Jste zde

Chráníme a pečujeme o vaše DPS - kvalitní produkty od společnosti Kontakt Chemie

Zvolte špičkové přípravky Kontakt Chemie pro bezpečnou ochranu a údržbu DPS. Jsou kompatibilní s nejcitlivějšími materiály a zahrnují konformní nátěry, tavidla, účinné čističe, světlocitlivé laky a rychlochladicí spreje.

Odstraňování různých zbytků z desek plošných spojů (DPS) je při výrobě elektroniky nezbytné. Neúplné odstranění tavidla a dalších látek může ohrozit dlouhodobou spolehlivost, zatímco nedostatečné pokrytí konformním lakem může vést k závadám budoucího zařízení. Tyto problémy však lze účinně řešit pomocí kvalitních a účinných přípravků pro práci s DPS i pro jejich ochranu.

Společnost Kontakt Chemie, člen CRC Industries, je již více než 60 let předním výrobcem technických sprejů pro elektronický průmysl. Má široké portfolio vysoce kvalitních výrobků pro práci s DPS pro všechny typy elektrických a elektronických výrobků. Jejich produkty jsou vyrobeny z vysoce kvalitních čistých látek a spreje mají vysoký obsah účinné látky.

Produkty Kontakt Chemie, které vám nesmí chybět při práci s DPS

Ze široké nabídky výrobků společnosti Kontakt Chemie jsme vybrali nejoblíbenější a nejčastěji používané výrobky pro práci s DPS a pro DPS obecně, ať už jde o ochranu proti vlhkosti, čištění po pájení nebo testování či či vlastní výrobě DPS.

Konformní nátěry pro DPS

Konformní nátěry, známé také jako konformní laky, patří mezi nejčastěji používané přípravky určené především k ochraně DPS před vlhkostí, solným postřikem nebo chemikáliemi a k ochraně elektroniky před svodovými proudy, korozí a dalšími nežádoucími vlivy.

Ze sortimentu chemie pro elektroniku od společnosti Kontakt Chemie jsme vybrali přípravek Plastik 70, který je dostupný v různých verzích a baleních – například od 200 ml spreje až po 5l kanystr.

Plastik 70

Jedná se o univerzální konformní nátěr pro DPS na bázi akrylového laku. Snadno se pájí a především rychle schne, což umožňuje rychlou výrobu. Po nanesení poskytuje ochranný a izolační film proti povětrnostním vlivům a má dobrou přilnavost ke všem běžným povrchům. Plastik 70 zůstává průhledný a pružný i po dlouhé době. Rozsah provozních teplot je od – 40 do + 60 °C, s krátkými špičkami až do + 100 °C.

Plastik 70 Super

Jedná se o pokročilou verzi „standardního“ Plastiku 70. Obsahuje UV indikátor – pigment, který při vystavení UV světlu vydává fluorescenční modrou záři. Plastik 70 Super je dokonalou ochranou a izolací v horkém a vlhkém prostředí, protože odolává extrémnímu rozsahu teplot od – 40 až do + 125 °C.

Plastik 70 ředidlo

Ředidlo a speciálně vyvinutý odstraňovač pro konformní nátěr. Umožňuje odstranění stávajících akrylových laků z DPS bez poškození elektronických součástek. Ředidlo Plastik 70 je vhodné také jako ředidlo pro stříkání z velkých balení (1l nebo 5l plechovky).

Urethan 71

Vysoce kvalitní jednosložkový, uretanem modifikovaný, izolační a ochranný nátěr, který poskytuje dlouhodobou ochranu proti vlhkosti a nežádoucím vlivům prostředí. Má vysokou dielektrickou pevnost – vysoký povrchový i objemový odpor, nízkou dielektrickou konstantu a ztrátový faktor. Urethan 71 je jedinečnou kombinací tvrdosti, pružnosti a silné přilnavosti.

Pájecí tavidla a dočasná ochrana proti postřiku pro DPS

Tavidla ve formě ochranného laku jsou velmi užitečným doplňkem, zejména při výrobě prototypů, protože chrání měděné plošky před oxidací a zároveň výrazně usnadňují pájení součástek.                  

Flux SK 10 = LOTLACK SK

Vynikající pájecí pomůcka (tavidlo) a ochrana na bázi kalafuny,kterou lze použít k prevenci oxidace desek plošných spojů. Flux SK 10 je vhodný pro výrobní, opravárenské a servisní účely. Jedná se o střednědobý ochranný lak, který lze pájet a který splňuje požadavky normy DIN 8511 F-SW 31. Chrání desky plošných spojů před korozí během meziskladování, snadno a rychle se aplikuje, ovšem není vhodný pro dlouhodobou (konečnou) DPS, zejména ve velmi vlhkých podmínkách.

Účinné čištění DPS

Kvalitní čisticí prostředky schopné rozpustit a smýt případné zbytky (zejména zbytky pájecího tavidla) z výrobního procesu jsou často „nutností“ pro zajištění správné a dlouhodobé funkčnosti zařízení, zejména pokud bude zařízení pracovat ve vlhkém prostředí.

Ze sortimentu čisticích prostředků Kontakt Chemie jsme vybrali následující produkty:

Kontakt PCC

Jedná se o nejpoužívanější profesionální čistič DPS, který dokáže rychle odstranit zbytky pájecího tavidla a další nečistoty. Odstraňuje všechny druhy tavidel bez zanechání zbytků, je kompatibilní s vrstvami odolnými proti pájení („solder resist“) a s většinou nosných materiálů desek plošných spojů. Kontakt PCC zajišťuje dokonale čisté desky plošných spojů a zabraňuje svodovým proudům. Rovněž zajišťuje vysoký izolační povrchový odpor a dobrou přilnavost pro následné nátěry.

Kontakt WL

Jedná se o všestranný čisticí prostředek na bázi směsi rozpouštědel, který rychle odmašťuje a čistí elektronické součástky a elektrické kontakty. Kontakt WL je kompatibilní se všemi nejčastěji používanými materiály a je vhodný nejen pro DPS, ale i pro elektronické kontakty.

Kontakt IPA

Jedná se o univerzální čistič na elektroniku, jemnou mechaniku a optiku na bázi 99,7% čistého isopropanolu. Kontakt IPA není agresivní čistič, působí velmi jemně, a proto je vhodný i pro citlivé povrchy. Výhodou je rychlé schnutí.

Prototypová výroba DPS

Pokud potřebujete mít desku plošných spojů k dispozici okamžitě, je stále nejrychlejší vyrobit si ji sami pomocí fotocesty – tj. přenesením obrazce DPS z průsvitné předlohy na DPS s nanesenou světlocitlivou vrstvou za pomoci UV světla. K tomu budete potřebovat kvalitní světlocitlivý lak a můžete se spolehnout na produkt od Kontakt Chemie.

Positiv 20

Jedná se o světlocitlivý lak určený k použití ve fotopozitivním procesu, který je citlivý na UV záření. Tento přípravek usnadňuje nejen výrobu všech formátů DPS, ale je také určen pro výrobu heliogravury a přesný přenos fotografických prvků na širokou škálu materiálů. Vysoká míra tolerance expozice zajišťuje podmínky nezbytné pro dosažení vysokého rozlišení. Positiv 20 je vhodný pro DPS, ale také pro další materiály, jako je sklo, akryl, hliník, měď, mosaz či ocel. Lze jej snadno chemicky vyvolat ponořením při pokojové teplotě na 60 sekund do lázně hydroxidu sodného (10 gramů NaOH na litr vody), přičemž není třeba žádný speciální nebo drahý chemický prostředek (vývojka).

Testování DPS

Věděli jste, že někdy lze k testování nebo kontrole funkčnosti elektronických obvodů použít i sprej? Sortiment Kontakt Chemie zahrnuje také sprej pro krátkodobé chlazení součástí.

Freeze 75

Během výzkumu, vývoje nebo při závěrečném testování DPS je často žádoucí ochladit některé kritické citlivé součástky – tomu se rovněž říká zátěžové testování. Používá se ke kontrole tepelných poruch a také u termostatů a teplotních čidel. Freeze 75 obsahuje inertní suchý chladicí plyn s nízkým potenciálem globálního oteplování (GWP). Snížením teploty až na – 45 °C má opravdu silný chladicí účinek. Je nehořlavý (podle směrnice 2008/47/ES) a zajišťuje rychlé a bezproblémové chlazení bez zanechávání zbytků.

Do sortimentu SOS electronic pravidelně přibývají nové produkty od společnosti Kontakt Chemie, která vyrábí speciální chemikálie pro elektroniku. Protože nabízí účinné řešení všech potíží při práci s DPS, jejich produkty jsou vyrobeny z vysoce kvalitních čistých látek a spreje mají vysoký obsah účinné látky, neměly by tyto chemikálie chybět v žádném projektu s DPS.

Nezmínili jsme řešení pro vaše potřeby? Vyberte si z bohaté nabídky produktů chemie pro elektroniku. Mnohé účinné přípravky jsou pro vaše projekty okamžitě k dispozici, jiné vám v SOS electronic rádi zajistí na objednávku.


Máte zájem o více informací k výrobkům Kontakt Chemie nebo o technické poradenství při výběru výrobku? Nebo máte jinou otázku či požadavek? Neváhejte kontaktovat SOS electronic.

Hodnocení článku: 

Kontaktujte svého distributora

* Hvězdičkou (*) označené údaje jsou povinné.

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem.