Jste zde

Mikrokontroléry AVR EB sníží hluk a vibrace BLDC motorů

Konstruktéři volí bezkomutátorové stejnosměrné motory (BLDC), aby prodloužily životnost zařízení a snížily hluk, vibrace a drsnost (NVH). Historicky dosažení těchto výhod vyžadovalo sofistikované řídicí algoritmy a průběhy, které byly mimo možnosti levných řídících obvodů.

Microchip uvedl na trh svou řadu mikrokontrolérů (MCU) AVR EB, speciálně určenou  pro řízení BLDC motorů a řešení NVH a účinnosti v široké škále nákladově citlivých aplikací. Mikrokontroléry AVR EB mohou upravovat rychlost, časování a tvar vlny – vytvářet sinusové a lichoběžníkové průběhy – pro zlepšení plynulosti provozu motoru, snížení šumu a zvýšení účinnosti při vysokých rychlostech. Tyto úpravy lze provádět za chodu, s téměř nulovou latencí, pomocí sady periferií na čipu AVR EB MCU, které umožňují souběh více funkcí s minimálním programováním.

Výsledkem je snížení složitosti kódu, rychlejší reakce na změny provozních podmínek a nižší celkové náklady BOM, protože několik úloh, jako je čtení senzorů prostředí a sériová komunikace, lze provádět nezávisle na procesoru. Malé rozměry zařízení (až 3 mm x 3 mm) navíc umožňují jejich montáž přímo na motor pro kompaktní řešení řízení.

Mezi klíčové vlastnosti AVR EB MCU patří:

  • Nový 16bitový časovač/čítač E (TCE) se čtyřmi porovnávacími kanály pro pulzně-šířkovou modulaci (PWM) a rozšíření průběhu (WEX) pro plynulé řízení BLDC motoru s laditelným vkládáním pásma necitlivosti
     
  • Nový 24bitový časovač/čítač F (TCF) pro flexibilní a přesné generování a časování frekvence
     
  • Nové programovací a ladicí rozhraní Disable pro pokročilé zabezpečení kódu

Nové MCU si také zachovávají snadné použití, kterým je Microchip známý, což umožňuje rychlejší uvedení na trh.

Vývojové nástroje
Rodina MCU AVR EB je podporována ve vývojovém ekosystému MPLAB. K dispozici je také vývojová deska AVR16EB32 Curiosity Nano Evaluation Kit , která se připojuje k integrovaným vývojovým prostředím (IDE) MPLAB X, Microchip Studio a IAR Embedded Workbench. Zkrátit dobu vývoje může i MPLAB Code Configurator (MCC) Melody – intuitivní webový grafický konfigurační nástroj.

https://www.microchip.com/en-us/products/microcontrollers-and-microprocessors/8-bit-mcus/avr-mcus/avr-eb 

Hodnocení článku: