Jste zde

INVENTO: veletrh vynálezů i v roce 2014

Na letošním premiérovém ročníku veletrhu INVENTO bylo představeno 150 patentů a vynálezů ze 14 zemí. Druhý ročník proběhne příští rok v Praze nebo v Bratislavě.

Veletrh vynálezů je na českém i středoevropském trhu výjimečný. Myšlenka na jeho uspořádání v Praze vznikla ve spolupráci Incheby Praha, Úřadu průmyslového vlastnictví a Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů, k nimž se velice rychle přidala i Asociace inovačního podnikání ČR. Veletrh nápadů a inovací podpořila též Mezinárodní federace vynálezeckých sdružení IFIA. Tato mimořádná akce proběhla v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti v Praze od 6. do 8. června 2013 za mimořádných podmínek. Povodeň naštěstí výstaviště nenavštívila, ale cestování k němu s řadou změn a výluk v dopravě bude jistě patřit k zajímavým vzpomínkám účastníků.
 
S největší expozicí se představila Asociace vynálezců a inovátorů z Taiwanu, právě na jejich expozici bylo k vidění téměř padesát vynálezů a patentů. Bohatá účast zahraničních vystavovatelů byla představena novinkami celkem ze 14  zemí Evropy, Asie a Afriky. 57 vystavovatelů prezentovalo na 150 patentů a vynálezů. Veletrh navštívilo 1 481 návštěvníků. Účastnické země zastupovali vynálezci, představitelé vynálezeckých asociací, inovačních center a dalších navazujících organizací. České barvy hájily výrobní firmy, např. Vítkovice Holding, vysoké školy jako ČVUT či VŠB, výzkumná pracoviště, i patentové kanceláře a inovační centra.
 
Podle Josefa Kratochvíla, předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví, byl veletrh INVENTO výjimečnou akcí. Na poměrně malé ploše se soustředilo až neuvěřitelné množství vynálezů a inovativních řešení ze 14 zemí. V rámci doprovodného programu probíhaly semináře, přednášky, vystoupení zahraničních odborníků na téma patentové ochrany nebo autorského práva jako důležité součásti tvůrčí činnosti a ochrany investic. Na stánku Úřadu průmyslového vlastnictví, ČSVZ a  dalších vystavovatelů fungovalo odborné poradenství pro všechny, kteří potřebovali zjistit více na téma patentů a patentové ochrany. Veletrh zakončila slavnostní část, kdy byly mezinárodní odbornou porotou oceněny nejlepší vynálezy a inovace.
 
Již nyní je jasné, že tato akce bude pokračovat. Aktuálně se jedná o tom, zda další ročník bude hostit Praha nebo Bratislava.
Pro více informací doporučujeme sledovat www.invento.cz.
 
Hodnocení článku: