Jste zde

Co nového chystá Phoenix Contact, s.r.o. na MSV 2008

Brněnskou firmu Phoenix Contact, s.r.o., zabývající se prodejem techniky pro automatizaci, není asi třeba blíže představovat. Využili jsme proto příležitosti blížícího se Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který se uskuteční od 15.-19.9. 2008 a na které Phoenix Contact, s.r.o. rovněž potkáme, abychom se zeptali, na co nového se můžeme těšit.

PHOENIX-CONTACT.pngPojem Phoenix Contact je mnohým lidem z oboru elektroniky a elektrotechniky dobře znám, nicméně ne každý si vás asi dokáže správně zařadit. Můžete nám ve stručnosti představit čím se Phoenix Contact, s.r.o. zabývá?
Phoenix Contact je globální firma. Vyrábíme a dodáváme vše pro automatizaci, od svorek a svornic, přes konektory, zdroje, oddělovače a převodníky, prostředky komunikace, přepěťové ochrany až po program AUTOMATIONWORX. To vše s podporou aplikací v průmyslových projektech.

Ve Vašem sortimentu mne zaujala skupina produktů AUTOMATIONWORX . Můžete nám ji trochu přiblížit? Kde nalezne své uplatnění?
AUTOMATIONWORX jedná se o obchodní název automatizace v našem podání. Patří sem také náš asi nejznámější produkt - sběrnice Interbus. V minulém roce jsme představili inovovanou sběrnici Interbus-safety, která splňuje nové požadavky v oblasti safety řešení. Dále si troufám říci - jako jedni z prvních jsme uvedli PLC s podporou Profinet. Nabízíme také zajímavá řešení pro bezdrátový přenos.

Jeden z vašich produktů je určen pro bezdrátový přenos dat linek RS-232/485/422 prostřednictvím Bluetooth, které moc jako průmyslové rozhraní moc nepůsobí. Lze podobné produkty běžně nasazovat do zákaznických aplikací, nebo mají pouze specifické určení?
V naší nabídce není jen bezdrátová komunikace založena na Bluetooth, ale i WiFi a Trusted Wireless. Celosvětově máme více než 3000 aplikací během velice krátké doby, kdy jsme tento produkt uvedli na trh. Připočteme-li k tomu i nedůvěru v tento způsob komunikace, která se mimochodem neustále snižuje, jedná se o zajímavý údaj. V letošním roce jsme měli i několik seminářů „Bezdrátová komunikace“, kde byla trocha teorie a pár praktických ukázek. Pro velký zájem jsme přidali navíc 2 termíny a pro rok 2009 plánujeme další rozšířenou verzi s novými produkty. Myslím si, že i stávající účastníci se mají na co těšit. Mezi hlavní překážky v praxi patří nepříznivé podmínky pro šířeni signálu, což se dá eliminovat poměrně rychlým testem a zapůjčením bezdrátových řešení, takže zákazník se nemusí bát o své investice.

Phoenix Contact je rovněž známým výrobcem přepěťových ochran a to jak v provedení na DINlištu, tak v rackovém provedení. Na jaké novinky se můžeme v této oblasti těšit ?
Jsme nejsilnější výrobce přepěťových ochran na trhu IEC, ať se jedná o ochrany silnoproudých nebo slaboproudých instalací. Rád bych uvedl především novinky - kombinace přepěťové ochrany pro průmyslové instalace VALVETRAB Combi dodávané jako celek s vhodným předjištěním na lišty DIN i MOSO. Pro průmyslovou komunikaci máme připravenu novou výrobní řadu DATATRAB, jako zajímavost ochranu s certifikátem CAT.6, pro gigabitový Ethernet.

Jaké novinky se chystáte představit na MSV2008?
Phoenix Contact uvádí na trh přes 500 novinek každý rok. Například ILC 150 GSM/GPRS je novinka v našem sortimentu automatizace, kdy se k PLC integroval GSM modem. Toto řešení přináší výhody zejména pro programátory, kdy k plné obousměrné komunikaci stačí použít pouze tři funkční bloky. Součástí jsou i funkční bloky pro SQL komunikaci, kdy PLC data nejen zapisuje do SQL databáze, ale dokáže i potřebná data číst. Z dalších novinek můžeme zmínit CONTACTRON – elektronické reverzační relé s integrovanými bezpečnostními funkcemi, novou řadu průmyslových konektorů push-pull, rozpojovací svornice pro energetiku v rozšířené řadě Clipline Komplete, z přepěťových ochran například VALVETRAB Compact – kombinaci jističe s přepěťovou ochranou.

Co od své účasti na Mezinárodním strojírenském veletrhu očekáváte?
Chceme návštěvníkům veletrhu potvrdit nosnou myšlenku naší firmy – že Phoenix Contact znamená inspirující inovace. Ve výrobcích, v aplikacích, ve spolupráci s našimi partnery.

Pokud byste měl srovnávat účast na MSV například s veletrhem AMPER. Jsou klientely obou veletrhů stejné?
Zdaleka ne. Ampér je veletrh zaměřený na elektrotechniku a elektroniku, MSV na technologie. Proto je i struktura návštěvníků obou veletrhů odlišná.

Co byste v organizaci Mezinárodního strojírenského veletrhu nejvíce vyzdvihl a co Vám naopak nejvíce vadí?
Strojírenský veletrh je profesionální akce na špičkové úrovni. Profiluje se jako prostředník mezi tradičním evropským trhem a novými oblastmi. Právě tato vlastnost je vysoce pozitivní, na druhé straně právě tato změna vede ke změně struktury návštěvníků a částečně ke změně hlavního zaměření veletrhu.

Download & Odkazy

Hodnocení článku: