Jste zde

MCU s RISC-V – 32 bitů od Renesasu

Zatímco většina dnešních řešení RISC-V se zaměřuje na specifické aplikace, MCU skupiny R9A02G021 jsou navrženy tak, aby sloužily více koncovým trhům, jako jsou senzory IoT, spotřební elektronika, lékařská zařízení, malé spotřebiče a průmyslové systémy.

Ještě před několika měsíci byl svět RISC-V procesorů trochu mimo klasické skupiny DSP, MCU i MPU. Je načase na takové rozdělení zapomenout, protože i MCU může být postaven na jádře RISC-V. Zatímco mnoho poskytovatelů MCU se nedávno připojilo k investičním aliancím, aby pokročili ve vývoji produktů RISC-V,  Renesas si vyvinul a otestoval vlastní jádro RISC-V , které je nyní implementováno do komerčního produktu a dostupné po celém světě. Nová skupina MCU , R9A02G021 poskytuje vývojářům vestavěných systémů jasnou cestu k vývoji široké škály energeticky i nákladově úsporných aplikací založených na architektuře instrukční sady s otevřeným zdrojovým kódem (ISA).  Podobně jako u stávajících univerzálních MCU budou mít designéři přístup k plnohodnotnému vývojovému prostředí pro R9A02G021. To jim umožní výrazně snížit náklady, inženýrské zdroje a dobu vývoje.

 Renesas bohatou nabídku aplikačně specifických produktů RISC-V, včetně svých 32bitových zařízení ASSP pro hlasové ovládání a motorické ovládání a RZ/Five 64bitových mikroprocesorů pro všeobecné použití (MPU), které byly postaveny na jádrech CPU vyvinutých společností Andes Technology. Skupina R9A02G021 představuje první generaci univerzálních mikrokontrolérů založených na interně vyvinutém jádru RISC-V Renesas.

Renesas zavádí do svého rozmanitého portfolia MCU plnou komerční dostupnost multimarketového MCU RISC-V, stejně jako tolik potřebnou podporu od uznávaných dodavatelů průmyslových standardních nástrojů, je trh RISC-V připraven konečně zrychlovat růst. Renesas odhaduje, že RISC-V by se do konce roku 2029 měl přiblížit 10 % celkového trhu MCU.

Skupina R9A02G021 RISC-V nabízí dostatečný výkon s taktovací frekvencí až 48 MHz, přičemž v pohotovostním režimu 0,3 μA spotřebovává extrémně nízkou energii. Poskytuje 128 kB rychlé flash paměti, 16 kB SRAM paměti a 4 kB flash paměti pro ukládání dat. Mikrokontroléry jsou navrženy tak, aby odolaly drsným podmínkám, a mohou spolehlivě fungovat při okolních teplotách v rozmezí od -40 °C do 125 °C. MCU jsou dodávány se standardními sériovými komunikačními rozhraními, stejně jako s funkcemi digitálně-analogového převodníku (DAC) a analogově-digitálního převodníku (ADC), které usnadňují vysokorychlostní a bezpečné připojení k senzorům, displejům a dalším externím modulům. Široký rozsah vstupního napětí 1,6 V až 5,5 V umožňuje nízkonapěťový provoz s nízkým proudem a umožňuje odolnost proti rušení, díky čemuž je R9A02G021 ideální pro zařízení napájená bateriemi.  

Klíčové vlastnosti skupiny R9A02G021 MCU

  • PROCESOR: Jádro RISC-V na 48MHz, 3.27 Coremark/MHz
  • Paměť: 128 kB code flash, 16 kB SRAM (12 kB a ECC SRAM 4 kB) a 4 kB data flash
  • Spotřeba energie: 162 μA / MHz (aktivní výkon), 0,3 μA (SW pohotovostní režim), 4 μs (probuzení v pohotovostním režimu)
  • Sériová komunikační rozhraní: UART, SPI, I2C, SAU
  • Analogové periferie: 12bitový ADC a 8bitový DAC
  • Teplotní rozsah: -40°C až 125°C (Ta)
  • Rozsah provozního napětí: 1,6 až 5,5 V
  • Pouzdra: 16 WLCSP, 24/32/48 QFN balíček (možnost QFP)

renesas.com/R9A02G021.

Hodnocení článku: