Jste zde

Dotykové ovládání S-Touch

03_per.jpg

Pod označením S-Touch nalezneme ucelenou polovodičovou podporu pro dotykové ovládání, využívající jak odporové tak i kapacitní principy činnosti.

Aby v STMicroelectronics udrželi krok s rychlým rozvojem nízkopříkonových, dotykem řízených uživatelských rozhraní, představili možnost nazvanou S-Touch, tj. nový rozměr v otázce miniaturních řadičů pro dotykové ovládání, nabízejících jednoduché, ale zároveň také velmi účinné řešení pro kapacitní nebo odporové senzory.

 

S-Touch si zakládá na pokrokových způsobech zpracování signálu pro obě zmíněné technologie, kapacitní i tu odporovou, protože naprosto přesně detekuje dané povely, které následně zpracovává tak, aby šlo informaci o vzniklé události postoupit do řídicí jednotky CPU. A aby toho nebylo málo, přívody mezi integrovaným obvodem a dotykovým panelem nevyžadují žádné vnější sítě rezistorů ani kondenzátorů, což rozhodně, při pohledu na jiné možnosti řešení, nebývá pravidlem.

S-Touch pracuje s oběma technologiemi, odporovou i kapacitní.

Odporová technologie

Základní vlastnosti:

  • Sériové rozhraní I2C (400 kHz) nebo SPI (1 MHz)
  • 12bitový A/D převodník pro touchscreeny s vysokým rozlišením
  • Definovatelný rozestup mezi novou a předcházející pozicí (4 až 127), jinak také Advanced Movement Tracking, snižující zatížení sběrnice/CPU
  • Okénkové maskování, umožňující inteligentní využití plochy
  • ESD ochrana 4 kV HBM
  • Velmi malá spotřeba, v aktivním režimu méně než 1 mA, pro idle méně než 1 μA
  • Velmi malá zapouzdření

Kapacitní technologie

Základní vlastnosti:

  • Velmi malá spotřeba
  • Velmi rychlé vzorkování, typ. 2 ms
  • Propracovaná metoda kalibrace umožňuje vysokou odolnost vůči změnám okolního prostředí
  • Inteligentní ETC (Environment Tracking Calibration) zajistí dostatečnou necitlivost kapacitní podstaty vůči změnám teploty, vlhkosti i dalších parametrů
  • Nevyžaduje vnější součástky na přívodech k senzorům
  • Miniaturní pouzdra

Vývojové prostředky

Download a odkazy:

 

 

Hodnocení článku: