Jste zde

Mikroprocesory řady 8051

Petr Skalický - shrnutí všeho potřebného o x51 ve velmi dobré knize.


 

Nakladatelství :  BEN technická literatura
Autor : Doc. Ing. Petr Skalický
Rok vydání : 1997, dotisk 1998
Počet stran : 101 
CENA : 99 Kč

 
DRUHÉ ROZŠÍŘENÉ VYDÁNÍ

Nakladatelství :  BEN technická literatura
Autor : Doc. Ing. Petr Skalický
Rok vydání : 2000
Počet stran : 160 
CENA : 199 Kč

 


Popis k druhému vydání :

Ve druhém vydání byla rozšířena část s příklady a aplikacemi. Byl doplněn desátý příklad aplikace x51 procesoru - maticová klávesnice, ale hlavně byl doplněn cca 5. stránkový popis jak psát v assembleru, jak správně vytvářet modulární programy atd..

Autor doplnil 25 stran popisu rodiny Philips XA. Díky tomu je v druhém vydání popsána základní rodina x51 ale i Intel 251 a Philips XA. Najdete zde tedy kompletní popis následovníků X51. 
Doplněna byla i krátká kapitola "Co se obvykle nepublikuje" která se cca na 5. stranách zabývá především možnostmi specifického mapování adresových prostorů. 
V závěru je opět zveřejněn přehled instrukčního souboru x51 atd..

Opět není knize co vytknout. Autor problematiku dokonale zná a možná i profesionálové se zde dozvědí něco nového… 

Například : I/O piny u 8051 mají spínací tranzistor mezi pinem z zemí, proti Vcc je připojen odpor cca 50 kohmů.  Pro zajištění rychlého náběhu čela impulsu (nabíjení parazitních kapacit) je na první dva hodinové cykly tato hodnota výrazně snížena (cca 500 ohmů)…

 


Jednočipové mikropočítače dnes najdeme v mnoha zařízeních a přístrojích, se kterými se denně běžně setkáváme. Mikropočítače řídí kancelářská zařízení jako jsou digitální telefony, faxy, telefonní ústředny, kopírky a tiskárny. V domácí a spotřební elektronice jako jsou rádia, televize, videa, CD přehrávače a zesilovače, ale i váhy, mikrovlnné trouby a regulátory topení si ani jejich existenci neuvědomujeme. 

Každé moderní zařízení z měřicí, automatizační a regulační techniky si lze dnes bez mikropočítače těžko představit. Proto je znalost návrhu a vývoje jednoúčelových, mikroprocesorem řízených, aplikací v současnosti velice důležitá. 
Kniha Mikroprocesory řady 8051 se snaží uvést čtenáře do oblasti mikropočítačové techniky. Počítá již s částečnými znalostmi předcházejících oblastí elektroniky. Poskytuje plné informace o této oblasti. Navíc jsou na konci připojeny příklady softwaru velmi různé kvality. Pokud nepočítám časté překlepy uS za mS, což může být pro nezasvěceného čtenáře velmi matoucí. Vyrazil mě však dech 6. příklad, kde autor generuje každých 256 cyklů interrupt, v němž zpracovává kód o 36 instrukcích, čímž zlikviduje alespoň 40% kapacity procesoru. Naopak příklady 1 až 4 osvětluje vemi dobře oblast aplikované matmatiky a BCD aritmetiky.


Autor se postivě snažil přiblížit problematiku srozumitelnou formou a to se mu také podařilo. Kniha vyšla v roce 1998 v druhém vydání s dotiskem obsahujícím popis nadstaveb klasického x51 jádra. Knihu doporučuji každému, kdo má zájem o problematiku mikropočítačů typu 8051 a 251.

Z obsahu:
Mikroprocesory řady 8051, Instrukční soubor CPU 51, Příklady použití CPU 51, Mikroprocesor 8xC251SB, … 

Hodnocení : 90 %


U příležitosti recenze na tuto knihu bych chtěl Doc. Skalickému poděkovat, neboť právě on mě svého času učil zacházet s jednočipovými mikropočítači.


Seznam knih v Knihovničce
Hodnocení článku: