Jste zde

Co najdete na PRAGOREGULE 2001

Podrobný výčet zajímavých produktů, které můžete najít na výstavě PRAGOREGULA. HW server zde

najdete také.

Již od 6.3 do 9.3 proběhne v Praze na výstavišti v Holešovicích veletrh Pragoregula. V tomto článku najdete upozornění na některé zajímavé exponáty, které zde uvidíte. Informace jsou tříděny abecedně podle vystavujících firem. 

  • Český výrobce elektroniky pro průmyslovou automatizaci - společnost AMIT - představí řídicí systémy a komponenty pro energetiku, tepelné hospodářství, řízení strojů a technologií. 
  • Výrobní program společnosti AURA zahrnuje průmyslové řídící a diagnostické systémy, snímače vibrací, vibrometry, monitory provozu strojů, regulátory, čidla a automatické prvky. 
  • Společnost BD SENSORS předvede snímače tlaku, snímače výšky hladiny kapalin, metrologické služby, autorizované a akreditované laboratoře, služby laboratoře EMC. 
  • Firma BHV SENZORY vystavuje snímače tlaku a membránové oddělovače.
  • Společnost CMMS se zaměřuje především na diagnostické a zabezpečovací systémy ložisek a chvění, měření teploty, analýzy olejů, laserové systémy pro ustavování strojů a dále na měření hluku a mechanických veličin. 
  • Firma COMET představí záznamové měřicí přístroje, teploměry - vlhkoměry, snímače vlhkosti, panelmetry. 
  • CRESSTO spol. s r.o. se zabývá vývojem a výrobou čidel, snímačů a měřidel tlaku a konstrukcí zařízení. 
  • Široký sortiment společnosti D - Ex Limited zahrnuje jiskrově zabezpečené bariéry, oddělovače a vstup-výstupní systémy, zvuková a akustická signalizace v prostředí SNV, zařízení pro měření výšky hladiny, pístové tlakoměry, přenosné kalibrátory tlaku, automatické kalibrační systémy, regulátory, měřidla a kalibrátory malého hmotnostního průtoku, kompresní šroubení, tvarovky a armatury pro měření a regulaci, ultračisté potrubní systémy pro polovodičový průmysl a přístroje pro monitorování úniku speciálních plynů. 
  • Společnost DATACON představí kromě vlastních výrobků i produkty zastupovaných firem (DRUCK, HOFFER, VEGA, INTERFACE, HASKEL). DINEL, s.r.o. vyrábí a dodává zařízení pro měření a indikaci hladin kapalin a sypkých materiálů (provedení i pro vysoké teploty a výbušná prostředí), stabilizované zdroje, napájecí a vyhodnocovací jednotky. 
  • Společnost DLOUHÝ I.T.A. poskytuje svým zákazníkům rozsáhlé a komplexní služby v energetice a průmyslových procesech. Jejími spoluvystavovateli jsou firma ELCO KLOCKNER, dodavatel olejových, plynových a kombinovaných hořáků a SAMSON, výrobce regulačních armatur. ELA, spol. s r.o. předvede zákazníkům indukční průtokoměry, ultrazvukové průtokoměry a hladinoměry, elektrodové systémy, Parshallovy žlaby. Mezi novinky sortimentu této firmy patří v letošním roce indukční průtokoměry – typy MQI/99/9500/SMART, Sikompakt k měření okamžitého průtoku a proteklého množství vodivých kapalin v potrubí o světlosti DN 10 až DN 1000. K nadstandartním funkcím tohoto výrobku patří obousměrné měření, detekce prázdného potrubí a zanešení elektro, čištění elektrod, komparace, statistika. Další novinkou jsou ultrazvukové průtokoměry – typy MQU/99/9500/SMART k měření okamžitého průtoku a proteklého množství odpadních vod v otevřených průtočných profilech – žlabech a k měření okamžité úrovně hladiny. K bezkontaktnímu spojitému měření hladiny kapalin v nádržích pak slouží ultrazvukové hladinoměry – typy MQU/99/9500/SMART, SU0500 až 6000. 
  • Sdružení ELSACO představí svým zákazníkům průmyslové mikropočítače pro systémy měření, řízení, regulace a sběr dat. Spoluvystavovateli této firmy budou společnosti ALEK a MORAVSKÉ PŘÍSTROJE. EMERS - ČR spol. s r.o. předvede ve své expozici měřicí přístroje tlaku a teploty v plynech i v kapalinách, otřesuvzdorné, do chemického prostředí a etalonové měřicí přístroje. 
  • Sortiment. ENDRESS+HAUSER Czech s.r.o.  zahrnuje přístroje pro měření hladin, průtoku, tlaku, tlakové diference, teploty a pro analýzu vody, zapisovače, instrumentace pro čistírny odpadních vod, chemický a potravinářský průmysl.
  • HOUDEK spol. s r.o. je mimo jiné dodavatelem radarových hladinoměrných systémů SAAB TANK RADAR a systémy TANKMONITOR pro monitorování hladin v nádržích, kapacitních sond LABKO a jiné instrumentace. ILLKO, s.r.o. předvede přístroje pro revize a kontroly el. zařízení. 
  • Slovenská společnost KŘIŽÍK, a.s. je výrobcem elektroměrů a regulátorů tlaku plynu na snižování tlaku plynu ze vstupního středního na výstupní nízký tlak. 
  • Společnost LEVEL INSTRUMENTS je dodavatelem přístrojů pro měření hladin, průtoku, tlaku a teploty. Mezi nejnovější produkty, které budou vystavovány na veletrhu patří např. přístroje firmy Dr. Föedisch PFM 92 pro kontrolu čistoty plynů za prachovými filtry a patentované přístroje PFM 97 pro měření koncentrace prachu, průtoku a teploty plynů (jediný přístroj pro všechna tři měření) a dále magnetické stavoznaky švýcarského výrobce s celosvětovou působností, firmy WEKA.
  • Firma E+E Elektronik, jejíž výrobky společnost Level Instruments nově dodává, je zaměřena na vývoj a výrobu snímačů pro měření vlhkosti, teploty a rychlosti proudění vzduchu ve vzduchotechnických aplikacích. Další novinkou, která bude v blízké době uvedena na trh je nový FMCW radar, Sitrans LR. Novinkou doplňující řadu přístrojů Enraf je rovněž kompaktní Smart Radar LT 973. Je určen pro cenově dostupné měření hladin v procesu výroby a skladovacích nádržích o výšce až 40 m, kde není vyžadována fakturační přesnost. Nová generace byla vyvinuta u ultrazvukových průtokoměrů Fluxus ADM (výrobcem je firma Flexim) určených k měření průtoku kapalin v zaplněných potrubích. Zvýšení spolehlivosti vyhodnocení ultrazvukového signálu umožňuje speciálně vyvinutý software NoiseTrekä.  Inline váhový systém firmy Helios je jedinečným statickým vážícím systémem, který uspokojuje stále se zvyšující nároky na přesnost a zároveň i jednoduchost vážení kapalných médií v nejrůznějších průmyslových aplikacích. Hlavní výhodou je vážení pouhého média, nikoliv nádrže s médiem. Level Instruments doplňuje rovněž svou nabídku přístrojů pro vodní hospodářství o další nové přístroje: pro měření průtoku v otevřeném kanále slouží principiálně nový, stacionární přístroj OCM Pro, OCM Mini či Analyzátor Monitor - pro kontinuální analytická měření, speciálně vyvinutý pro měření v obtížných podmínkách vodního hospodářství a čistírnách odpadních vod. Je určen pro měření pH, Redoxu, vodivosti, rozpuštěného kyslíku ve vodě a teploty.
  • MEATECH spol. s r.o. představí výrobky výrobní divize INSTRUMENTATION koncernu PARKER HANNIFIN: ventilové soupravy, šroubení, ventily, fittingy a další výrobky pro systémy a přístroje měření a regulace. MEGATRON, s.r.o.vystavuje přesné potenciometry, snímače pro automatizaci,vestavné tiskárny, konektory, plastové konstrukční díly, přístrojové skříňky, sestavy LED, konektory. Společnost METTLER – TOLEDO představí na veletrhu ze svého širokého sortimentu zejména průmyslové měřicí systémy. MICRO - SENSOR spol. s r.o. se zabývá vývojem a výrobou senzorů a systémů pro měření vzdálenosti na optickém kapacitním, LVDT principu, principu vířivých proudů a lankové senzory. Dále předvede zkušební zařízení pro zkoušky keramických hmot a granulátů v tlaku, tahu a ohybu do 3 kN. 
  • MICRONIX s.r.o. nabídne zákazníkům měřicí a testovací přístroje elektrických a neelektrických veličin a videotelefony - přístupové systémy.
  • V expozici společnosti MICROPEL se návštěvníci seznámí s nabídkou programovatelných logických automatů. NIVELCO CZ, s.r.o. dodává ultrazvukové, vibrační, kapacitní, konduktivní a plovákové hladinoměry a univerzální regulátory. 
  • Firma ORBIT MERRET se zabývá vývojem a výrobou panelových přístrojů pro měření elektrických a neelektrických veličin, průmyslových převodníků, snímačů.PROFESS s.r.o. předvede přístroje pro měření, regulaci a automatizaci průmyslových procesů a systémy monitorování rotačních strojů – vibrodiagnostiku. 
  • RMT s.r.o. se zabývá komplexními řešeními měření a regulace v technologických procesech. Společnost ROI je výhradním zastoupením firem LING DYNAMIC SYSTEMS, výrobce elektrodynamických budičů vibrací, a SPECTRAL DYNAMICS, výrobce HW a SW pro zkoušky vibracemi, strukturální, modální a akustickou analýzu. SENSIT -  HOLDING, s. r. o. představí snímače teploty, čidla teploty v pouzdrech, převodníky, spínače, digitální teploměry, teplotní sondy. 
  • Společnost SIEMENS bude na veletrhu zastoupena divizemi A&D PI, A&D PAS, A&D SD. Jako každoročně představí zákazníkům komplexní nabídku z oboru automatizace procesů a regulace a dále standardní motory a pohony. Akciová společnost TECTRA předvede zařízení pro měření, kalibrace a záznam AC/DC, °C, Pa, N, T WATT, procesní analyzátory vlhkosti, H2S, SO2, a spalin a dále CompactPCI, VMEbus. TH & L SYSTEMS představí ve své expozici teplotní kalibrační systémy, etalonové teploměry s přesností 10 mK až 0,1 mK, střídavé odporové můstky firmy A.S.L. Ltd s multikanálovými přepínači, kapalinové termostaty, kalibrační horizontální pece a blokové pícky v rozsahu teplot 35°C až 1 800°C, termočlánkové kalibrátory, datalogery, ruční teploměry a převodníky a přístroje pro měření délek a úhlu natočení. 
  • WEIDMÜLLER, s.r.o. působí v oblastech: průmyslová automatizace, řízení procesů, dopravní technika, elektroinstalace. Na veletrhu bude prezentovat výrobky z těchto oblastí: přepěťové ochrany pro ochranu zařízení i instalací před přepětím v rozvodné síti NN. Kromě ochrany zařízení a budov před účinky atmosférických výbojů jsou k dispozici i moduly pro ochranu datových vedení a jednotlivých spotřebičů před přepětím, které vzniká vlivem spínacích procesů v průmyslové sféře. Další skupinou výrobků jsou elektronické interfaceové moduly, které nacházejí své uplatnění jako spojovací články mezi řídicími systémy a řízenými procesy. Do této skupiny patří především I/O moduly optoelektronické, reléové i analogové, časová relé, převodníky pro PT100 i termočlánky, minikopplery, komparátory, průmyslové A/D a D/A převodníky, napájecí zdroje a mnohé další. Poslední skupinou jsou pasivní a aktivní sdružovací prvky SAI pro připojování čidel a akčních členů v oblasti průmyslové automatizace s pasivním rozhraním nebo s rozhraním ASI a PROFIBUS. 
  • Akciová společnost ZPA - DP se zabývá projektovými řešeními na klíč v oborech: silnoproudá technika (do 35 kV), měření a regulace, řídicí systémy, výpočetní technika, datové sítě, SCADA. Zajišťuje projekty ( 82 CAD/CAM systémů), dodávky, montáž, seřízení a uvedení do provozu, školení, servis. ZPA CZ spol. s r.o. TRUTNOV vyrábí statické elektroměry pro energetiku i průmysl, přijímače hromadného dálkového ovládání, mini HDO řídicí automatiky, automatizační prvky. 
  • Vystavovatel ZPA EKOREG Ústí nad Labem, tradiční český výrobce měřicí a regulační techniky rozšiřuje nynířadu elektromechanických regulátorů a omezovačů tlaku o provedení pro agresivní média s nerezovými vlnovci. Omezovače jsou navíc schváleny pro provoz se zařízeními s parními kotli bez stálého dozoru, regulátory jsou schváleny jako „komponenty vyhrazených tlakových zařízení. Firma dále představí nové snímače teploty Pt100 řady STSx/485 s vestavěným převodníkem pro sériové rozhraní RS-485, který umožní provozovat tyto snímače v sítích. Komunikační převodník může pracovat s nestabilizovaným napájecím napětím v pásmu 10 až 30 V. Maximální vzdálenost přenosu dat od snímače je 1200 m bez úpravy signálu, max. možný počet snímačů v síti je více než 250. Nově se uvádí na trh také párované snímače teploty pro měřiče spotřeby tepla s rozšířeným rozsahem měření do 240 °C. ZPA EKOREG dále rozšiřuje svoji skupinu mikroprocesorových ekvitermních regulátorů s analogovým ovládáním řady TERM 2.x o nový regulátor kaskády až 4 kotlů TERM 2.0. Tento regulátor může být doplněn i novým zpožďovacím modulem MTD 1, který vypíná s nastavenou časovou prodlevou jednotlivá kotlová čerpadla, a tak umožňuje využívat i zbytkové teplo kotlů po jejich vypnutí. 
K dalším tradičním vystavovatelům veletrhu PRAGOREGULA – ELEXPO patří společnosti: 
  • LEVEL INSTRUMENTS spol. s r.o., 
  • A.P.O. ELMOS, 
  • JSP Nová Paka, 
  • JUMO, 
  • KROHNE CZ, 
  • LABIMEX, 
  • MICROSYS, 
  • PŠIS Nymburk, 
  • PANAMETRICS, 
  • TECO, 
  • TRON, 
  • WIKA – Messgerätevertrieb, 
  • W-PLUS. 
Z nových, výše nejmenovaných společností se představí např. MARTOP, INGSOFT, NATIONAL INSTRUMENTS USA, sdružení RAMSES, USF WALACE & TIERNAN (SRN).


Své stálé místo na veletrhu mají i odborné časopisy, mezi jinými 
  • AUTOMATIZACE, 
  • AUTOMA, 
  • ELEKTRO, 
  • RÁDIO PLUS KTE, 
  • ELEKTROTECHNIKA V PRAXI, 
  • AT&P JOURNAL, 
  • MM PRŮMYSLOVÉ SPEKTRUM, 
  • T+T TECHNIKA A TRH

Se zájmem návštěvníků se setkají zajisté výrobky, které budou soutěžit o cenu GRAND PRIX PRAGOREGULA – EL-EXPO 2001. 

  

Jan Řehák
Hodnocení článku: