Jste zde

Samsung: notebooky OLED by mohly být již ve druhé polovině roku 2010

012_01m.jpg

Technologii založenou na organické bázi samoozařujících materiálů považuje většina osob zajímajících se o branži jako velmi nadějnou pro nástupce LCD panelů. Prozatím jsme se dočkali jen malých displejů (převážně u mobilní techniky). Samsung ovšem naznačil konkrétní datum i konkrétní výrobek.

Při příležitosti představování nových sérií notebooků a netbooků v produktových řadách X-Series a N-Series se společnost Samsung na akci IFA pochlubila také jednou velmi nečekanou věcí. Kyu Uhm (má na starosti celosvětové obchody a marketing počítačové divize Samsungu) sdělil, že firma plánuje první komerční notebook OLED zhruba za rok.

"Samsung je největším výrobcem OLED displejů a obrazovek, je proto jen pochopitelné, že jakmile se stanou komerčně dostupnými a zajímavými i pro notebooky a netbooky, rádi je adoptujeme." Po dotazu z publika na konkrétní datum bylo řečeno přesně toto: "Pravděpodobně někdy ve 3. kvartále příštího roku." Pokud jde o hardware, měl by přístroj nabídnout úhlopříčku 12,1" a rozlišení 1 280 x 768 pixelů.

Patrick Povel (European Senior Product Manager) komentoval vzniklou situaci slovy, že analyzační společnost Gartner propočítala-odhadla nástup OLED do mobilní techniky na zhruba další pětiletku. Samsung vše zřejmě bere vážně, jelikož se již pochlubil i s prvním prototypem OLED.

O ceně sice nepadlo ani slova, ale nalijme si čistého vína: Žádná technologie nebyla a nebude hned po svém uvedení levná. Platí to o procesorech, solárních článcích, letech do kosmu, zkrátka o všem, u čeho se musí v první řadě zaplatit výzkum. Odhadujeme, že první přístroje s displeji OLED budou výrobně o zhruba 50-80 % dražší, nežli jejich soukmenovci LCD. Prodejní cena ovšem bude zřejmě ještě vyšší. Pesimisté hovoří dokonce o úvodní ceně až 5 000 USD za špičkový notebook OLED.

Mimochodem, viděli jsme několik OLED v akci a naše dojmy jsou následující: V místnosti naprostá bomba, ovšem na slunci je to stejná tragédie jako barevné LCD. Zázraky tedy určitě nečekejte, nicméně OLED je určitě krok vpřed - je viditelný ze všech úhlů stejnoměrně a má dokonalé podsvícení i barvy.

Hodnocení článku: 

Komentáře

Dobrý den,
opravdu má OLED display "dokonalé podsvícení"? Pokud vím, OLED display žádný podsvit nevlastní.