Jste zde

Spínače ADG54xx patří průmyslu. Latch-up od nich nečekejte

Jsou odolné a netrpí Latch-up efektem. Analog představil čtveřici nových spínačů SPST (1x, 2x).
Společnost Analog Devices představila čtyři spínače s ESD ochranou (8 kV, dle modelu lidského těla HBM) a bez rizika tzv. latch-upu, určené do náročnějších průmyslových aplikací, pracujících až do ±22 V nebo též +40 V. „Vysokonapěťové“ spínací struktury v jednoduchém, ale též duálním provedení s označením ADG5401, ADG5421, ADG5423 a ADG5419 tak tvoří nový přírůstek do rodiny obvodů imunních vůči latch-upu (http://www.analog.com/en/switchesmultiplexers/products/index.html), která tak nyní zahrnuje konfigurace, počínaje spínači SPSTx1 až po multiplexery 32:1.
 
Latch-up je nežádoucím stavem s vysokými proudy, přetrvávajícím až do odpojení napájecího napětí, který může vést k selhání polovodiče. Tento efekt, schopný aktivovat parazitní SCR strukturu (Silicon Controlled Rectifier, „řízený křemíkový usměrňovač“) může mít hned několik příčin, mezi něž patří nevalné řízení napájecích zdrojů, překračování maximálního rozsahu daného obvodu nebo také krátké rušivé impulsy nebo špičky na spínači, příp. též vstupech a výstupech multiplexeru.
 
Zaručovanou odolnost za všech podmínek umožňuje v případě nových obvodů speciální izolace ve struktuře každého CMOS spínače. Aniž by přitom vývojáři museli navrhovat doplňkové ochranné funkce, dostáváme tak ve spojení s ESD strukturami účinnou ochranu před velkými proudy. Při odběru 1 000 kusů se cena novinek v pouzdrech s osmi, resp. deseti vývody pohybuje mezi $1.60 a $1.85.
 
Hodnocení článku: