Jste zde

Radisol: anténní filtr, který se vejde všude

Miniaturní blok řeší potlačení rušení mezi blízkými anténami s nízkým vložným útlumem, zlepšení izolace a účinnosti vyzařování antény.

Většina širokopásmových RF standardů dnes spoléhá na technologii MIMO. To znamená více antén, složitější RF front-end i filtraci. Ve chvíli, kdy jde o miniaturizaci, jako v případě mobilních a nositelných zařízení, vzniká problém. Pro antény je k dispozici limitovaný prostor.Stejný problém řeší i konstruktéři IoT, ve chvíli, kdy jsou vysoké požadavky na integraci antén nebo například na krytí zařízení a antény na desce mají omezený prostor i vzhledem k potřebnému vyzařování. To přineslo nové obtíže, zejména důsledky pro izolaci antén a pokles účinnosti antén, protože rušení blízkých antén vede ke snížení účinnosti vyzařování.

Ačkoli jsou diskrétní filtry běžným řešením pro zlepšení izolace antény, nejsou vhodné, pokud jsou komunikační pásma blízko, protože vložný útlum může zhoršit výkon antény a zabírat cenné místo na desce. K řešení těchto výzev vytvořila t Murata Radisol, filtr s nízkými ztrátami pro oblast antény, který využívá keramickou vícevrstvou technologii Murata a technologii návrhu RF obvodů. 
Anténní inženýři obvykle konstruují filtrační obvod pomocí diskrétních komponent L a C čipu, aby implementovali účinná protiopatření. Místo toho je Radisol pouze jedinou komponentou o velikosti 0603, která řeší přetrvávající problémy s výkonem antény a omezeními pouzder. Účinně potlačuje rušení antény, aniž by významně ovlivnil propustné pásmo, a vede ke zvýšené účinnosti vyzařování a snížené spotřebě energie.

Každá komponenta Radisol funguje jako vyhrazený filtrační obvod navržený speciálně pro zmírnění rušení antény spojeného s konkrétním komunikačním pásmem. Kompaktní komponenta integruje jeden kondenzátor a dva induktory, což poskytuje charakteristiky pásmového filtru v rámci jednoho čipu. Radisol se vyznačuje jedinečnou konstrukcí, která využívá generování bezeztrátové vzájemné indukčnosti dvěma magneticky spojenými cívkami. Toto nastavení tvoří obvod band-stop bez výrazného vložného útlumu v komunikačním pásmu. Tento specializovaný přístup k izolaci antény umožňuje Radisolu nabízet zvýšený výkon s nízkým vložným útlumem a vysokou účinností a integrací do systému.o rodiny Radisol jsou zahrnuty varianty navržené tak, aby efektivně řešily potřeby běžných pásem, včetně 2G a 5G Wi-Fi a také signálů GPS. To eliminuje nutnost navrhovat diskrétní filtrační obvody, což zjednodušuje implementaci protiopatření. Společnost Murata bude i nadále rozšiřovat původní produktovou řadu, aby dále uspokojila požadavky trhu a podpořila další inovace v oblasti anténní technologie.®

Murata si veřejné představení načasovala v souvislosti s tím, že filtry Radisol používá Motorola v nové řadě smartphonů Edge, jejíž vydání je naplánováno na srpen 2024. Motorola realizovala metodu zlepšení vlastností Wi-Fi antén pomocí Radisolu. 
Vzorky obvodu Radisol jsou k dispozici pro vyhodnocení a sériová výroba byla zahájena již v červnu 2024.

https://www.murata.com/en-eu/products/antenna/radisol 

Hodnocení článku: