Jste zde

Od spedice až po telematiku – Transport a Logistika 2007

Již za tři měsíce se v Brně otevřou brány 49. mezinárodního strojírenského veletrhu MSV a 4. ročníku veletrhu Transport a Logistika. Oba projekty se uskuteční od 11. ? 5. října 2007.

Logistický hardware od A do Z

Tradičně silné zastoupení budou mít výrobci dopravních a zdvihacích vozíků. Návštěvníci získají dokonalý přehled o všech typech manipulační techniky, od specializovaných vozíků pro práci ve velmi úzkých uličkách, přes automatizované bezřidičové vozíky až po těžkotonážní kontejnerové stroje. Vystaven bude široký sortiment výrobků předních značek z české, evropské i asijské produkce včetně značek patřících do skupiny Nacco ? největšího producenta manipulační techniky na světě se sídlem v USA. Mezi vystavovateli manipulační techniky nebudou chybět firmy jako Still, Phoenix-Zeppelin, ČZ, Belet, Yale, Kalmar a další.

Výrazné zastoupení bude mít také oblast skladování, tj. dodavatelé skladovacích systémů, regálů, přepravek, palet, obalů aj. Prezentují se všechny významné firmy působící na českém trhu, největší expozici si objednala společnost SSI Schafer. Zajímavou premiérovou účastí, i když z jiného oboru, bude prezentace dánského výrobce vibračních dopravníků.

Nástup moderních technologií

Nejvíce nových vystavovatelů i nejvyšší nárůst účasti zaznamenává obor telematika, komunikační, informační a řídicí systémy pro logistiku. Moderní informační technologie se stále častěji prosazují nejen v nově budovaných logistických centrech, ale také v extrémních podmínkách průmyslové výroby. Příkladem je technologie zefektivnění práce pomocí rozpoznávání hlasu ?move-by-voice? nebo technologie RFID umožňující vysokou míru automatizace logistických procesů, kterou v rámci kompletních logistických řešení nabízí řada vystavovatelů.

Přehlídka služeb speditérů a dopravců

Objem přepravy i poptávka po dopravních službách trvale rostou. Veletrh Transport a Logistika prostřednictvím několika desítek spedičních firem představí všechny druhy dopravy včetně kombinované a touto nabídkou jistě osloví i účastníky paralelně konaného Mezinárodního strojírenského veletrhu. Podle aktuálního stavu přihlášek budou největší expozice oboru patřit Svazu spedice a logistiky, který vystavuje společně s několika členskými firmami, a mezinárodní spediční firmě Express-interfracht.

V téměř kompletní sestavě budou zastoupeny významné přístavy okolních zemí - účastní se Česko-saské přístavy, Sassnitz, Rostock, Hamburk, Štetín, slovinský Koper i Slovenská plavba a přístavy. Rostoucí podíl železniční dopravy se odráží v přítomnosti železničních dopravců z Německa, Polska , Ruska a samozřejmě i Českých drah.

Střední Evropa vystavuje na MSV

Zájem zahraničních firem o účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu má rostoucí tendenci. Na MSV 2006 podíl zahraničních vystavovatelů překročil 36 procent a aktuální stav přihlášek na MSV 2007 naznačuje další zvýšení mezinárodnosti. Velký zájem projevují především firmy ze zemí střední Evropy.

Německo se třemi oficiálními expozicemi spolkových zemí

Zahraniční části veletrhu budou i letos dominovat firmy z Německa. V rámci početného německého zastoupení se představí také tři oficiální expozice podporované třemi spolkovými zeměmi. Účast Durynska organizuje IHK Erfurt, podruhé bude vystavovat Sasko a po dlouhé době Porýní - Falc.

Více než třetina německých firem vystavuje v oboru kovoobráběcí a tvářecí stroje, nářadí, povrchové a tepelné úpravy, svářecí stroje. V tomto oboru se hlásí také nejvíce nových vystavovatelů - přibližně tři desítky. Německých účastníků bude stejně jako v minulých letech dále rozšířen o firmy, které vystavují prostřednictvím svých českých partnerů.

Noví účastníci se hlásí z celé Evropy

Zájem o prezentaci na MSV letos vzrostl hlavně v sousedních zemích. Zvýší se účast ze Slovenska, odkud se hlásí více firem zejména v oboru materiály a komponenty pro strojírenství. Největšími slovenskými vystavovateli budou firmy jako US Steel Košice, ŽOS Vrútky, TRENS Trenčín, SEZ a další. Přihlášeno je také dvacet nováčků a chybět nebude ani tradiční slovenská oficiální účast zaštítěná Ministerstvem hospodářství SR.

Třetím největším zahraničním vystavovatelem bude Rakousko se silným zastoupením především v oborech materiály a komponenty pro strojírenství, plasty, gumárenství a chemie a na veletrhu Transport a Logistika.

Významně vzroste účast z Polska, která již podle současného stavu přihlášek dosahuje ve srovnání s loňskem dvojnásobného rozsahu. Zájem vystavovatelů se zvyšuje také v zemích západní Evropy - po dlouhé době je ohlášena oficiální účast z Nizozemí, svou prezentaci rozšíří Francie a zdvojnásobí se zastoupení Švýcarska. Poprvé se představí kolektivní expozice firem z Jižní Koreje pod záštitou obchodní komory KOAMI.

Oficiální prezentace z ruských regionů

Východoevropské trhy se pro český průmysl opět stávají významným odbytištěm a zájem tamních firem o spolupráci roste. Podniky ze států SNS stále častěji hledají nové obchodní partnery právě na Mezinárodním strojírenském veletrhu. Návštěvnost z těchto zemí výrazně vzrostla a na posledním ročníku MSV překročila 700 osob, což je více jak trojnásobný nárůst oproti roku 2005.

Také letos se v rámci veletrhu uskuteční Ruský business den za účasti podnikatelů z různých regionů. Ohlášeny jsou podnikatelské mise z Jekatěrinburgu, Čeljabinsku, Voroněže a Nižného Novgorodu. Noví ruští vystavovatelé se budou prezentovat například v oboru svářecí stroje a odlitky.

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: