Jste zde

Elo+ na MSV 2005

Elo+,sro patří mezi známé firmy zabývající se konverzí datových linek jako je RS-232, RS-485, optické vlákno a podobně, z nichž některé naleznete popsané i na stránkách HW serveru. Protože však naposledy o ní byla řeč více než před rokem, požádali jsme jejího jednatele, ing. Ladislava Obdržálka, o rozhovor u příležitosti blížícího se 47. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Vaše firma je veřejnosti známa především širokou paletou převodníků sériových linek, opakovačů a multiplexorů. Kromě toho se ale zabýváte též zakázkovou výrobou elektroniky...

Ano, část naší firmy se specializuje na osazování desek plošných spojů součástkami pro povrchovou montáž a jako doplněk i klasickými vývodovými součástkami.

Tato služba pomáhá našim zákazníkům s jejich výrobky ve fázi vývoje prototypu, ověřovací série i v sériové výrobě. Kromě technologické podpory je doprovázena konzultacemi a v určitých fázích i materiálovým zabezpečením.

Pro některé naše zákazníky navrhujeme plošné spoje a realizujeme i vývoj na zakázku.

O tom, že na veletrzích se každý snaží ukázat něco nového, není nutné pochybovat. Na AMPERu jste předvedli adaptéry RS-232 na Ethernet a RS-232 na WiFi. Můžete nám jej nyní představit?

V posledním roce jsme se zaměřili na rozšíření našeho sortimentu směrem k rozhraním USB, Ethernet a WiFi. Rozhraní Ethernet se stále více prosazuje i v automatizaci a převodník ELO E220 umožňuje snadno začlenit zařízení s rozhraním RS-232 do podnikové sítě Ethernet. Model ELO E230 spolu s Ethernet access pointem umožní totéž ale bezdrátově. V obou případech je začlenění těchto zařízení velmi jednoduché.

Dnešní počítače používají stále více rozhraní USB na úkor RS-232. Nová řada adaptérů USB umožňuje převést USB na rozhraní RS-232, RS-422 a RS-485. Existují modely s galvanickým oddělením rozhraní i bez oddělení. Kromě toho model ELO E210 převádí USB na duplexní optický kabel, na jehož vzdáleném konci lze pomocí dalších převodníků zřídit port s RS-232, RS-422 a RS-485. Dosah ELO E210 je 3 km.

A na jaké novinky se můžeme těšit v Brně v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu?

Představíme kompletní sadu adaptérů rozhraní USB. V sortimentu jsou převodníky USB / RS-232, RS-422, RS-485 v průmyslovém provedení, pro montáž na DIN lištu a s galvanickým oddělením rozhraní, i adaptéry USB v levném provedení bez oddělení, s výhodou použitelné v kancelářském prostředí.

Mimochodem, co očekáváte od své účasti na MSV?

Jako každoročně se těším na osobní setkání s našimi zákazníky a se zájemci o naše produkty. Jsme zvědavi na jejich zkušenosti s našimi produkty a na jejich podněty k dalšímu zdokonalování našeho sortimentu. Naše heslo "Komunikujte s námi" myslíme opravdu upřímně..

Pokud byste měl srovnávat účast na MSV například s veletrhem AMPER. Jsou klientely obou veletrhů stejné?

Rozhodně ne, návštěvníků na MSV je méně, zato spektrum jejich specializací je vhodnější pro naši produkci. Při setkání tak mají obě strany na sebe více času, což je přínosem.

Domníváte se, že má účast firmy zabývající se slaboproudou elektronikou na Mezinárodním strojírenském veletrhu smysl? Pociťujete stoupající zájem o Vaše produkty v řadách firem pohybujících se ve strojírenství?

Našimi klienty jsou zejména firmy, které nasazují naše výrobky do aplikací u svých zákazníků. Nemáme vybudovánu takovou zpětnou vazbu, která by mi dovolila hodnotit využití našich produktů ve strojírenství. Vzhledem k tomu, že jedním z původních záměrů firmy ELO+ byla přímá spolupráce na vývoji elektronických systémů pro speciální stroje z oboru textilního a pletařského, uvítal bych, kdyby na MSV vznikla myšlenka hlubší spolupráce se strojírenskými firmami

Děkuji za rozhovor

Vít Olmr
olmr@ HW.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: