Jste zde

Světelné zdroje a svítidla pro veřejné osvětlení v roce 2012

Volně dostupná publikace střediska SEVEn srovnává soustavy veřejného osvětlení s tradičními vysokotlakými sodíkovými výbojkami a nastupujícími světelnými diodami LED. Nabídne přehled trhu LED svítidel, shrne doporučení pro jejich výběr, nahlédne do budoucnosti a zmíní též příklady z praxe.
Moderní veřejné osvětlení by mělo splňovat několik důležitých požadavků, a to zejména na:
  • bezpečnost osob a majetku, včetně zajištění vhodných zrakových podmínek pro řidiče a chodce (na HW serveru čtěte Osvětlené přechody uleví chodcům i řidičům. O dalších rozhodněte právě teď),
  • estetické vnímání – vzhled nočního města či obce a orientace,
  • ekonomii provozu – náklady na spotřebu el. energie a na údržbu osvětlovací soustavy, a také
  • omezení nevhodného vlivu na okolní prostředí (rušivé světlo).
 
Graf vývoje měrných výkonů světelných zdrojů, používaných ve veřejném osvětlení
 
K nejvýznamnějším změnám v oblasti světelné techniky v současné době patří prudký rozvoj nových polovodičových světelných zdrojů, které se výraznou měrou začínají uplatňovat rovněž ve veřejném osvětlení (viz také článek Druhá etapa pilotního projektu LED v Praze: co, kde, jak a proč).
 
Porovnání světelných zdrojů, vhodných pro veřejné osvětlení
 
Cílem nové 23stránkové publikace s názvem Světelné zdroje a svítidla pro veřejné osvětlení v roce 2012 je proto informovat širokou veřejnost o možnostech využití světelných zdrojů typu LED ve veřejném osvětlení a jejich porovnání s dosud nejrozšířenějšími zdroji – vysokotlakými sodíkovými výbojkami. Část materiálu se také věnuje probíhajícím změnám v parametrech a konstrukci nových typů LED svítidel pro veřejné osvětlení a prognózám jejich budoucího vývoje.
 
 
Publikaci, kterou si můžete zdarma stáhnout zde (zdroj), vytvořilo Středisko pro efektivní využívání energie jako nezávislá poradenská společnost. Významnou prioritou tedy byla odborná kvalita textu a jeho praktická využitelnost. Kvalifikované know-how publikace a korekturu zajistila katedra elektroenergetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Na HW.cz čtěte též Světlo do oboru vnese nová kniha. Je celá o světle.

 

Hodnocení článku: