Jste zde

HW na veletrhu AMPER 2004

Již za pár dní se otevřou brány největšího veletrhu elektroniky a elektrotechniky ve střední Evropě

- AMPER 2004. Co pro své návštěvníky chystá HW server, to se dozvíte z tohoto článku, stejně jako zde naleznete

informace, kde se bude stánek HW group nacházet.

PCB CD

U příležitosti veletrhu AMPER jsme pro Vás připravili CD-ROM věnovaný výrobě plošných spojů obsahující vše, co jste chtěli vědět o výrobě plošných spojů.

Obsah PCB CD

  • Návrhové systémy pro plošné spoje - Popisy a demoverze programů pro návrh plošných spojů (EAGLE, FLY, LSD2000, FORMICA, Protel, Easytrax, PADS POWER PCB) se zvláštním důrazem na návrhový systém EAGLE, ke kterému na CD navíc naleznete velké množství knihoven, utilit a triků pro jeho používání, včetně českého manuálu.
  • Prohlížeče výrobních dat - popisy a demoverze nejčastěji používaných prohlížečů elektronických výrobních podkladů CAM350, GerbTool, ViewMate a GhostView;
  • programy na kreslení schémat a simulaci obvodů - popisy a demoverze programů pro kreslení schémat PowerLogic, PSPICE Schematics a simulátoru elektronických obvodů PSPICE Student;
  • teorie výroby plošných spojů - slovník termínů používaných okolo výroby plošných spojů, fotogalerie profesionálních zařízení, teorie profesionální i amatérské výroby plošných spojů a technologické podmínky vybraných firem, které Vám pomohou při orientaci ve složitém prostředí profesionální výroby DPS.
  • Tipy a triky nejen pro amatéry aneb jak si vyrobit plošný spoj v amatérských podmínkách;
  • seznam českých výrobců plošných spojů ;
  • a mnohé další zajímavé zdroje informací, ve kterých se vyskytují pojmy jako PCB, DPS, IC, Cadence, Verilog, VHDL včetně offline verze některých českých výrobců plošných spojů.

 

 Ethernet CD

U příležitosti veletrhu AMPER2004 došlo rovněž k updatu Ethernet CD, na němž nyní naleznete kromě aktualizovaných informací též novinky ze embedded Ethernetu a specifikace Power over Ethernetu, která definuje možnosti napájení koncových zařízení prostřednictvím stávající kabeláže CAT5 a umožňující provoz i odlehlých, těžko dostupných zařízení pracujících na protokolech 10, 100 i 1000Mb Ethernetu.

Součástí nového vydání Ethernet CD je také výběr těch nejzajímavých utilit pro monitorování, diagnostiku a zabezpečení ethernetové sítě.


 

 

 


Sdělovací technika 2002, 2003

CD-ROM s obsahy časopisu Sdělovací technika ve formátu PDF za poslední dva roky.

 

 

 

 

 

 

 


Logický analyzátor a generátor pro paralelní port LOG-GEN

LOG-GEN je modul, který z paralelního portu Vašeho PC udělá logický analyzátor pro nízké kmitočty, nebo programovatelný generátor.

Umožňuje připojit k paralelnímu portu až 12, respektive 13, sledovaných signálů. V reálu je však počet vstupů omezen použitým softwarem, kterým se měření provádí. Navíc obsahuje generátor obdélníkových signálů, jehož kmitočet lze volit pomocí zkratových propojek (jumper) v rozmezí 10 MHz až cca 2 Hz vytvářených binárním dělením. S vhodným softwareovým vybavením (obsaženo na CD) lze LOG-GEN využít jako programovatelný generátor 8bitového signálu. Na modulu je pochopitelně obsažen i napájecí zdroj, ke kterému se připojuje síťový adaptér. LOG-GEN pracuje pod operačními systémy Windows95/98/2000/XP.

Příklady použití

  • Sledování průběhů signálů na portech číslicových obvodů a mikroprocesorů;
  • čtení scan-kódů klávesnice počítače - klávesnice komunikuje s PC pomocí dvou vodičů, jeden slouží pro generování dat, druhý pro generování hodinového signálu.
  • Čtení dat na sériové lince - na klasické asynchronní sériové lince je přenosová rychlost řádově 9600Bd. Lze použít i pro sledování jiných sériových linek, např. I 2 C, při oživování zařízení s mikroprocesory - rychlost I 2 C lze v takovém případě uměle snížit, a umožnit tak pohodlné sledování linky.

Na AMPERU se LOG-GEN představí v novém kabátě a s novým SW na dodávaném CD-ROM. Ostatní uživatelé si jej budou moci stáhnout ze stránek HW serveru.

 

 

PAtmel4

PAtmel4 je levný programátor mikroprocesorů ATMEL rodiny x51, ale i AVR a vybraných EEPROM připojitelný k počítači přes rozhraní USB nebo RS-232. Rovněž umožňuje programování mikrořadičů přes ISP rozhraní přímo v aplikaci, což velmi usnadňuje její vývoj. Samotný programátor se navíc může chovat i jako převodník USB/RS-232. Zapojení umožňuje všechny potřebné operace s podporovanými obvody, tj. čtení, zápis, mazání a verifikaci datové i programové paměti a nastavování lock i fuse bitů procesoru. PAtmel 4 je dodáván i v provedení pouze pro rozhraní RS-232.   

 

RD2 Kit v. 1.5.0

RD2 je x51 kompatibilní procesor s 64 kB FLASH , 1kB RAM , sériovým programováním, podporou bootloaderu atd. Na tomto procesoru jsme postavili výukový KIT, který Vám pomůže zorientovat se v problematice programování aplikací pro jednočipy v jazyku C. S kitem by se měl spřátelit houževnatější začátečník, ale hlavně je určen pro vývojáře, kteří již mají zkušenosti ve vývoji aplikací v ASM a chtějí přejít na vyšší programovací jazyky. 

Výhody RD2 Kitu

  • Jednoduchý HW, snadno lze libovolně modifikovat.
  • x51 CPU T89C51ED2 - jednočipové řešení C programu.
  • Cca 40 příkladů, které demonstrují základní funkce a rychle Vás vtáhnou do problematiky.
  • Všechny příklady jsou k dispozici pro Keil C, nově Wickenhäuser µ C51 a SDCC, které je k dispozici zdarma.
  • Aplikace nejsou omezeny pouze na jedno C konkrétního výrobce.
  • Součástí dokumentace je i popis rozdílů jednotlivých kompilerů C.

RD2 Kit se ve své aktuální verzi 1.5.0 novinkami jen hemží, protože přibylo několik nových příkladů, které lze nyní aplikovat nejen na původní mikroprocesor řady RD2, ale také jeho nástupce, model ED2. Všechny příklady lze nyní kompilovat také pomocí kompilátoru Wickenhäuser µ C51. Stávajícím uživatelům RD2 Kitu ZDARMA vyměníme jejich stará CD za novější s výše popsanými úpravami. Stačí přinést původní CD-ROM na veletrh AMPER, kde bude připraven dostatek inovovaných verzí.

products/rd2kit/

 

Posseidon - SNMP teploměr

POSSEIDON umožňuje připojení vašich RS-232 a RS-485 zařízení k Ethernetu. Komunikace probíhá SNMP protokolem, v případě překročení nastavených mezních hodnot zařízení aktivuje SNMP alarm. Zařízení má také 3 binární vstupy, na jejichž stavy lze nastavit SNMP alarm.

Typicky lze na rozhranní RS-485 připojit např. senzory teploty či vlhkosti pro hlídání podmínek skladových prostor, nebo jakékoliv Vaše RS-485 zařízení.

Základní parametry zařízení se nastavují přes rozhranní RS-232 (např. pomocí dodávané aplikace Hercules Setup Utility), parametry SNMP alarmů pak přes přehledné www rozhraní.

Vlastnosti zařízení

  • komunikace podle SNMP protokolu;
  • SNMP alarmy;
  • rozhraní RJ 45 - 10BASE-T RS-232; RS-485; 3 binární vstupy;
  • nastavitelná rychlost komunikace přes RS-232 - 50..115200 Bd Handshake (CTS/RTS, Xon/Xoff, none);
  • konfigurace parametrů konvertoru lokálně po RS232 a přes www rozhraní.

 

RS-232 - Ethernet konvertor, I/O Controller

Průmyslový konvertor linky RS-232 nebo RS-485 na ethernet. Funguje jako klient i server, používá TCP/IP nebo UDP/IP. Konvertor má následující základní vlastnosti:

Pro nutnost ovládání paralelních vstupů / výstupů lze standardní ETHERNET konvertor rozšířit o 8 paralelních vstupů a 8 paralelních výstupů = zařízení, které nazýváme Ethernet I/O Controller.

Vstupy a výstupy se z ethernetu obsluhují pomocí jednoduchých NVT příkazů, které jsou podrobně popsány v programovací příručce. Použití binárních vstupů a výstupů nijak neovlivní funkci vzdáleného sériového portu RS-232, která zůstává zachována.

Nově jsou zařízení dodávána v provedení s konektorem Cannon 37F nebo 20pinová modulová (zasunovací) svorkovnice.

Některé aplikace pro Ethernet I/O Controller

  • Signalizace stavů přes Ethernet
  • Vzdálené ovládání technologie přes Ethernet
  • Připojení LCD displeje přes RS-232
  • Připojení čtečky čárového kódu přes RS-232 s možností vstupů a výstupů
  • Připojení RS-232 tiskárny nebo potiskovacího zařízení. Možno ovládat přes virtuální sériový port.
  • Připojení jakýchkoliv nezávislých systémů s binárními vstupy a výstupy do rozsáhlého informačního systému. Výhodou je standardní a transparentní plně zdokumentovaný protokol.

 

PortStore - RS-232 / Ethernet Buffer

Vyrovnávací paměť s 512 nebo 2048 kB. Ukládaná data jsou dostupná přes síť Ethernet protokolem TCP/IP. Typickým použitím PortStoru je připojení telefonních ústředen přes ethernet a následné čtení uložených dat v bufferu, nebo pro vzdálený přístup k měřícímu zařízení s uloženými daty. Typickým příkladem použití je spolupráce s pobočkovou telefonní ústřednou pro tarifikaci tel. ústředen.

Příklady použití

  • Telefonní ústředna je umístěna v technickém podlaží a nejbližší přístupný počítač je dále než 5 -15 metrů, což je maximum pro RS-232.
  • Pracovník vyhodnocující telefonní tarify a telefonní účty se nachází v jiné budově v rámci areálu spojeném firemní počítačovou sítí.
  • Tarifikace telefonních ústředen z poboček po celé republice, spojených firemním intranetem. V případě použití kryptování algoritmem TEA lze data bezpečně vyčítat i po otevřeném internetu. Buffer je samostatný síťový server a nepotřebuje žádné další PC.

Zařízení ukládá údaje o tarifikaci do vyrovnávací pamětí FLASH o velikosti 512 kB nebo 2048 kB.

http://www.HWgroup.cz/products/eth_buffer512/

 

EZL-300W - převodník WiFi <-> RS-232

EZL-300W je konvertor z bezdrátové sítě WiFi na sériovou linku RS-232. Převodník EZL-300W podporuje standard 802.11b - wireless LAN (WiFi) , který protahuje ethernet sítě na kmitočtech v pásmu od 2,4 do 2,4835 GHz metodou přímo rozprostřeného spektra DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum).

Konvertor používá jako rádiovou část interní PCMCIA LAN kartu, která je dodávána v ceně. Tato karta případně umožňuje připojení vnější antény, a tím zvýšení rozsahu připojení. Firmware lze updatovat po RS-232, přičemž převodník podporuje veškerá bezpečnostní opatření bezdrátového ethernetu.

EZL-300W je vhodný zejména pro připojení čteček čárového kódu k bezdrátovému ethernetu v rozlehlých skladech, připojení platebních terminálů v hypermarketech a obchodních domech nebo pro přenosné měřicí a logující technologie s výstupem na RS-232.

 

S100 – převodník 1x WiFi / 2x RS-232

Konvertor S100 od firmy Tellus připojuje do WiFi WLAN (Wireless LAN) Ethernetu 2x rozhraní RS-232 v klient nebo server režimu. S100 je plně slučitelný s protokolem 802.11b, obsahuje dva porty rozhraní RS-232 (1x zásuvka, 1x vidlice), používá externí anténu a je možné jej konfigurovat i po USB.

Konvertor může odesílat data ze sériového portu na jiný S100 nebo na jakýkoliv připojovací bod (Access Point) slučitelný s WLAN, a tak data odesílat kamkoliv na světě. Díky tomu může být realizována celá řada aplikací (POS, datové sběrnice, průmyslové řízení).


  http://www.HWgroup.cz/products/wifi/tellus_s100_cz.html

 

Charon II - Ethernut - modul vestavného Ethernetu

Charon II je levný embedded modul založený na mikroprocesoru AVR ATmega. Je plně hardwarově slučitelný s projektem Ethernut ( www.Ethernut.de - Open Source projekt pro vývoj vestavných ethernetových zařízení). Charon II můžete používat ve svých aplikacích, používat RTOS a TCP/IP stack z projektu Ethernut a začít pracovat na našich příkladech. Původní modul Ethernut, stejně jako Charon II, jsou velmi dobře zdokumentované.

Základní vlastnosti

  • Plně duplexní IEEE 802.3 10 Mb/s ethernet;  
  • ATmega 128 RISC AVR mikrokontrolér - výkon až 16 MIPS;
  • 128 kByte In-System Programmable FLASH ROM;
  • 32 kByte SRAM + 4 kByte interní MCU SRAM;
  • 4 kByte In-System Programmable EEPROM.
  • Programování modulu (interní 128 kByte FLASH mikroprocesoru)
    • ISP pomocí 6 vodičů s využitím vývodů PE0 ISP pomocí 6 vodičů s využitím vývodů PE0 &,
    • JTAG (PF4, PF5, PF6, PF7),
    • Ethernet bootloader;
  • Nut/OS - RTOS a TCP/IP stack
    (AVR GCC, ImageCraft ICCAVR, CodeVision AVR);
  • Modul je plně slučitelný s vývojovou deskou Ethernut 1.3.
  • Dostupný vývojový kit a softwarové příklady.

http://www.hwgroup.cz/products/charon2 /index_cz.html

 

Charon II Development Kit

Charon II je levný embbedded modul založený na mikroprocesoru AVR ATmega. Charon II Development Kit je základní deska a sada nejdůležitějších vývojových nástrojů pro první seznámení, programování modulu a ladění aplikací. Naše demonstrační aplikace pro CHaron II se opírá právě o tuto základní desku a její periférie.

Základní vlastnosti

  • Modul Charon II s přidělenou MAC adresou;
  • HW STK-500 SPI programovací adaptér (RS-232);
  • LCD displej 2x16 & 1-Wire teploměr DS1822;
  • Charon I&II Development Board s následujícími perifériemi:
    • rozhraní Ethernet 10Mbit,
    • 2x RS-232 (2x DB9M - RxD, TxD, RTS, CTS, GND),
    • programování: konektor JTAG / konektor SPI STK500,
    • výstupní rozhraní pro LCD (posuvný registr),
    • 8x binární vstup, 8x binární výstup (posuvné registry).8x binární vstup, 8x binární výstup (posuvné registry).     
  • SW příklady jsou velmi dobře zdokumentované v přiloženém sešitu Getting Started .

http://www.hwgroup.cz/products/charon2/ch2dk_cz.html

 

Veletržní ceny CD

Název
Veletržní cena

PCB CD
Vše o výrobě plošných spojů a návrhových systémech. CD-ROM obsahuje demoverze programů pro návrh plošných spojů včetně velkého množství knihoven a utilit pro EAGLE, prohlížeče výrobních dat, programy pro kreslení schémat a simulaci obvodů, technologické podmínky různých výrobců DPS, řadu tipů a triků pro návrh a výrobu DPS.

250 Kč

Ethernet HW CD
Vše, co se týká ethernetu, sítí a související problematiky. Specializujeme se hlavně na malá řešení s MCU. Aktualizované vydání - obsahuje nejnovější informace z oblasti ethernetu a sítí obecně, včetně nejnovější specifikace IEEE802.3af definující možnosti napájení po datových kabelech (Power over Ethernet).

HW CD 51
ST 1999 v PDF, programy a utility pro x51 a AVR + kurz začátečníka.

GAL CD
CDROM o GAL programovatelné logice – výběr vývojových systémů, katalogových listů, aplikačních poznámek, příkladů, odkazů.

HW CD 2000
Konektory a kabely, Encyklopedie elektroniky, Sdělovací technika 2000, Katalog GM Electronic v PDF a další.

HW CD 51 & 2000
Balíček CDROMů HW serveru – HW CD 51 a HW CD 2000.

HW CD 99
CDROM HW serveru z roku 1999 – HW.cz a výběr datasheetů.

LCD CD
CDROM o LCD displejích – kompletní sbírka informací, rutin a datasheetů.

Veletržní ceny programátorů

Název
Veletržní cena

HW STK500 ISP Programmer ATmega128
Velmi rychlý RS-232 programátor ISP procesorů (Atmel ATmega) STK 500 kompatibilní.

Programátor PAtmel4 Serial
PAtmel4 je levný programátor mikroprocesorů ATMEL z rodiny x51, ale i AVR a vybraných EEPROM připojitelný k počítači přes rozhraní RS-232.

Programátor PAtmel4 USB
PAtmel4 je levný programátor mikroprocesorů ATMEL z rodiny x51, ale i AVR a vybraných EEPROM připojitelný k počítači přes rozhraní USB nebo RS-232.

LPT ISP KIT
Převodník na ISP rozhraní v krytce cannon 25/9 - včetně softwaru PonyProg.

Programátor PonyProg - osazený KIT
Programuje sériové EEPROM, ATMEL AVR, PICy a další.

Programátor PonyProg – stavebnice
Programuje sériové EEPROM, ATMEL AVR, PICy a další.

Veletržní ceny RD2KIT u

Název
Veletržní cena

RD2 Kit - Naučte se programovat MCU v C
Výukový KIT s x51 CPU - Naučíme Vás programovat v C. Obsahuje 2x 40 příkladů odladěných aplikací. Nově podpora Wickenhäuser µ C51 a řada nových příkladů. Stávajícím uživatelům CD ZDARMA vyměníme.

RD2 Kit - SW & Licence only
Samotné CD z výukového RD2 Kitu - obsahuje 2x 40 příkladů odladěných aplikací.

RD2 Kit - HW only
Pouze HW z výukového RD2 Kitu + procesor RD2 s loaderem. Bez propojovacího kabelu, manuálu, CD nebo softwarové licence.

Různé

Název
Veletržní cena

IrAMP Set
Pouze naprogramovaný PIC a Infra čidlo - sada pro bastlíře.

RS-232/TTL Converter
RS-232/TTL Converter je jednoduchý převodník úrovní RS-232 na logiku TTL v podobě kabelu zakončeného na straně RS-232 konektorem Cannon pro připojení do COM portu PC.

Logický analyzátor a generátor pro paralelní port LOG-GEN
LOG-GEN je logický analyzátor a generátor pro paralelní port PC umožňující sledovat až 8 vstupů, generovat kmitočet až 10 MHz nebo 8bitové signály z paralelního portu.

Pro školské pracovníky a studenty platí po dobu veletrhu další sleva 20% z veletržní ceny na základě předložení průkazu studenta či jiného dokladu.

Zástupce HW serveru naleznete v týdnu od 30.3. do 2.4. 2004 na Pražském veletržním areálu v Letňanech ve stánku HW group v hale 4, stánek číslo 4A8 .


Organizace vystavovatelů v hale 4

 

Těšíme se na Vaši návštěvu.

 

Oldřich Mrázek
mrazek@ HW.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: