. Tyto kabely s celkovým opletením a fólií jsou velmi efektivní v zabránění rušení (EMI) ať už vyzáření nebo indukce do kabelu.
Porovnáme-li STP vs. FTP kabel, v případě kabelu, který má v názvu "S", vždy najdeme i opletení (jemnými drátky), zatímco u FTP vykonává úlohu stínění pouze fólie. Proto najdeme SF/UTP kabely velmi často v kategorii kabelů s označením Cat.6.

SF/FTP

Znamená dvojité celkové stínění, tedy celkové opletení (S) i stínění fólií (F) společně s navzájem stíněnými kroucenými páry (FTP). Co se týká EMI a mnoha jiných vlastností, je to elektricky nejdokonalejší verze kabelu. I proto v našem hodnocení získal v tabulce 5 hvězdiček.

F/FTP

Celkově fólií stíněný (F) kabel s fólií stíněnými individuálními páry (FTP). Podobně jako kabely typu F/UTP, i tyto stíněné kabely se často používají v 10GBaseT aplikacích. Tento typ F/FTP je výrobně levnější než S/FTP, obyčejně je ale méně flexibilní, takže je vhodný zejména pro fixní instalace.

U/FTP

Kabel bez celkového stínění (U), ale s fólií stíněnými samostatnými páry (FTP). Tento typ kabelu se také běžně používá v 10GBaseT aplikacích. Označení U/FTP je na první pohled velmi podobné F/UTP, ovšem ve skutečnosti jsou kabely U/FTP kvalitativně mnohem výše než F/UTP, jelikož vzájemné stínění párů minimalizuje přeslechy mezi páry (crosstalk). Současně je takový kabel obyčejně flexibilnější než F/UTP. 
Obecně je velkou výhodou kabelů, které mají samostatně stíněné páry, podstatně menší rozdíl v rychlosti šíření, resp. zpoždění (tzv. delay skew). Je to důležité hlavně u systémů, které využívají více párů pro přenos dat simultánně. Prakticky vždy je spolu se stíněním použit i tenký vodič, tzv. „drain wire“, usnadňující montáž kabelu, používáme-li RF45 koncovky se stíněním.

Přehled základních rozdílů v názvosloví datových kabelů:

Značení k porovnání:
Celkové stínění / Stínění párů: U (bez stínění), F (fólie), S (stínění opletem z jemných drátků)
EMI vlastnosti: 1(*) - nejhorší vlastnosti, 5(*****) – nejlepší vlastnosti

SINGLE PAIR ETHERNET

Nejnovějším trendem v průmyslu je Ethernet využívající pouze jeden pár vodičů, proto i označení „Single Pair Ethernet“.Kabely pro SPE jsou popsány v normách IEC 61156-11/-12/-13 a -14. Tyto čtyři nové normy pro SPE kabely definují pevnou i flexibilní instalaci.

Technologie SPE umožňuje mimo jiné i vyrábět zařízení, resp. komponenty s cílem vytvořit komunikaci typu „end-to-end“ založenou na síti Ethernet a provést tak často citovaný slogan „ze senzoru do cloudu“.

Obrovskou výhodou tohoto řešení je velká úspora kabelů a prostoru, přičemž v hmotnosti to bývá úspora až 60%. Momentálně nejrozšířenějším kabelem vhodným pro Single Pair Ethernet je typ S/FTP. Sortiment kabelů pro tuto oblast se každým dnem zvětšuje a předpokládá se, že do budoucna bude tento typ komunikace, zvláště pro průmyslové účely, dominovat hlavně kvůli úsporám.
 

Nejpoužívanější F/UTP kabel Belden

Nyní, když už víte, jaký je rozdíl mezi FTP a UTP kabelem, jistě snadno rozluštíte označení nejen F/UTP kabelu 1633E Cat5E, který naleznete v naší stabilní skladové nabídce. Je to osvědčený a nejběžněji používaný kabel od společnosti Belden, který je vhodný pro všechny běžné instalace v budovách.

Vodiče jsou pevné o průměru 0,51mm (AWG24) se stíněním hliníkovou fólií (+ AWG26 „drain wire“). Kabel splňuje všechny běžné normy a s vnějším průměrem 6,0 mm je bez problémů použitelný s drtivou většinou RJ45 konektorů.

V jeho technickém listu na naší stránce naleznete veškeré informace potřebné pro použití kabelu včetně parametrů, které ne všichni výrobci kabelů udávají. S maximálním napětím 72 V a trvalým proudem 1,5 A @ 25 °C je kabel F/UTP kabel 1633E Cat5E vhodný i pro PoE aplikace.

Máte-li zájem o jakékoli kabely ze sortimentu společnosti Belden, nebo se chcete poradit s výběrem, neváhejte nás prosím kontaktovat na adrese info@soselectronic.cz

 Výhody a vlastnosti kabelu 1633E:

  • značkový kabel kategorie Cat5E výrobce Belden,
  • splňuje všechny běžné normy,
  • detailní technický list včetně parametrů,
  • použitelný i pro PoE aplikace,
  • rozsah pracovních teplot -30 až +60°C.

Download a odkazy:

Hodnocení článku: 

Kontaktujte svého distributora

* Hvězdičkou (*) označené údaje jsou povinné.

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem.