Jste zde

5999 je lepší než 1999. S UT139C zjistíte proč

Univerzální multimetr UT139C s vysokým rozlišením oceníte při vývoji a všude tam, kde potřebujete přesně zjistit poměry v daném obvodu.
Představte si situaci, kdy potřebujete zkontrolovat nebo nastavit napětí 3,3 V / 5 V, běžné při napájení digitální techniky (reference A/D převodníků apod.) nebo změřit konec nabíjení Li-ion / Li-Pol baterií při 4,20 V, kdy záleží doslova na každém milivoltu. V těchto případech u většiny běžných multimetrů narazíte na jeden zásadní fakt - vzhledem k tomu, že většina z nich má max. údaj 1999, budete měřit sotva v první čtvrtině rozsahu a tedy s citelně menším rozlišením. Místo žádoucích 4,001 V (3 desetinná místa) tak např. uvidíte pouze 4,00 V.
 
Pochopitelně ne vždy potřebujeme tak vysoké rozlišení, ale mnohokrát nám zlepšení rozlišení o jeden řád dokáže poskytnout cennou informaci o poměrech v měřeném obvodu. V těchto situacích často ani nezáleží na absolutní přesnosti, ale právě na rozlišení, zejména při porovnávání napětí ve dvou bodech (růst / pokles).
 
Z tohoto pohledu je novinka ve skladu distributora, společnosti SOS electronic, UT139C, vynikající přístroj, poskytující vedle vysokého rozlišení (5999) i několik dalších vlastností hodných povšimnutí, např. měření TRUE RMS v rozsahu 45 Hz až 1 kHz (do 400 Hz se zapnutým VFC filtrem), měření vysokokapacitních kondenzátorů až do 99,9 mF (99 999 uF), měření střídy v rozsahu 0,1 % až 99,9 % a další. Ne zcela běžnou vlastností je též měření uA a mA i na AC rozsahu. Funkce Rel je užitečná např. při měření kondenzátorů malých kapacit, kde dokáže „vynulovat“ offset, způsobený parazitní kapacitou přívodních vodičů.
 
Při vývoji může být dále užitečný teploměr (K sonda) s rozsahem -40 až 1 000 °C. Z určitého pohledu je výhodné též napájení pomocí dvou AA článků a ne klasickou 9 V baterií (AA články mají lepší poměr kapacita / cena).
 
 
UT139C dokáže posloužit i jako bezkontaktní zkoušečka AC napětí (NCV), indikující ve 4 stupních vzdálenost AC napětí >100 V. K indikaci slouží červená LED v horní části displeje, samotný displej (-, --, ---, ----) a bzučák.
 
 
Další informace Vám poskytne katalogový list UT139C. V případě zájmu pište na info@soselectronic.cz.
 


Základní vlastnosti a výhody:

 
  • moderní multimetr s max. údajem až 5999
  • automatická / manuální volba rozsahů
  • CATIII / 600 V
  • TRUE RMS (45 Hz - 1 kHz)
  • měření kapacity 9,99 nF - 99,9 mF
  • měření frekvence 10 Hz - 10 MHz
  • teplota -40 až 1 000 °C
  • tester diod a kontinuity
  • funkce Data Hold a Rel
  • bezkontaktní měření ACV>100 V (4 úrovně indikace)
  • robustní a ergonomické provedení
  • výhodné napájení pomocí dvou AA článků
 
 

Download a odkazy:

 

 

Hodnocení článku: 

Komentáře

"Místo žádoucích 4,001 V (3 desetinná místa) tak např. uvidíte pouze 4,00 V."

alebo

"...nebo změřit konec nabíjení Li-ion / Li-Pol baterií při 4,20 V, kdy záleží doslova na každém milivoltu. ..."

A tento merací prístroj to má vyriešiť. No ha ha ha :-)

S presnosťou 0.5% (uvedené v katalógovom liste výrobku) z rozsahu 6V je možné mať chybu až +/- 0,03V. Takže miesto 4,2V pre baterie môže byť kľudne nastavené 4,23V alebo 4,17V. O akom doslovnom záležaní na každom mV je potom reč? To nás ma predajca fakt za nemtavých čo nerozoznajú rozlíšenie meracieho prístroja od jeho presnosti?

Ale vlastne pardón, reklamný kreatívec píše "...uvidíte pouze..."

To mi je milší 3 1/2 miestny merák s presnosťou +/-0,05%. Ten, keď mi ukáže 4,00V na rozsahu 19,99V, viem že je to niečo medzi 3,99V až 4,01V a nie niečo medzi 3,97V až 4,03V ako v prípade UT139C.

Na druhej strane sa nikde nepíše o počte meraní za sekundu. Z toho sa dá dedukovať, že to bude jedna z tých pomalých "korytnačiek" znižujúca efektivitu práce.

Do dnes som si myslel, že merací prístroj je na exaktné meranie, ale ako mi bolo vysvetlené mýlil som sa. Podľa predajcu ide v prvom rade o image. Nech si o tom láskavý čitateľ spraví názor sám.

 

Áno, každý merací prístroj má svoje plusy a mínusy. Predovšetkým je ale dobrým zvykom v tomto segmente vždy posudzovať daný prístroj podľa (cenovej) kategórie do ktorej patrí. Tu je reč o cenovo veľmi prijateľnom prístroji, kde je max. údaj 5999 tak povediac „bonusom“. Preto je aj v texte jasne uvedené hlavné využitie vyššieho rozlíšenia pri tomto prístroji – „V týchto situáciách často ani nezáleží na absolútnej presnosti ale práve na rozlíšení, najmä pri porovnávaní napätí v dvoch bodoch, rast/ pokles ...“.

Práve na sledovanie nárastu/ poklesu je tento prístroj veľmi vhodný – pre každého, kto by si presnejší prístroj v podstatne vyššej cenovej hladine nemohol dovoliť.

Ohľadom rýchlosti/ pomalosti merania je to úplne štandardný prístroj s meraním 2-3x/ sekundu (podľa návodu).

 

Ale s týmto komentárom môžem len súhlasiť. Na pomerové meranie OK. Ale v článku sa vyslovene píše, ako záleží na presnosti každého mV napr. pri napäťovch článkoch a navodzuje sa dojem, že tento prístroj je to pravé orechové. To mi vadilo. Inak úplný súhlas, za tú cenu je to úplne OK

Kontaktujte svého distributora

* Hvězdičkou (*) označené údaje jsou povinné.

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem.