Jste zde

Morse Micro – když chcete uspět, zkuste to jinak než ostatní

Nadpis článku platí beze zbytku pro firmu Morse Micro, stejně jako pro použití hardware z jejich vývoje a výroby. Wi-Fi HaLow SoC MM6108 exceloval na CES 2024 v několika podobách.

Morse Micro založili v roce 2016 dva bývalí zaměstnanci amerického Broadcomu Andrew Terry a Michael De Nil s vizí vyvíjet a vyrábět vlastní čipy pro Wi-Fi s co nejlepším dosahem. Jako sídlo nezvolili USA, ale Austrálii, odkud pánové pocházejí. Kolik je v Austrálii výrobců čipů? Už odpověď na tuto otázku rozpoutala obrovský zájem investorů o podporu této firmy a Morse Micro se stala ukázkou startupu, který dokázal nalákat i velké investiční fondy a společnosti. Po několika letech vývoje a nijak oslnivých výsledků ale přišel standard Wi-Fi HaLow, který do konceptu firmy přesně zapadal. Vývoj Morse Micro se tak rychle zaměřil na podporu tohoto standardu a během několika měsíců představil svůj čipset, který dokonale splňuje základní myšlenky: Wi-Fi s dlouhým dosahem a jinak.
Jednočipový SoC MM6108 integruje rádio, PHY a MAC komponenty pro standard IEEE 802.11ah s datovou rychlostí do 43,3 Mbps. RF interface přitok dává na výběr, jestli se aplikace spokojí s integrovaným zesilovačem na čipu, nebo jestli využije externí zesilovač nebo front-end modul pro aplikace s ultra dlouhým dosahem. Parametry RF přijímače v řadě případů umožňují vynechat externí filtry. Power management čipu je přesně nastaven pro možnosti sleep módů Wi-Fi HaLow a aplikačního procesoru. Tím je 32-bitový RISC-V.

Morse Micro při vývoji zúročila své zkušenosti i členství ve Wi-Fi alianci. Díky tomu dokázala svůj SoC velmi rychle vyvinout, certifikovat, zahájit sériovou výrobu a přesvědčit své zákazníky. Mezi nimi najdeme například firmu Abode, která se svojí bezpečnostní kamerou Abode Edge ohromila odborné publikum na CES 2024 a to díky dosahu Wi-Fi. Tím je snadno zapamatovatelná 1 míle, u rozšířeného a známého Wi-Fi věc dosud nevídaná.
Stejný SoC si pro svůj nový modul FGH100M vybral i Quectel a k veletrhu CES oznámil hotovou certifikaci modulu u FCC i CE. Quectel, na rozdíl od Abode zvolil jednodušší cestu RF front-endu, takže dosah jeho modulu zůstává na hranici jednoho kilometru. Ne CES 2024 se SoC MM6108 objevil také v řešení firmy Zetifi pro zemědělství. Zařízení ZetiCell a ZetiRover využívají možnosti Wi-Fi HaLow s dlouhým dosahem, aby poskytla zemědělcům technologii pro precizní zemědělství, vzdálené monitorování i zavedení autonomních strojů závislých na připojení.


Další příklad z CES může být tradičního IT sektoru, router EdgeCore EAP112 firmy EdgeCore. Výčet jeho protokolů zahrnuje Wi-Fi 6, Wi-Fi HaLow, 4G LTE, BLE, Zigbee a Thread a právě pro subsystém Wi-Fi HaLow využívá SoC od Morse Micro.

Příklad Micro Morse a jeho SoC tak ukazuje, že se vyplatí dělat věci jinak. Aplikační partneři zase potvrzují, že i vývojářům občas neuškodí vybočit z mainstreamu velkých značek a jejich vývojových ekosystémů.

https://www.morsemicro.com/products/
https://www.quectel.com/product/wi-fi-halow-fgh100m 
https://goabode.com/ 
https://www.afr.com/technology/aussie-chipmaker-eyes-payoff-from-80m-investment-20231119-p5el5b

Hodnocení článku: