Jste zde

Bavte se vědou na Dnech vědy a techniky 2013

Příští týden bude v Plzni patřit vědě. Od 9. do 14. září se totiž v areálu univerzitního kampusu a v centru města koná osmý ročník interaktivní výstavy s názvem Dny vědy a techniky Západočeské univerzity v Plzni.
Program je jako obvykle určen široké veřejnosti, která se může těšit na šest dní nabitých jiskřivými experimenty, bublajícími kádinkami, blikajícími monitory či spalujícími lasery.
 
Již tradičně je program rozdělen do dvou částí. Od pondělí do čtvrtka (9. – 12. 9.) se veřejnosti otevřou nejen laboratoře a špičková pracoviště v univerzitním kampusu na Borských polích, ale prohlédnout si může také například výzkumné centrum ZČU Nové technologie v plzeňském Vědeckotechnickém parku (na HW.cz jste mohli číst V Plzni budou vyvíjet fotovoltaické články II. generace). V areálu kampusu se pak zájemci mohou těšit na laboratoř virtuální reality, aerodynamické tunely či představení lidského mozku, kde se univerzitní odborníci budou snažit uhodnout dobrovolníkem myšlené číslo z naměřených mozkových vln. Některé akce v kampusu mají omezenou kapacitu a je nutné se na ně předem registrovat.
 
Druhá část proběhne v pátek a sobotu (13. – 14. 9.) přímo v centru Plzně, kde na návštěvníky čeká přes 40 expozic věnovaných vědě a technice. Vše si přitom mohou osahat a vyzkoušet na vlastní kůži, a to bez ohledu na věk. „Ti nejmenší se mohou seznámit se základními fyzikálními zákony a sami si vyzkoušet, že fyzika je doslova všude kolem nás. Starší se mohou pokusit jen pomocí svých stehenních svalů rozsvítit žárovku, dát si závod na autodráze proti počítači či naprogramovat vlastního legorobota,“ uvádí Martin Sivák z organizačního týmu.
 
Podrobnější informace naleznete na stránkách www.dnyvedy.zcu.cz (zdroj), kde jsou i registrační formuláře na některé akce pořádané v univerzitním kampusu.
 
Hodnocení článku: