Jste zde

Co najdete na AMPERu 2001

Stručný popis výstavy, upozornění na kyvadlovou dopravu a nznačení rozsahu vystavovaných

produktů.

AMPER 2001 je mezinárodní odborný veletrh, jehož hlavními oborovými tématy  jsou elektrotechnika a elektronika. Letošní, již devátý ročník, se uskuteční v tradičních prostorách Výstaviště v Praze Holešovicích ve dnech 10. - 12. dubna. 

Veletrh bude přístupný veřejnosti  denně od 9.00 do 18.00 hodin. Organizátor akce, veletržní správa Terinvest, i tentokrát zajistil pro návštěvníky tohoto specializovaného veletrhu parkoviště na Letenské pláni s kapacitou 1.500 parkovacích míst. Odtud bude zavedena bezplatná kyvadlová autobusová linka se zastávkou v areálu Výstaviště.

Veletrh AMPER   představuje na pražském Výstavišti nejrozsáhlejší akci - na ploše 29.000 m2 se představí více než 680 vystavovatelů z 11 zemí. Vysoká účast tuzemských i zahraničních vystavujících firem staví tento veletrh elektrotechniky a elektroniky do pozice největší prezentace těchto oborů v regionu střední a východní Evropy. Svým rozsahem spadá do okruhu nejvýznamnějších elektrotechnických veletrhů pořádaných na výstavištích států EU. Na veletrhu AMPER 2001 budou své produkty prezentovat nejvýznamnější firmy se zaměřením na silnoproudou elektrotechniku a kabely, elektroinstalační techniku, výrobu pohonů a zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie. Nemalý prostor na veletrhu zaujmou rovněž výrobci i dodavatelé slaboproudé elektrotechniky a měřící, regulační, automatizační a osvětlovací techniky.

Expozice vystavovatelů budou umístěny ve všech výstavních pavilonech, v montovaných halách před Průmyslovým palácem i na volných plochách v areálu Výstaviště. Podstatná část vystavovatelů veletrhu AMPER 2001 je soustředěna ve vstupní výstavní hale v rámci oborových celků,  jako je  zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie, kabely, vodiče a kabelové koncovky. Tyto produkty nalezneme na stáncích  nadnárodního koncernu  ABB, společností ALSTOM CZECH, Atlas Copco Kompresory, EGÚ Brno, GPH Kynšperk n.O., držitele certifikátu ISO 9001 Kablo Bratislava, VINUTA Rajec, VA TECH ETS, PFISTERER Pardubice, STAPI - Stanislav Pípal a dalších. 
Firma SCHRACK  Energietechnik jako každoročně přichází na veletrh s řadou novinek a inovací, které jsou vizitkou jejich technického pokroku. Jejich snímač URL 20101 slouží pro hlídání výše hladiny vodivých kapalin. Novinkou je také proudové relé URI 20102 pro hlídání nastavené hodnoty proudu. Má nastavitelný rozsah spínání 1 až 20 A.

 mobilní hale J  návštěvníci naleznou na stáncích vystavovatelů zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie. I zde budou prezentovány především novinky či inovace již existujících zařízení. Například společnost ELTECO-UPS představí záložní zdroje UPS HINET a NFINITY, jedinečné systémy pro zálohování datových center a internetových aplikací. V expozici firmy  ŽS Brno, účastníka soutěže Inovace 2000, nalezneme inovované napájecí pole pro měnírny MHD. Také výrobce vodičů pro nízké, střední a vysoké napětí,  TRIDELTA Überspannungsableiter GmbH, představí řadu svých inovovaných produktů. Společnost KŘIŽÍK Trading pro veletrh AMPER 2001  připravuje kolekci výrobků dovážených ze Slovenska, mimo jiné elektrické a elektronické elektroměry, časová relé a další komponenty pro  elektrotechniku. Firma  AWAC se věnuje zakázkové výrobě dílů z elekroizolačních kompozitů a na veletrhu vystaví široký rozsah materiálů. Přednostmi výrobků společnosti ELCHEMCO, zabývající se aplikací chemických přípravků v elektronice,  je řada udělených certifikátů a ocenění (ISO 90001, 14000, VL 94 apod.).

Do Průmyslového paláce byly zařazeny velké nadnárodní koncerny, jejichž činnost odpovídá nomenklaturám - Elektroinstalační technikaElektronické součástky a moduly, zabezpečovací technika a systémová technika budov, zvuková, obrazová a telekomunikační technika

Elektroinstalační technika, kabely, vodiče. Elektroinstalační materiály předních českých i světových výrobců v levém křídle Průmyslového paláce vystaví  firmy CEHA Management, Siemens, Moeller Elektrotechnika, OBO Bettermann Praha, WAGO ELEKTRO, OEZ Letohrad, LEGRAND, Schneider Elektric CZ a další. Mimo jiné se zde představí výrobce elektrických násuvných kontaktů, firma W.W. Fischer GmbH z Německa. Zmíněné násuvné kontakty jsou k dispozici v mnoha velikostech a provedeních, s možností  kombinace  použití  u optických vláken, kapalin i plynných látek. Zároveň vyhovují nejvyšším nárokům s ohledem na životní prostředí. V expozici společnosti SVK Elektronik se setkáme  s novými výrobky zastoupených firem jako jsou ILME, HARTING, PANDUIT, FLEXA aj. Dalším z dovozců elektroinstalačních materiálů na náš trh je firma IES. Disponuje bohatým sortimentem zahrnujícím elektroinstalační lišty a žlaby s příslušenstvím, podlahové lišty BDK, soklové a parapetní žlaby  "STARLINE" a FBK a další novinky. 

Do pravého křídla jsou umístěny expozice firem GM ELEKTRONIC, OFFICIAL ELECTRONIC aj.

V další části areálu Výstaviště, v Křižíkových pavilonech, je soustředěna osvětlovací, měřící, zkušební, řídící, automatizační, regulační a výpočetní technika. Sem budou směřovat také zájemci o novinky na poli elektronických součástek a modulů, zkušebnictví. V oblasti softwaru pro elektrotechniku a elektroniku se zde návštěvníkům z řad odborné i laické veřejnosti představí společnost EGÚ Brno. Z nabídky jejich expozice můžeme zmínit například monitor spektrálních výkonů QV, databázový software pro zpracování naměřených dat z měřících přístrojů nebo stabilizátor napětí sítě nn STR50. Výrobky se vyznačují  snadností  ovládání v provozních podmínkách energetik. Firma MITE pro veletrh připravuje ukázku miniaturního modulu DIMM-PC/STPC s integrovanými rozhraními VGA CRT/LCD, PCMCIA, PCI, ISA, IDE aj.  Panel LCD s dotykovým displejem A se vyznačuje miniaturními rozměry, nízkým příkonem a absencí točivých částí. Jedná se o novou technologii v ČR dosud nevyráběnou. Ryze české výrobky na veletrhu vystaví také společnost METRA BLANSKO, výrobce zařízení pro telekomunikace a ostatní měření na kabelových rozvodech. V jejich expozici se setkáme s novou kompletní řadou převodníků el. veličin typu MT - nová generace. Vyráběná zařízení plně nahrazují zahraniční ekvivalenty, na všechny výrobky je zajištěn servis, kalibrace a dodávky náhradních dílů. Kladem je také vysoká provozní spolehlivost při nízkých provozních nákladech za přijatelné ceny. Poradenství pro energetický průmysl poskytuje společnost ABEGU, jež se veletrhu AMPER   účastní již poněkolikáté. Jejími nejvýznamnějšími dlouhodobými zákazníky jsou ČEZ, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Transgas a ČKD Praha DIZ. 

Pozornost organizátorů veletrhu AMPER     je věnována i přípravě tradiční soutěže vystavovatelů o ocenění Zlatý Amper, které uděluje odborná porota. Soutěž o nejlepší exponát veletrhu vyhlašuje veletržní správa Terinvest, spol. s  r. o.,   a  ČVUT - FEL Praha. Veletrh AMPER  je také každoročně obohacován doprovodným programem, který nabízí návštěvníkům příležitost k odborným setkáním a diskusím spojeným s možností získat nové informace o vývojových trendech a metodách oboru. V rámci veletrhu se tak uskuteční ve dnech 10. a 11. dubna  od 9.30 do 11.00  hodin Celostátní konference elektrotechniků ČR -  VOLT 2001. Místem konání bude velký sál KD Vltavská, vzdálený asi 10 minut od Výstaviště Praha. Na téma "Podmínky podnikání a výkon státní správy v energetických odvětvích podle zákona č.458/2000"  budou přednášet  Ing. Pavel Brychta, Csc, ředitel odboru energetické politiky MPO ČR; Ing. Josef Jehlička, obchodní ředitel VČE, a.s., předseda tarifikační komise REAS a Ing. Stanislav Vitner, ředitel odboru elektroenergetiky, SEI ČR.

Neodmyslitelnou součástí veletrhu bude také celá řada firemních prezentací, které budou probíhat v prezentačním centru. Jejich účelem je usnadnit orientaci ve vystavovaných produktech a pomoci k získání základního přehledu o nabídce firmy. Získané informace mohou účastníci prezentací efektivně ulatnit při posuzování nabídek, formulaci požadavků pro výběrová řízení nebo při zadávání inovačních projektů.
 

Pořadatelé tohoto prestižního veletrhu, pyšnícího se přívlastkem nejvýznamnější v oboru  "elektro"  v České republice, kladou i tentokrát velký důraz na kvalitní organizační zabezpečení akce.  Chtějí tak usnadnit zúčastněným orientaci v bohaté veletržní nabídce. Přijměte tedy pozvání na  9.ročník veletrhu AMPER , tohoto svátku elektrotechniky a elektroniky, neboť má jistě svým návštěvníkům co nabídnout.
 



  

Jan Řehák
Hodnocení článku: