Jste zde

Elo+ na MSV 2004

Elo+, s.r.o., patří mezi známé firmy zabývající se konverzí datových linek, jako je RS-232, RS-485,

optické vlákno a podobně, z nichž některé naleznete popsané i na stránkách HW serveru. Protože však naposledy o ní

byla řeč více než před rokem, požádali jsme jejího jednatele, ing. Ladislava Obdržálka, o rozhovor u příležitosti

blížícího se Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Redakce: Vaše firma je veřejnosti známa především širokou paletou převodníků sériových linek, opakovačů a multiplexorů. Kromě toho se ale zabýváte též zakázkovou výrobou elektroniky... Vaše firma je veřejnosti známa především širokou paletou převodníků sériových linek, opakovačů a multiplexorů. Kromě toho se ale zabýváte též zakázkovou výrobou elektroniky... 

Vaše firma je veřejnosti známa především širokou paletou převodníků sériových linek, opakovačů a multiplexorů. Kromě toho se ale zabýváte též zakázkovou výrobou elektroniky... 

Vaše firma je veřejnosti známa především širokou paletou převodníků sériových linek, opakovačů a multiplexorů. Kromě toho se ale zabýváte též zakázkovou výrobou elektroniky... 

 

L. Obdržálek: Ano, část naší firmy se specializuje na osazování desek plošných spojů součástkami pro povrchovou montáž i klasickými vývodovými součástkami.

Tato služba se orientuje na problémy, které naši zákazníci mají se svými výrobky jak ve fázi vývoje prototypu, ověřovací série i zavádění sériové výroby. Kromě technologické podpory je doprovázena konzultacemi a v určitých fázích i materiálovým zabezpečením.

Naši zákazníci využívají i našich kapacit pro návrh plošných spojů s ohledem na technologické know-how ve firmě. V některých případech realizujeme i vývoj na zakázku.

Redakce: O tom, že na veletrzích se každý snaží ukázat něco nového, není nutné pochybovat. Na AMPERu jste předvedli nový multiplexor, který soustřeďuje na optické vlákno čtyři různá sériová rozhraní. Můžete nám jej nyní představit?

L. Obdržálek: Multiplexor je ukázka vývoje na zakázku. V průběhu roku 2004 získal atest pro použití na Českých drahách. Na duplexní jednovidový optický kabel multiplexuje čtyři navzájem nezávislá rozhraní RS-485 a dále přenáší osm binárních signálů v každém směru. Přenosová rychlost je až 115,2 kb/s. Existují verze pro dosah 15 km, nebo až 40 km optické trasy.

Jeho ideovým pokračovatelem je novinka, kterou jsme představili na veletrhu AMPER2004 – MUX04. Tento miniaturní multiplexor sdružuje dvě nezávislá rozhraní RS-232, jedno rozhraní RS-485 a jedno rozhraní RS-422 na duplexní optický kabel. Verze pro jednovidové vlákno má dosah 15 km, pro mnohavidové vlákno 3 km.


Vícenásobný převodník RS-232/proudová smyčka (TTY) MULTICON 16, který rovněž uvidíte na MSV
 

Redakce: A na jaké novinky se můžeme těšit v Brně v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu?

L. Obdržálek: Představíme převodníky využívající rozhraní USB. Rozhraní RS-232, v technologii personálních počítačů známé jako COM, je stále více vytěsňováno rozhraním USB. V počítači je možno nakonfigurovat takzvaný virtuální COM, který přes rozhraní USB a náš adaptér OPTO-USB je převeden například na optické vlákno. Takováto sestava pak bude moci nahradit starší počítač s konektorem COM a naším převodníkem na optiku – OPTO-232.
 

Redakce: Mimochodem, co očekáváte od své účasti na MSV?

L. Obdržálek: Jako každoročně se těším na osobní setkání s našimi zákazníky a se zájemci o naše produkty. Jsme zvědav, zda a jak se projeví fakt, že jsme se spolu s našimi sousedy stali součástí Evropské unie.
 

Redakce: Pokud byste měl srovnávat účast na MSV například s veletrhem AMPER. Jsou klientely obou veletrhů stejné?

L. Obdržálek: Rozhodně ne, návštěvníků na MSV je méně, zato spektrum jejich specializací je vhodnější pro naši produkci. Při setkání tak mají obě strany na sebe více času, což je přínosem.
 

Redakce: Domníváte se, že má účast firmy zabývající se slaboproudou elektronikou na Mezinárodním strojírenském veletrhu smysl? Pociťujete stoupající zájem o Vaše produkty v řadách firem pohybujících se ve strojírenství?

L.Obdržálek: Našimi klienty jsou zejména firmy, které nasazují naše výrobky do aplikací u svých zákazníků. Nemáme vybudovánu takovou zpětnou vazbu, která by mi dovolila hodnotit využití našich produktů ve strojírenství. Vzhledem k tomu, že jedním z původních záměrů firmy ELO+ byla přímá spolupráce na vývoji elektronických systémů pro speciální stroje z oboru textilního a pletařského, uvítal bych, kdyby na MSV vznikla myšlenka hlubší spolupráce se strojírenskými firmami.

Děkuji za rozhovor

Oldřich Mrázek
Mrazek@ HW.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: