Jste zde

Majáky rozsvítí mobilní zařízení. Na veletrhu AMPER 2015

Nejenom CES, ale i letošní veletrh AMPER čeká revoluční novinka. Vůbec poprvé bude ve výstavnictví v ČR předvedena nová technologie Bluetooth® SMART Beacons, tedy systém chytrých elektronických majáků, které umí komunikovat s mobilními zařízeními ve svém okolí a zobrazit na nich cílené nabídky. V době konání veletrhu od 24. do 27. března 2015 se tak stane v hale V.
O pilotní ukázkový projekt v takto ucelené komerční podobě se zcela poprvé v ČR postarají společnosti EM Microelectronic (výrobce hardwaru – Bluetooth® SMART Beacon EMBC01), Neogenia (vývojář a provozovatel platformy Spothill) a Terinvest (pořadatel AMPER 2015). Během veletrhu bude prostřednictvím majáků zobrazován vybraný obsah v chytrých zařízeních návštěvníků tak, jak tomu bylo na letošním veletrhu CES v Las Vegas a plánuje se i na veletrhu CeBIT v Hannoveru příští týden.
 
Technologii iBeacon uvedla v roce 2013 společnost Apple jakožto specifikaci standardů pro nízkoenergetické Bluetooth vysílače, tzv. beacony či spoty, které dokáží mobilním zařízením předávat svoje identifikační informace. Bluetooth® SMART Beacons od firmy EM Microelectronic ale kráčí ještě dále, protože kromě zprostředkovaných informací z datového centra dokážou do vašich smartphonů přenést bezdrátově na vzdálenost několika desítek metrů i údaje přímo ze senzorů v jednotlivých Beaconech. Vytvářet vlastní zákaznické aplikace pomocí dodávaných vývojových kitů je velice snadné. Unikátních parametrů EMBC01 bylo dosaženo díky dvěma součástkám s mimořádně nízkým příkonem a nízkým napájecím napětím – integrovaným obvodům EM9301 a EM6819 (na HW serveru čtěte též Bezdrátová aplikace s minimální spotřebou).
 

Nejen vidět, ale i vědět

  • Chcete se o hardwaru – Bluetooth® SMART Beacon EMBC01dozvědět více? Navštivte seminář Elektronické součástky a aplikace, který se na BVV koná 25. března od 9.00 do 13.00 hod. Zde Vás Ing. Petr Slavík z firmy ASICentrum seznámí s Bluetooth® SMART Beacons a vf komunikací s obvody EM Microelectronic, prezentace je v programu zařazena od 10.20 - 10.50 hod.
  • Vstup na seminář je zdarma, pouze na základě předchozí registrace. Po ukončení semináře pak obdržíte volnou vstupenku na veletrh AMPER. Více v článku Součástky osaď na desku, doprav elektřinu a poháněj auto. AMPER doprovodí zajímavé akce.
„V hale V rozmístíme několik desítek majáků EMBC01, které budou sloužit k indoor lokalizaci návštěvníků a k přenosu různých informací do chytrých telefonů či tabletů. Půjde o největší nasazení této technologie v reálném prostředí u nás, byť zatím jen v omezeném rozsahu přenášených informací,“ říká Roman Studený, hlavní manažer projektu Spothill společnosti Neogenia.
 
Ke komunikaci se spoty slouží mobilní uživatelská aplikace Spothill, která je kompletně lokalizována pro platformu Android. Verze pro iOS je ve fázi testování a bude uvolněna brzy. Pro přijímání informací musí být mobilní zařízení vybaveno nízkoenergetickým modulem BLE (Bluetooth 4.0) a aplikací Spothill s povolenými notifikacemi spuštěnými na pozadí.
 
„Spoty dokáží zaslat zprávu ve chvíli, kdy se uživatelé dostanou do jejich blízkosti, stráví v jejich okolí určený čas nebo naopak jejich dosah opustí. Rozeznají také opakovanou návštěvu uživatele. Právě kombinace těchto scénářů umožňuje cílit na konkrétní zákaznické skupiny. Aplikace pracuje s uživatelskými preferencemi a jednotlivé nabídky jsou tedy filtrovány na základě informací ukládaných v profilu uživatele,“ vysvětluje Studený. Byznys model platformy Spothill je založen na bázi pronájmu jednotlivých spotů. V paušální měsíční částce je kromě samotné technologie spotů zahrnut také jejich servis.
 
Neogenia od loňského podzimu uskutečnila dvě desítky projektů Spothill se stovkami umístěných spotů, které používají subjekty OC Kotva, pražské Kongresové centrum při muzikálu Mamma Mia či Technické muzeum v Brně. Do dubna letošního roku díky pilotnímu projektu nabízí spoty se spoluúčastí.
 
Návštěvníkům 23. ročníku největšího mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení ve střední Evropě, AMPER 2015, pořádaného společností Terinvest, se tak při průchodu konkrétním místem ozve telefon a v něm se objeví detail nabídky majáku jako například: „Právě jste vstoupili do haly V, kde vystavují firmy z oboru automatizace, zabezpečení, komunikační a měřicí techniky.“ Naopak při opuštění signálu spotů bude návštěvník upozorněn třeba na zajímavou promoční nabídku.
 
 
 
Hodnocení článku: