Jste zde

Nová, chytrá vývojová deska NanoBoard 3000

Perex.jpg

Článek popisuje ucelené vývojové prostředí pro návrh výkonných aplikací s moderními FPGA. Dodávaný software umocňuje vývojová deska NanoBoard 3000, podporující hradlová pole Xilinx, Altera nebo Lattice. NanoBoard 3000 navíc můžete k nově zakoupené licenci do 30. listopadu obdržet zcela zdarma!

Chytrá a levná cesta do budoucnosti

Pamatujete si ještě ten okamžik, kdy Vás poprvé okouzlila elektronika. Možná to bylo tehdy, kdy jste otevřeli svoji první elektronickou stavebnici a objevili krásu tvorby elektronických zařízení v praxi. Tento krabicový systém Vám nabídl vše, co jste potřebovali prozkoumat v pro Vás novém světě elektroniky a přitom byl levný a bezpečený. V dnešním světě pokročilých elektronických technologií představuje FPGA design novou výzvu a i v něm existuje stejně bezpečná a praktická metoda, jak zkoumat a osvojovat si nejnovější technologie – nová, chytrá FPGA vývojová deska NanoBoard 3000 od společnosti Altium. Na rozdíl od předkonfigurovaných dětských stavebnic je deska NanoBoard plně flexibilní systém, umožňující tvorbu od konceptu až po finální tvar jak hardwaru, tak softwaru.

POZOR: NanoBoard 3000 zdarma k nové licenci do 30.listopadu (podrobnosti o probíhající akci naleznete níže)

NanoBoard 3000 je členem rozvíjející se rodiny Nano-Boards společnosti Altium a přináší programovatelné navrhovací prostředí, které je dodáváno spolu s hardwarem a softwarem a je připraveno k okamžitému použití s IP (poskytováno bezplatně) a SW Altium Designer – soft design. Tato deska Vám poskytne vše, co potřebujete pro práci s FPGA výstupy, takže nebudete muset hledat na internetu drivery, periferie či jiný software a poté podstupovat náročnou integraci všech těchto součástí tak, aby spolupracovaly.

Deska NanoBoard 3000 byla od počátku vytvářena pro navrhování a tvorbu prototypů nejnovější generace sofistikovaných, propojených elektronických produktů. Na jejím vývoji pracoval tým odborníků společnosti Altium, využívající software Altium Designer. Výsledkem je kompletní designerské prostředí na úrovni systému, které poskytuje komplexní, bezpečnou bránu do světa FPGA embedded projektování. NanoBoard 3000 je chytrá a levná vývojová deska, protože je propojená a pracuje přímo se softwarem Altium Designer a je dodávána s 12-ti měsíčním předplatným nové soft design licence softwaru Altium Designer Summer 09 – to vše za cenu 300 EUR s následným obnovováním licencí za pouhých 190 EUR/rok.

Instantní vytváření prototypů v jedné krabici

Spolupráce desky NB3000 a softwaru Altium Designer přemění Váš počítač v dokonalou a interaktivní vývojovou laboratoř. Použitím „live“ engineeringu v rámci fyzického, programovatelného návrhového prostředí vytváří již během návrhu systém s reálnou interakcí mezi Vámi a Vaším jedinečným projektem. Na rozdíl od konvenčních postupů při navrhování elektronických zařízení tento unifikovaný vývojový systém omezuje potřebu práce v simulovaném prostředí, protože od úplného začátku procesu navrhování až po fázi konečného ladění umožňuje v reálném čase spouštět software rovnou z hardwarového prostředí.

Systém NB3000 Vám umožní využít a dále rozvíjet Vaše návrhářské schopnosti k tvorbě pokročilých „soft“ systémů na bázi procesoru uvnitř FPGA bez toho, že by vyžadoval jakoukoliv předchozí zkušenost s vývojem v oblasti FPGA. Můžete pracovat na vysoké úrovni abstrakce, bez potřeby zvláštních zkušeností s VHDL či Verilogem. K práci na stavbě, testování a implementaci embedded systémů na bázi FPGA potřebujete pouze Vaše aktuální rozvržení desky a základní dovednosti v oblasti navrhování systémů. IP knihovny a špičkové grafické editory softwaru Altium Designer Vám umožní jednoduché přidávání procesorů, ovladačů, periferních bloků i softwarových balíků. Toto řešení obsahuje vše, co potřebujete k tvorbě FPGA embedded systémů nejnovější generace s již připravenými dílčími částmi bez toho, že byste museli tvořit HDL nebo dokonce samotný kód driveru.

V součinnosti s NanoBoardem 3000 budou Vaše obvody zkontrolovány, analyzovány a proběhne interaktivní debug za využití virtuálních nástrojů a sledování na bázi JTAGu. Implementace je prováděna v rámci programovatelného hardwarového prostředí, které Vám umožní rychlou aktualizaci návrhu, kdykoli to budete potřebovat a bez jakýchkoli dalších nákladů či penalizací. Po celou tuto dobu můžete rychle rozvíjet Vaše znalosti a dovednosti, které potřebujete pro novou éru „soft“ designu na bázi FPGA.

Nová deska NanoBoard 3000 otevírá nové možnosti vývoje pro všechny návrháře elektronických zařízení včetně hardwarových inženýrů a vývojářů softwarových aplikací a to bez tradiční strmé křivky učení. Toto řešení představuje úplnou a dostupnou vývojovou platformu pro navrhování, tvorbu prototypů i aplikaci přímo v praxi. Nechybí ani možnost umístit Vaše návrhy do modulárních bloků (Enclosures). Celá řada konfiguračních možností pak umožňuje jednoduše postupovat od prototypu až po výsledný komerční produkt. Nejúčinnější způsob, jak proniknout do nových technologií, je praktická zkušenost. Nové prostředí NanoBoard 3000 tento koncept posouvá do zcela nové, bezpečné dimenze a ještě je přitom nachystán k okamžitému použití.

Technologie

Deska NanoBoard 3000 poskytuje pevnou uživatelskou FPGA, ke které lze připojovat další vybrané periférie. Na NanoBoardu 3000 najdete většinu funkcionalit, na které jste zvyklí již z produktu Altium Desktop NanoBoard NB2DSK01 spolu s novými možnostmi, včetně výkonových budičů s PWM, reléových kanálů nebo MIDI rozhraní.

Série 3000 je k dispozici ve třech variantách:

  • NanoBoard 3000XN – varianta Xilinx, která využívá jako uživatelskou FPGA obvody Xilinx Spartan-3AN;
  • NanoBoard 3000AL – varianta Altera, která využívá jako uživatelskou FPGA obvody Altera Cyclone III;
  • NanoBoard 3000LC – varianta Lattice, která využívá jako uživatelskou FPGA obvody Lattice ECP2.

Architektura systému NanoBoard 3000:

  • Duální bootovací systém, který desce umožní automatickou aktualizaci firmwaru přes standardní USB rozhraní, bez nutnosti použít paralelní port či USB JTAG adaptér;
  • Systém plug-in pro zapojení periferních desek;
  • Vysoce kvalitní stereo audio, audio CODEC, externí reproduktory, rozhraní MIDI a S/PDIF;
  • 4x relé, 4x výkonový budič s PWM;
  • USB Hub, podporující až tři zařízení USB 2.0;
  • Integrovaný, dotykový TFT panel, umožňující dynamickou interakci se systémem.

 

K dispozici je rovněž celá řada schématických stavebních prvků (od procesorů až po periferní bloky a logiku) i kompletní sada nástrojů pro vývoj a debugging, obsažená v softwaru Altium Designer.

Licence

Každý produkt NanoBoard série 3000 je k dispozici s možností aktivace 12měsíční licence na produkt Altium Designer ve verzi summer 09. Tato licence se aktivuje jednorázovým procesem přes Váš NB3000 a licenční portál produktu Altium. Možnost licence Soft Design poskytuje přístup k funkcionalitám, obsaženým v produktu Altium Designer, které Vám umožní rychle začít s navrhováním embedded systémů na bázi FPGA, a to včetně

  • vstupů v C, C++, OpenBus, Schematic, VHDL a Verilog;
  • vývoje embedded softwaru s využitím Software Platform Builder;
  • VHDL simulation engine, integrovaného debuggeru a náhledu časových průběhů;
  • podpory široké škály 32bitových procesorů v FPGA návrhu;
  • bohatých knihoven (IP core) bez licenčního poplatku, včetně periférií a uživatelsky konfigurovatelné logiky;
  • kompletního řetězce nástrojů pro vývoj softwaru s knihovnami a zdrojovými kódy;
  • nástrojů na bázi FPGA pro odladění HW části;
  • podpory integrace FPGA IP core od jiných výrobců, vývoje a znovupoužití IP knihoven.

Poznámky k licencím:

  • Licence Soft Design, která je obsažena v produktu NanoBoard se nevztahuje na používání softwaru Altium Designer pro navrhování desek plošných spojů. Tato licence Vám umožní pouze prohlížení souborů s návrhy.
  • Po dobu platnosti 12měsíční licence Vám budou zasílány všechny softwarové aktualizace pro program Altium Designer (aktivované v rámci licence Soft Design), včetně nových verzí produktu.

POZOR: NanoBoard 3000 zdarma k nové licenci do 30.listopadu

Využijte listopadovou akci! Při zakoupení Custom Board Implementation licence v hodnotě 3.200 EUR - obdržíte NanoBoard 3000 (v hodnotě 300 EUR) zdarma. V balení je navíc USB JTAG adaptér a upgrady na 12 měsíců.

Altium Designer - Custom Board Implementation je kompletní systém pro návrh desek plošných spojů i FPGA. Obsahuje všechny nástroje, které jsou třeba k profesionálnímu návrhu desek a umožňuje návrh a implementaci kompletních digitálních procesorových systémů na platformě FPGA s využitím existujících metod pro návrh desek plošných spojů.

Download a odkazy:

 

Hodnocení článku: