Jste zde

SPI EEPROM + WATCHDOG - X25043/45

Programátor

a popis této sériové EEPROM pro rozhraní SPI, obsahující i WATCHDOG.

Sériové EEPROM řady 25XX SPI jsou rozhodně zajímavé obvody určené především pro malé a jednodušší aplikace z oblasti jednočipových mikropočítačů. Mají jednu unikátní vlastnost, díky níž porážejí i konkurenční standardizovanou sběrnici I2C. Obsahují totiž Watchdog s konfigurovatelnou (i když velmi jednoduše) dobou pro resetování, reagující i na pokles napájecího napětí.

Díky tomu je konkurentem i pro velmi silně prosazující se standard I2C.
Občerstvování se děje  přes CS, výstupní signál resetuje do "0" ve verzi X25045 resetuje do "1", takže ideální partner pro 51.
Datasheet tohoto obvodu je možno stáhnout v anglické verzi, jako soubor pro .PDF zde : x25043.pdf
Aplikační list také v angličtině a v .PDF souboru, ukazující připojení k x51 a komunikační rutiny  je zde : an25043.pdf

Tento programovací přípravek se připojuje k paralelnímu portu PC. Původní určení bylo pro kontrolu obsahu EEPROM a jeho změnu, při vývoji aplikace kde byl použit procesor AT89c2051 a EEPROM X25043. Celá konstrukce spočívá pouze ve vhodném propojení konektoru LPT s piny paměti. Paměť je z LPT i napájená, pokud by ji váš port neutáhl tak je nutno použít externí napájení 5V (například z klávesnice).

Program je jednoduchý, tak aby obsáhl autorem  požadované funkce.Vzhledem k tomu že autor není  odborník na velké počítače a velké jazyky, narazil jsem místy na chybičky. Avšak je to stále lepší, než si to programovat sám...

Podrogramy obsluhy programátoru jsou k dispozici zde : 25xx_sw.exe
Najdete tu přeložený program v pascalu + jeho zdrojak a soubor v assembleru s rutinami ke komunikaci x51 s timto obvodem.
Program v assembleru je velmi pěkně komentovaný a tady si jej můžete prohlédnout - X25043.asm

 

Konstrukce přípravku:

Přípravek je velmi jednoduchý, protože stačí piny programované paměti připojit na LPT. Proto neuvádím ani schéma, ale pouze výpis odpovídajících si pinů.
 

Konektor LPT    Patice pameti, DIL 8
signal pin   pin signal
Init 16 -> 1 /CS
Slct in 17 -> 2 SO
D0 2 -> 3 /WP
GND 18-25 -> 4 GND
D1 3 -> 5 SI
AF 14 -> 6 SCK
STR 1 -> 7 /RESET, RESET, /HOLD
D2 4 -> 8 Vcc

 

Z konektoru, vidlice CANNON 25, vedeme 8 vodičů na objímku DIL8 dle předcházející tabulky. Tento konektor je pak připojen na LPT vašeho PC.

Pokud by vaše LPT nestačilo k napájeni EEPROM nebo špatně fungoval resetovací obvod, tak musíte přivést externí napájení +5V na pin 8 a odpojit propojeni na pin číslo 4 (D2) konektoru LPT.
Toto napájení je jak jsem již říkal možno použít třeba průchodku ke klávesnici a +5V z klávesnice (maximálně však můžete odebrat cca 100 mA)

Podle vyjádření firem, prodavajících el. součástky se cena tohoto obvodu pohybuje kolem 80 K4 + DPH, ale můžete narazit na úskalí, že ne vždy budou okamžitě k dispozici v potřebném množství. 
  
 

Ve vaší  spokojenost s  tímto kitem doufá  SOLVEX.
Přípomínky posílejte autorovi na adresu solvex@post.cz

 


Stránky korigoval Jan Řehák
Hodnocení článku: