Jste zde

Poslední možnost přihlásit se na MSV 2004

V těchto dnech končí pro vystavovatele možnost prezentovat se na Mezinárodním strojírenském

veletrhu v Brně, který se uskuteční od 20.-24 9. 2004. Zeptali jsme se proto Nataši Raevové, jak bude MSV vypadat

letos.

Redakce: Mezinárodní strojírenský veletrh se sice letos uskuteční již po 46, ale poprvé v době, kdy je Česká republika členem Evropské Unie. Má naše členství v EU nějaký vliv na sloužení veletrhu nebo jeho průběh? Chystají se nějaké akce či semináře právě v souvislosti s EU?

N. Raevová: Porovnáme-li přihlášené firmy s předešlými ročníky, již nyní je zřejmé, že jejich počet rapidně narostl. ČR je v zahraničí vnímána jako stabilní země pro podnikání. Proto, je zájem o MSV, který přináší řadu příležitostí k navazování nových kontaktů, zcela logický. Jako příklad uvedu Německo, našeho největšího vystavovatele. Z tohoto teritoria se zatím přihlásilo více než šest desítek nových firem. Noví vystavovatelé přijedou z Rakouska, Itálie, Nizozemí, Polska, Itálie, Turecka, Japonska, Švédska a Španělska. Zatímco loňský veletrh probíhal ve znamení vstupu do EU, letos jej můžeme označit za veletrh evropského významu.

V tomto duchu se koncipuje řada seminářů, workshopů, poradenství. Akce Euroforum, která bude probíhat po celou dobu konání veletrhu, poskytne informace spojené s problematikou vstupu do EU.
 

Redakce: Mezinárodní strojírenský veletrh nejsou jen stánky a prezentace firem, ale též doprovodný program. V loňském roce se vše točilo okolo našeho vstupu do EU, bude tomu tak i letos? Jaká budou klíčová témata MSV?

N. Raevová: MSV mívá tradičně bohatý odborný doprovodný program. Jeho hlavní téma vyplynulo z předešlé odpovědi. Euroforum 2004 – konzultačně-informační centrum bude umístěno v pavilonu M a je určeno zejména pro malé a střední firmy. Účelem bezplatných konzultací je přispět alespoň v teoretické rovině firmám, které získané poznatky budou moci aplikovat i v praxi. V posledních letech malé a střední firmy na MSV tvoří více než 80%.
 
 

Redakce: Jsou pro letošní návštěvníky, nebo třeba i vystavovatele nachystány nějaké novinky, které v minulých ročnících nebyly?

N. Raevová: Zcela novým doprovodným programem, který bude probíhat ve stejných prostorách a svým způsobem naváže na Euroforum, je burza práce s výstižným názvem Lidé-stroje-kariéra. Chtěli bychom právě na půdě brněnského výstaviště zprostředkovat kontakt mezi firmami a zájemci , zejména ze strojírenských oborů, tedy oborů, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Je to naše nová služba pro vystavovatele a věříme, že se osvědčí.
 


Redakce: Chystáte oproti loňskému roku nějaké výrazné posílení v některém z prezentovaných oborů?

N. Raevová: Hlavním tématem letošního ročníku je Automatizace, projekt, který probíhá bienálně v sudých letech. Cílem projektu zaměřeného na měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniku, je prezentovat výsledky velmi rozsáhlého a významného oboru, jakým automatizace bezesporu je. S velkým ohlasem se setkává výstava historických měřidel a přístrojů, které pro tyto účely zapůjčuje Národní technické muzeum. Vraťme se však k současnosti. Pro návštěvníky veletrhu připravujeme velice atraktivní exponát, kterým je robot Orfeus. Byl vyvinut pro průzkum sutin po zemětřesení a v loňském roce zvítězil ve světové robotické soutěži v Itálii. Návštěvníci veletrhu jej uvidí v akci.
 
 

Redakce: Budou se na veletrhu prezentovat též nějaké nové obory (specializace), které dříve byly zastoupeny jen okrajově či vůbec?

N. Raevová: Strojírenský veletrh je v posledních letech standardně dělen do 10 oborových celků:

  • Důlní, hutní, slévárenská, keramická a sklářská technika
  • Materiály a komponenty pro strojírenství
  • Pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace
  • Plasty, gumárenství a chemie
  • Nářadí, povrchové a tepelné úpravy
  • Energetika a silnoproudá elektrotechnika
  • Elektronika, automatizace a měřicí technika
  • Ekotechnika
  • Doprava, manipulace, průmyslové balení, skladování a logistika
  • Výzkum, služby, instituce
     


Redakce: V rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu se budou konat i další veletrhy, jako je Transport a Logistika. Můžete nám je stručně představit?

N. Raevová: V sudých letech se obor obrábění a tváření prezentuje v samostatném souběžně probíhajícím Mezinárodním veletrhu obráběcích a tvářecích strojů IMT. Silně zastoupeným oborem jsou plasty a plastikářské technologie, zastoupeny budou elektro obory. Případní další zájemci mohou využít speciální nabídku v podobě tzv. balíčku služeb a mohou se zúčastnit za výhodnou jednotnou cenu na galerii atraktivního pavilonu Z.

Veletrh Transport a Logistika se koná v lichých letech a střídá se s výše zmíněným veletrhem IMT. Letos doprava a logistika, obory, bez kterých si jen ztěží představíme fungování moderních firem, jsou součástí MSV a věřím, že zájemci nebudou zklamáni.
 


Redakce: Pod pojmem MSV se řadě nezasvěcených vybaví záběry v televizi s těžkou strojírenskou technikou. Proč by se firma zabývající elektronikou či regulační a řídící technikou měla chtít na MSV prezentovat?

N. Raevová: Je to pravda. Řada lidí za MSV skutečně vidí pouze strojírenství. Samotné členění veletrhu naopak ukazuje, že se jedná o obory, se strojírenstvím související. Právě energetika, elektrotechnika, průmyslová elektronika tvoří vysoké procento vystavujících firem,. Na MSV samozřejmě nechybí moderní informační technologie a právě proto při propagaci MSV často používáme výraz průmyslový veletrh. Chtěli bychom, aby naši klienti ať už z řad vystavovatelů či návštěvníků jej tak skutečně vnímali.
 
 

Redakce: Uzávěrka přihlášek byla 15. 3. , ale pokud by některá firma měla zájem se prezentovat na MSV v roli vystavovatele, má ještě možnost?

N. Raevová: Uzávěrka pro podání přihlášek bývá každoročně v polovině března a v současné době jsou kryté plochy v přízemích pavilonů téměř vyprodány. Proto by zájemci, kteří uvažují o své prezentaci v letošním roce, neměli s rozhodováním příliš váhat. O speciální nabídce jsem se již zmínila. Ta zahrnuje možnost objednání kompletního vybaveného stánku, případně samotné výstavní plochy.

Další potřebné informace jsou k dispozici na www.bvv.cz/msv .

Věříme, že s řadou návštěvníků HW serveru se setkáme na brněnském výstavišti ve dnech 20. – 24. září 2004.


Děkuji za rozhovor

Oldřich Mrázek
Mrazek@ HW.cz

DOWNLOAD & Odkazy

Hodnocení článku: