Jste zde

2012: fotovoltaika se usazuje na střechách, trend pokračuje

Za první pololetí letošního roku v České republice přibylo přes šest stovek nových instalací fotovoltaických elektráren. Dalšímu rozvoji sektoru zejména v podobě malých FVE na střechách rodinných domů zatím brání hlavně administrativní překážky. Vždyť jen vyběháním nejrůznějších povolení lze klidně strávit více než půl roku!
Přes 80 % ze zmiňovaných instalací má přitom nižší instalovaný výkon než 10 kWp a více než polovina nových instalací nepřesahuje 5 kWp. Tyto výsledky potvrzují trend, že většina nových solárních elektráren slouží jako zdroj energie na střechách rodinných domů.
 
 
V České republice bylo dosud uděleno 13 706 licencí na výrobu elektřiny ze slunce, do konce roku 2011 o celkovém instalovaném výkonu 1971 MWp, malé instalace do 5 kWp představovaly 49 % počtu instalací a pouze 13,5 % instalovaného výkonu. V roce 2012 bylo vydáno celkem 637 licencí, z toho 55 % co do počtu připadá na domácí elektrárny, které představují zhruba 19 % výkonu nainstalovaného v daném roce.
 
 
Pouze stovka letošních instalací je nad 10 kWp (přesně 102), tj. méně než 20 % počtu a cca 40 % instalovaného výkonu. Téměř třetina instalovaného výkonu je v kategorii do 5 kWp. Trend spíše rodinných instalací místo velkých podnikatelských projektů potvrzuje také fakt, že jen deset subjektů vlastní více než jednu FVE.
 
 
Zajímavé je také rozdělení nových instalací podle regionů. Zjevně se zde projevuje rozdílný přístup jednotlivých distribučních společností. Například poměr nových FVE mezi Moravskoslezským krajem, kde působí ČEZ a sousedním krajem Zlínským pod správou E.ON je 69:10 ve prospěch Moravskoslezského kraje, poměr instalovaného výkonu potom je 573:84 kWp. Obdobně dopadá srovnání krajů Plzeňského (ČEZ) a Jihočeského (E.ON) - instalace 126:59, instalovaný výkon 833 : 460 kWp.
 
 

 

Po sedmi měsících běhání (a dobré vůli úředníka) tři dny montáže

 
Pokud jde o počet nových FVE v jednotlivých měsících letošního roku, ukazuje se zde patrný strmý nárůst. Zda bude mít domácí fotovoltaika zelenou je však otázkou. Dalšímu rozvoji sektoru zejména v podobě malých FVE na střechách rodinných domů zatím brání hlavně administrativní překážky. Zatímco vlastní montáž panelů na střechu zabere zhruba 3 dny, oběhání potřebných povolení od stavebního povolení, licenci k výrobě, smlouvy o připojení po souhlas Hasičů či České energetické inspekce může trvat i více než 7 měsíců. Podmínky pro získání těchto povolení nejsou jednotné a často doslova závisí na dobré vůli úředníka. Neméně zásadní bariérou dalšího rozvoje je nestabilita podmínek. Lidé mají strach z dalších retroaktivních kroků či úplného zrušení podpory, které avizovalo v mediálních vystoupeních Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad.
 
 
Zdroj: Česká fotovoltaická průmyslová asociace, ilustrační foto: Vera Kratochvil
Hodnocení článku: