Jste zde

RA0 – základ řady představen

Embedded aplikace IoT s omezeným výkonem pro průmysl i smart home mají specifické požadavky na výkon, efektivitu a zabezpečení. Řada low-power MCU RA0 je splňuje.

Když Renesas začal v roce 2023 představovat své nové MCU, bylo možné z tehdy ještě téměř prázdné tabulky typů odvodit, že rozpětí výkonu a vybavení bude poměrně široké. Od května 2023 se tak vývojáři postupně dočkali například MCU, specializovaných pro motorové drivery, systémy strojového vidění a samozřejmě také s podporou umělé inteligence. Téměř rok tak trvalo, než Renesas představil základ, tedy low-end celé řady. Další dílek do skládačky mikrokontrolérů Renesasu, založených na procesoru Arm Cortex-M23, je tady. Nové MCU RA0  přicházejí s nízkou spotřebouu energie  i cenou.

MCU RA0 spotřebovávají pouze 84,3μA/MHz proudu v aktivním režimu a pouze 0,82 mA v režimu spánku. Kromě toho podporuje softwarový pohotovostní režim, který snižuje spotřebu energie o dalších 99 procent na nepatrných 0,2 μA. Ve spojení s rychlým probuzením High-Speed On-Chip Oscillator (HOCO) poskytují tyto MCU s ultra nízkou spotřebou ideální řešení pro aplikace včetně bateriově napájených zařízení spotřební elektroniky, malých spotřebičů, řízení průmyslových systémů a aplikací automatizace budov.

 První skupina celé řady, RA0E1, má sadu funkcí optimalizovanou pro nákladově citlivé aplikace. Nabízejí široký rozsah provozního napětí od 1,6 V do 5,5 V, takže zákazníci nepotřebují měnič/regulátor úrovně v 5V systémech. MCU RA0 také integrují časovače, sériovou komunikaci, analogové funkce, bezpečnostní funkce a funkce HMI, aby se snížily náklady zákazníka na kusovník. K dispozici je také široká škála pouzder, včetně malého 16vývodového QFN o rozměrech 3 mm x 3 mm.

Přesný oscilátor na čipu  nového MCU s odchylkou do ±1,0% zlepšuje přesnost přenosové rychlosti a umožňuje konstruktérům vzdát se samostatného oscilátoru. Na rozdíl od jiných HOCO si zachovává tuto přesnost v prostředích od -40 °C do 105 °C. Tento široký teplotní rozsah umožňuje zákazníkům vyhnout se nákladné a časově náročné rekalibraci, a to i po procesu přetavení. Mikrokontroléry RA0E1 jsou vybaveny kritickými diagnostickými bezpečnostními funkcemi a knihovnou IEC60730 autotestů. Nabízejí také bezpečnostní funkce včetně generátoru skutečných náhodných čísel (TRNG) a knihoven AES pro aplikace IoT, včetně šifrování.

Klíčové vlastnosti mikrokontrolérů RA0E1 Group

  • Jádro: 32MHz Arm Cortex-M23
  • Paměť: Až 64 kB integrované paměti Code Flash a 12 kB SRAM
  • Analogové periferie: 12bitový ADC, teplotní senzor, interní referenční napětí
  • Komunikační periferie: 3 UART, 1 asynchronní UART, 3 zjednodušené SPI, 1 IIC, 3 zjednodušené IIC
  • Bezpečnost: Kontrola parity SRAM, detekce neplatného přístupu do paměti, detekce frekvence, A/D test, neměnné úložiště, kalkulačka CRC, ochrana proti zápisu do registru
  • Zabezpečení: Jedinečné ID, TRNG, ochrana proti čtení Flash
  • Pouzdra: 16-, 24- a 32-vývodové QFN, 20-pin LSSOP, 32-pin LQFP

 Nové mikrokontroléry RA0E1 Group jsou podporovány balíčkem FlexibleSoftware Package. FSP umožňuje rychlejší vývoj aplikací tím, že poskytuje veškerý potřebný infrastrukturní software, včetně několika RTOS, BSP, ovladačů periferií, middlewaru, konektivity, sítí a bezpečnostních balíčků, stejně jako referenční software pro vytváření komplexních řešení AI, řízení motorů a cloudu. Umožňuje zákazníkům integrovat vlastní starší kód a výběr RTOS s FSP, čímž poskytuje plnou flexibilitu při vývoji aplikací. Použití FSP usnadní migraci RA0E1 na větší RA zařízení, pokud si to zákazníci přejí.

 www.renesas.com/RA0E1

Hodnocení článku: