Jste zde

Vývoj pro jednojádrové MPU ST ve známém prostředí STM32Cube

STMicroelectronics integruje MCU a MPU produkty. Vývojáři embedded systémů mohou migrovat kód mikrokontroléru STM32 na mikroprocesory STM32MP1.

Desítky let ustálené kategorizace embedded čipů jsou minulostí. Prolínání MCU, DSP, MPU zrychluje. Nedávno integraci oznámil Renesas, když RA8M1 s jádrem Arm Cortex M85 protlačil mezi mikrokontroléry tak, že mu přizpůsobil vývojové prostředí a umožní tak migraci kódu na výkonnější hardware. Stejnou cestou jde nyní i ST, protože efektivní řešení pro zvýšení výkonu produktů potřebují i jejich zákazníci. Typické jsou průmyslové aplikace v reálném čase. Nejnovější procesní zařízení, systémy automatizace výroby, logistické a maloobchodní technologie, zařízení IoT a digital signage stále více vyžadují vyšší výkon hostitelského systému, než obvykle poskytují mikrokontroléry (MCU).

Mikroprocesory (MPU) ST STM32MP1 přinášejí výkonnou architekturu aplikační třídy Arm Cortex-A7 s větším výpočetním výkonem a pamětí. Uživatelé nyní mohou využít výhod nového softwarového balíčku STM32CubeMP13 k migraci kódu původně navrženého pro menší a jednodušší mikrokontroléry a uvolnit další možnosti výkonnějšího MPU ve svých produktech nové generace.  Připomeňme, že řada STM32MP1 dnes zahrnuje přes 150 různých variant, postavených na Cortex A7 nebo na kombinaci jader Cortex A7 a Cortex M4.

STM32CubeMP13 umožňuje rozběhnout čistou aplikaci nebo RTOS na STM32MP13 SoC, což poskytuje alternativu k OpenSTLinux a zároveň rychlejší běh ve srovnání s typickými mikrokontroléry. Uživatelé mohou také zajistit, aby portovaný kód i nadále splňoval specifikace původní implementace v reálném čase, jako jsou doby přerušení a latence. Kromě toho může RTOS využít větší paměť MPU při zachování nízké spotřeby energie. 
STM32CubeMP13 je plně integrován do ekosystému STM32Cube a umožňuje konstruktérům, kteří již používají vestavěné mikrokontroléry STM32, přejít na výkonnější projekty založené na MPU ve stejném známém vývojovém prostředí. To zahrnuje konfigurátor zařízení STM32CubeMX, vývojové nástroje STM32CubeIDE a STM32CubeProgrammer.

STM32CubeMP13 je dodáván se všemi potřebnými komponentami potřebnými ke spuštění vestavěného kódu na STM32MP13 MPU Arm Cortex-A7, včetně balíčku podpory desky (BSP) a vrstvy hardwarové abstrakce (HAL). Azure RTOS (přechod na Eclipse ThreadX) je předem integrovaný jako ukázkový operační systém v reálném čase. K dispozici jsou také ukázky kódu, které pomáhají vývojářům embedded zařízení zvládat mimořádnou složitost systémů založených na MPU, včetně spouštění z externí paměti a správy napájení, nebo řízení automatické obnovy DDR-RAM.

https://www.st.com/en/embedded-software/stm32cubemp13.html 
https://estore.st.com/en/products/microcontrollers-microprocessors/stm32-arm-cortex-mpus/stm32mp1-series.htm

Hodnocení článku: