Jste zde

Týden vědy na ČVUT plný bádání

Datum: 
Neděle, 14. Červen 2015 - Čtvrtek, 18. Červen 2015
Ve dnech 14. až 18. června pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze (Břehová 7, Praha 1) pro středoškoláky Týden vědy. Určen je studentům, kteří se zajímají o fyziku, matematiku, chemii a informatiku a uvažují o tom, že by studovali vysokou školu s technickým nebo přírodovědným zaměřením.
„Program Týdne vědy bude sestaven z atraktivních přednášek, exkurzí, praktických činností na studentských miniprojektech a večerních doprovodných programů. Na závěr proběhne malá konference účastníků, na níž budou prezentovat své projekty,“ uvedl Ing. Vojtěch Svoboda, CSc., z katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. 
 
Z populárně naučných přednášek se středoškoláci například dozvědí, jak zjišťovat informace z digitální a klasické fotografie, jak se dají pomocí strukturních studií bílkovin navrhovat nová léčiva, co objevila Marie Curie, co je radiační chemie a radiochemie, jak pomáhá ionizující záření v medicíně, o čem jsou vědecké projekty ELI a HiLASE, jak fungují jaderné reaktory, k čemu se dá využít kvantová teorie a mnohá další zajímavá témata.  
 
V rámci exkurzí se účastníci Týdne vědy podívají do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, Fyzikálního ústavu Akademie věd, Nemocnice Na Homolce, kde uvidí, jak funguje gama nůž, na oddělení radioterapie Nemocnice Na Bulovce, školní jaderný reaktor ČVUT VR-1 Vrabec, Tokamak Golem I, Golem II a COMPASS, zavítají do badatelského centra PALS, Protonového centra, Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd, Thomayerovy nemocnice a na další vědecká pracoviště (na HW serveru jste četli též Absolventi a přátelé ČVUT navštíví jaderný reaktor).
 
Hlavní náplní Týdne bude vypracování samostatného studentského miniprojektu na různá odborná témata, příprava příspěvku do sborníku a jeho prezentace na závěrečné studentské minikonferenci. Zároveň si studenti mají možnost vyzkoušet vyhledávání a zpracování potřebných odborných informací, například na internetu nebo v literatuře.
 

Základní kolo přihlášek končí již 31. května. Více informací pak najdete na http://tydenvedy.fjfi.cvut.cz/. A z ohlasu účastníků? Jiří Krist např. v roce 2008 vtipně poznamenal: „Bylo to boží“...