Jste zde

Pravidelné setkání zájemců o mikrovlnnou techniku 2016

Datum: 
Středa, 16. Listopad 2016

Družicová komunikace, letecký průmysl, radarové aplikace i zjišťování vlastností materiálů budou tématem dalšího setkání v Praze.
 

yužití povrchu Měsíce pro účely komunikace představuje výzvu na hranici fyzikálních možností současné radiotechniky. V první přednášce budou ukázány nové metody digitální komunikace, které byly v poslední době vyvinuty a které dokážou většinu nepříznivých efektů charakteristických pro komunikaci odrazem od měsíce eliminovat. Současně bude představena mikrovlnná technika pro tuto komunikaci, způsoby nastavení parametrů a kalibrace spolu s řadou ukázek a experimentálních výsledků.
Další přednáška navazuje na přednášku z května 2015 „Mikrovlny v civilním letectví" předvedením přehledové techniky a technologií používaných v civilním letectví. Moderní koncepce radarů i jiné přehledové technologie v součinnosti s navigačními a komunikačními systémy představují základ zabezpečovací letecké techniky, která využívá celé frekvenční spektrum od středních vln až po mikrovlny s aplikací nejrůznějších druhů modulací. Technické vybavení na zemi i na palubě letadel představuje rozsáhlý obor souhrnně označený jako ATM (Air Traffic Management). 
Následuje přednáška o nanodružici VZLUSAT-1, která je první českou technologickou družicí. Jejím úkolem je ověření výrobků a technologií na oběžné dráze Země. Družice nese na palubě jednotlivé experimenty. Komunikaci a povelování družice zajišťuje pozemní segment PilsenCUBE na Západočeské univerzitě v Plzni.
Popis a porovnání impulsních a SFCW (Stepped Frequency Continuous Wave) širokopásmových radarů pro detekci a lokalizaci osob za zdí je náplní další přednášky, která popisuje HW blokové uspořádání obou typů radarů a vysvětluje metody získání vhodných dat pro detekci pomalého pohybu osob za zdí. Vlastnosti a jejich srovnání budou demonstrovány na dvou generacích radaru ReTWis typu 4.3 (impulsní) a 5 (SFCW).
Následující přednáška je věnována problémům koexistence a případného vzájemného rušení různých diagnostických a terapeutických prostředků se systémem zobrazování pomocí magnetické rezonance. 
K získání spolehlivého modelu mikrovlnných struktur je třeba znát přesně materiálové vlastnosti, např. permitivitu, permeabilitu, vodivost, drsnost povrchu pokovení, atd. Následující prezentace je zaměřena na přehled extrakčních technik těchto parametrů s využitím simulátoru EM pole a naměřených S-parametrů. Bude demonstrováno určení permitivity materiálu s využitím simulátoru CST Microwave Studio..

Seminář bude tradičně zakončen diskusním večerem, uvedeným přednáškou přibližující aktivity České elektrotechnické společnosti a Českého svazu vědeckotechnických společností. Využijte mimořádnou příležitost setkat se s kolegy pracujícími v oboru, navázat, obnovit či prohloubit osobní nebo pracovní kontakty. Těšíme se na setkání s Vámi a srdečně Vás zveme na seminář s doprovodnou výstavou produktů firem podnikajících v oblasti vysokofrekvenční a mikrovlnné techniky.

odrobné informace aktuální program a registrace na http://web.cvut.cz/ces/mt/