Jste zde

Eurotran Explorer 2000

Firma Microton přišla na trh s produktem, kterým si klade za cíl zpřístupnit rozsáhlý anglicky

psaný Web všem českým uživatelům, kteří tento jazyk neovládají. Navíc jej nabízí za vskutku lidovou cenu. Chcete-li

si rozšířit obzor za hranici domény .cz a angličtina vás brzdí, čtěte dále.

    Instalace
    Na programu je příjemné, že jej není nutno instalovat, chceme-li jej používat jenom občas. V tom případě stačí vložit CD do mechaniky. Otevře se okno Internet Exploreru s úvodní stránkou obsahující stručný návod, v kterém je ale vše podstatné, pár technických poznámek (tedy spíše upozornění, abychom neočekávali zázraky), varování softwarovým pirátům, a odkazy na pár nejznámějších internetových stránek. V systémové liště se objeví nová ikona, která indikuje činnost programu.

    Rozhodneme-li se pro instalaci na pevný disk, nebudeme již při surfování potřebovat CD. Instalace podle návodu je jednoduchá, bezproblémová.

    Program je určen pro spolupráci s českou verzí prohlížeče Microsoft Explorer 5. Pokud ji náhodou ještě nemáte, je k dispozici na instalačním CD. V nejhorším případě se program spokojí i s verzí 4. 
     

    Použití
    Po startu programu (vložením CD do mechaniky, resp. z nabídky Start) se otevře okno "Eurotran Explorer" - kříženec Internet Exploreru a Eurotranu. Každá stránka, kterou v něm otevřeme, se nejprve zobrazí v originální podobě, zatímco program "chroustá" na disku a na ikoně v systémové liště blikají přesýpací hodiny. Po skončení překladu se zobrazí přeložená stránka. Program se ale pustí i do českých stránek. Totálně tím například zlikviduje zdrojáky programů apod. Viz:

            
    
    původně                 po překladu
                MOV DX, 
    
    220h            MOV DX, 220h
                OUT DX, 
    
    AX              VEN DX, SEKYRA
    Tuto nesnáz lze ale snadno obejít tím, že si danou stránku současně otevřu v "normálním" okně IE, které vyvolám např. pomocí CTRL+N, nebo v alternativním prohlížeči (Netscape apod). 

    Překlad chvilku trvá; například (poměrně rozsáhlý - 24 kB) článek o RS-485 na anglické části HW serveru trval asi minutu a půl (K6/233), pokud jsem měl program nainstalován na HDD - pouze z CD a na horším PC trval překlad přes tři minuty (K5/PR133, 32x NEC CDROM). Výsledky se samozřejmě budou drasticky lišit podle použitého hardware. 
     

    Kvalita překladu
    Konečně se dostáváme k nejdůležitější části recenze. Kvalita překladu je totiž hlavním měřítkem použitelnosti programu. 

    Program je většinou schopný se vypořádat s texty se všeobecnou slovní zásobou. Má-li uživatel dostatek fantazie, dá se z překladu pochopit, o čem se na WWW stránce píše. Program se nehodí v situacích, kdy záleží na přesném pochopení textu. Podle mého názoru má relativně omezenou zásobu slov a slovních spojení, a nepozná některé poměrně rozšířené gramatické konstrukce. Jako nevýhoda mi rovněž přijde nemožnost zobrazit alternativní významy "podezřelých" slov. 

    O nejrůznější "perličky" samozřejmě není nouze. Na druhou stranu se program snaží česky skloňovat a časovat, a to poměrně úspěšně. Program provede rozhodně více než pouhý překlad slovo od slova, a podstatné je, že z překladu většinou pochopíte stěžejní téma textu.

    Takže potřebujete-li přeložit důležitý dokument (smlouvu apod), nesnažte se ušetřit a obraťte se na "živého" překladatele. Pomocí Eurotranu se nicméně můžete dozvědět, co měl asi na srdci autor té hezké WWW stránky někde na serveru v Texasu. :) 

    Zabudovaný slovník není možno dále rozšiřovat, ani jej není možno jednoduše použít pro vyhledání jen několika slovíček, jako to umožňovala starší verze Eurotran 98. Nyní musíte napsat hledaná slovíčka do dokumentu (stačí textový soubor z Notepadu), ten otevřít v Eurotran Exploreru, a dozvíte se pouze jeden z možných významů. 

    Konečně i sama firma Microton poukazuje na to, že tento produkt je určen pro domácí použití. Pro profesionály dodává pokročilejší produkty. Bohužel jsem neměl možnost Eurotran Explorer 2000 s těmito produkty porovnat.   
     

    Závěr
    Eurotran Explorer uživateli neznalému angličtiny bezesporu pomůže rozšířit obzory za hranice domény .cz, pro člověka, který se anglicky domluví, však smysl nemá. Velice příjemná je cena 998,- Kč, která činí program dostupný komukoliv. 

      + Snadná a bezproblémová instalace
      + možnost spuštění z CD
      + Jednoduché použití, nic se nemusí složitě nastavovat
      + Cena
      - omezená slovní zásoba, slabší rozpoznávání gramatiky
      - slovní zásoba není samostatně prohledávatelná ani rozšiřitelná
      - pouze pro MS IE 5, resp. 4

    Kontakt
    Webové stránky firmy EUROTRAN, která slovník dodává najdete na www.eurotran.cz 

Hodnocení článku: