Jste zde

Pravidelné setkání zájemců o mikrovlnnou techniku

Datum: 
Středa, 17. Květen 2017

CERN je největší částicovou laboratoří světa,  chytrý zásahový oblek pro hasiče, ve kterém je plně integrován elektronický systém umožňující monitorovat parametry okolního prostředí, Přistávací radar v pásmu X.To je jen výčet témat která na Vás čekají.

CERN je největší částicovou laboratoří světa, která má za sebou řadu významných výsledků: objev polních částic slabé interakce, přípravu kvarkového gluonového plazmatu či objev poslední částice standardního modelu – Higgsova bosonu. Výzkumy v CERNu se ale netýkají jen mikrosvěta. Svět malých a velkých rozměrů má mnoho společného a v posledním desetiletí se v řadě oblastí fyzika elementárních částic prolíná s kosmologií. Nejtajuplnější částicovou laboratoří světa je samotný Velký třesk a naopak – podmínky v jeho průběhu je možné simulovat jen na největších urychlovačích, kde si mikrosvět a makrosvět podávají pomyslnou ruku.

Další přednáška pojednává o chytrém zásahovém obleku, ve kterém je plně integrován elektronický systém umožňující monitorovat parametry okolního prostředí, tepovou frekvenci a pohybovou aktivitu hasiče. V obleku je integrováno nastavitelné aktivní osvětlení. Součástí systému je lokalizační jednotka integrovaná do ochranné obuvi a chytrá rukavice s integrovaným elektronickým systémem pro zjišťování potenciálních vzdálených horkých míst. Obecné rozdělení možných účinků neionizujícího záření na účinky zdravotní, biologické a fyzikální jsou náplní další přednášky.Následně je prezentován přehled známých zdravotních účinků neionizujícího záření.

Poslední část této přednášky je věnována dosimetrii a stručné diskusi potřebných měřících a výpočetních metod pro zjišťování expozice. V poslední době se velmi rychle rozvíjejí nové kondenzátorové a rezistorové technologie, např. technologie 3D křemíkových pasivních součástek, superkondenzátory nebo vysokovýkonné rezistory v malých pouzdrech. Tyto součástky musí být schopné spolehlivě pracovat v náročných podmínkách vibrací, zvýšené teploty, vlhkosti apod. a přitom garantovat dlouhodobou stabilitu parametrů a nulovou toleranci k vadám. Příkladem jsou pasivní součástky pro vesmírné aplikace požadované Evropskou Vesmírnou Agenturou ESA. Následuje přednáška zabývající se návrhem a funkcí přesného přistávacího radaru v pásmu X. Realizovaný systém využívá dvou fázovaných anténních řad, které umožní pokrýt sektor v rovině azimutu od -15° do +15° a v rovině elevací od - 1° do +14°. Multistatický přehledový radar (MSPSR) je distribuovaný systém pracující na principu bistatického radaru, který umožňuje detekci nekooperujících cílů. Bistatický radar je tvořen vysílačem ozařujícím cíl a přijímačem, kde na rozdíl od monostatického radaru nejsou vysílač a přijímač na stejné pozici. Kombinací detekcí z několika bistatických radarů (párů vysílač, přijímač) lze získat 3D polohu cíle. Přednáška prezentuje současné výsledky vývoje systému s vlastním vysílačem v L-pásmu (MSPSR L-Band).

Seminář bude tradičně zakončen diskusním večerem, uvedeným přednáškou přibližující život a dílo profesora Augustina Žáčka, který jako jeden z prvních odborníků ve dvacátých letech 20. století pozoroval a popsal oscilace magnetronu. Využijte mimořádnou příležitost setkat se s kolegy pracujícími v oboru, navázat, obnovit či prohloubit osobní nebo pracovní kontakty. Těšíme se na setkání s Vámi a srdečně Vás zveme na seminář s doprovodnou výstavou produktů firem podnikajících v oblasti vysokofrekvenční a mikrovlnné techniky.

Program

8.00 – 9.00 Prezence
9.00 – 9.10 Zahájení semináře
9.10 – 10.10 CERN a astronomie - I. - Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. (FEL ČVUT v Praze)..
10.10 – 10.30 Přestávka
10.30 – 11.30 CERN a astronomie - II. - Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. (FEL ČVUT v Praze).
11.30 – 12.00 Chytrý zásahový oblek pro hasiče - doc. Ing. Tomáš Blecha, Ph.D.1 , Ing. Radek Soukup, Ph.D.1 , Ing. et Ing. Petr Kašpar, Ph.D.1 , doc. Ing. Aleš Hamáček, Ph.D.1 , Ing. Lukáš Mraček1 , Ing. Pavel Fiala, Ph.D.1 , Ing. Milan Baxa2 , Ing. Václav Brašna2 , Ing. Petr Loukota3 , Mgr. Jiří Koželuh3 , Mgr. Tomáš Pekař4 , Ing. Roman Kotrč5 , – ( 1 Západočeská univerzita v Plzni, 2Applycon s.r.o., 3Vochoc s.r.o., 4Holík International s.r.o., 5 Elitronic s.r.o.).
12.00 – 12.30 Ochrana zdraví před neionizujícím zářením - Doc. Ing. Lukáš Jelínek, Ph.D., Ing. Pavel Buchar, Ph.D. (Státní zdravotní ústav Praha).
12.30 – 12.50 Prezentace firem
12.50 – 14.00 Přestávka (oběd)
14.00 – 15.00 ESA a trendy kondenzátorových a rezistorových technologií v moderní elektronice - Ing.Tomáš Zedníček, Ph.D. (European Passive Components Institute s.r.o.).
15.00 – 15.30 Přistávací radar v pásmu X - Ing. Vadim Závodný Ph.D., Ing. Ladislav Horníček, Ing. Petr Kopecký (Eldis Pardubice s.r.o.). 15.30 – 16.00 Výsledky vývoje multistatického přehledového radaru s vlastními vysílači - Ing. Antonín Heřmánek, Ph.D., Mgr. Petra Cabalková, Ing. Pavel Protiva, Ph.D. (ERA a.s., Pardubice).
16.00 – 16.15 Přestávka
16.15 – 16:45 Experimentálni fyzik Augustin Žáček - jeho cesta českou vědou- Prof. PhDr. Marcela Efmertová, CSc. (FEL ČVUT v Praze

 

Datum a místo konání

Středa 17. 5. 2017, Dům ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha, místnosti č. 414 a 417, 4. patro.

Více informací v přiloženém informačním letáku.

Přílohy: 
PřílohaVelikost
PDF icon semi2017-1.pdf400.65 KB