Jste zde

hw.cz a jeho další směřování v roce 2011

Pojďte si přečíst, jaké jsou naše priority, na čem si zakládáme a jakým způsobem se do celého dění můžete zapojit i Vy!

Jak již to na světě chodí, máme před sebou nový rok, po sto letech opět se dvěma jedničkami na svém konci, rekapitulujeme a díváme se dále. V případě hw.cz se, jak se zdá, určitě máme opět na co těšit. Jak již bývá dobrým zvykem, nebudou zde chybět novinky ze světa významných „polovodičových dílen“, prakticky, ale také více teoreticky zaměřené příspěvky s podporou Vašich komentářů, pozvánky na zajímavé akce, aktuální nabídky práce v oboru, diskuzní fórum o všem co Vás zajímá a co chcete vědět (Rady a porady), rubrika Ze života vývojáře, do které můžete svobodně přispívat zajímavými postřehy a nápady s ohledem na šíření zkušeností, přičemž ty nejzajímavější následně zveřejňujeme přímo na titulní straně – po přihlášení máte k dispozici editor, případně můžete vkládat přímo v kódu HTML, a další – včetně adresáře firem, obchodu či samostatně se vymezující a stojící automatizace.hw.cz.

U nás na domovské hw.cz si zakládáme na

  • pečlivém překladu,
  • důsledné kontrole a následném
  • publikování pravdivých, ověřených a také srozumitelných informací,

přičemž při procesu „převyprávění“ z původních cizojazyčných pramenů s mnohdy strohou formou vyjadřování maximální možnou měrou využíváme krásu, úchvatnost a šarm svého mateřského jazyka, o což rovněž, pokud možno, v přijatelné míře žádáme své externí spoluautory či diskutující. Neopisujeme. Místo toho raději úzce spolupracujeme s řadou významných společností, takže máme přístup k zajímavým materiálům, které pak exkluzivně zveřejňujeme jako první, mnohdy také jediní. Hlavní prioritou však pro nás i tak stále spíše zůstává poskytování vysoce odborných, kvalitních, aktuálních a zejména prověřených informací, které nikoho nepoškozují, neuráží a nezavádí nesprávným směrem.

Rozumíme, že čtenáři našeho webu pochází z různého prostředí – za celou početnou komunitu se může jednat například o šikovné žáky základních nebo středních škol se zájmem o analogové struktury, logické obvody či programování, studenty, milé učitele, vážené vysokoškolské pracovníky či zkušené vývojáře a programátory, „ostřílené“ nejen tu a tam explodujícími elektrolyty, ale zejména celoživotní praxí, dále pak obchodníky a manažery nebo také velkou skupinu bastlířů v tom nejkrásnějším slova smyslu a mnohé další. Bude tedy náročné psát poutavým způsobem, který osloví široké spektrum čtenářů a zároveň svou přímočarostí nebude nikomu překážet, zejména pak tehdy, když bude mít deset lidí padesát různých názorů a jen pět set z nich bude správných. Proto znovu povzbuzujeme ke smělému využívání komentářů, fór a jiných dostupných prostředků našeho webu, který si budoucí vývojáře hýčká již od samotného narození, čímž se od ostatních zcela jednoznačně odlišuje. Zkušené zároveň žádáme o určitou míru nezbytného nadhledu a případně také i vtipu, protože zvládnutí dané látky v sobě nenese jen pochopení obsahu, ale také schopnost vysvětlovat způsobem, kterému porozumí i laik, což někdy může být docela problém. Začínající se zase obrní určitou mírou trpělivosti při hledání klíčových slov na internetu a zkusí si představit, jaké to asi bylo v dobách, kdy žádné takto rozšířené sítě jednoduše nebyly k dispozici a mobilní telefony, pokud na ně někdo vůbec měl a také je zároveň měl kde používat, rozhodně nefotily, nepřehrávaly hudební formáty a zcela jistě nevážily několik desítek gramů, v dobách, kdy obyčejné sáňky znamenaly v zimním období naprostý vrchol blaha a člověk se na písemky či zkoušky učil z desáté, téměř nečitelné kopie.

Spokojené ženy nepatří pouze a jen ke koncovým uživatelům spotřební elektroniky (v tomto konkrétním případě se jedná o čipy společnosti Analog Devices), byť by jí to v jejich něžné společnosti slušelo sebevíce – často se na aktivním dění okolo samotného vývoje přímo podílejí, případně nám pro něj vytváří určité zázemí nebo nás v lepším případě jenom tiše trpí...

Každopádně všem začínajícím moc a moc fandíme a jsme rádi, že náš web navštěvujete, ikdyž se zde pravděpodobně setkáváte s náročnějšími texty či konstrukcemi, ale jen tak dále. Nikdo Vás za to urážet nebude! Nebojte se experimentovat v rámci platných fyzikálních zákonů, dále vymezených místní legislativou, vyhledávejte si dostupné informace, konzultujte se zkušenějšími kamarády nebo kamarádkami (ano, jak se zdá, elektronika zdaleka nebývá jen mužskou záležitostí – bývalá kolegyně, která se dlouhé roky věnovala pájení a naučila mě jak zacházet s čipy, které jednak pouhým okem nevidím a navíc se jich za žádnou cenu nesmím holou rukou ani dotknout – Radko zdravím, například již jako malá údajně začínala miniaturním osvětlením domečku pro panenky), bastlete, oživujte, radujte se z prvních zdrojů a blikačů a nezapomeňte, že na internetu si dnes může kdokoli a kdekoli napsat úplně cokoli, takže trocha kritického přístupu i selského rozumu rozhodně nezaškodí. Studentům zase přejeme, a není to kvůli začátku nového roku – myslíme to upřímně a s platností třeba i k poslednímu srpnu, bude – li to nevyhnutelně nutné, skvělou motivaci a pevné nervy, nejen před maturitou či během prvních před termínů desítky náročných zkouškových období, žadatelům o práci hromadu skvělých příležitostí co nejblíže svému domovu a rodině, šťastně zaměstnaným hodného a přístupného šéfa, vrcholovým manažerům minimum stresu a všem ostatním radost z toho, co právě dělají!

Potřebujete zviditelnit své soukromé či profesní aktivity?

Děje se někde něco zajímavého, vyřešili jste po několika letech zapeklitý problém nebo se Vám jen přitom podařilo zrušit platnost některého z přírodních zákonů? Rádi si poslechneme co Vás trápí, čemu jste se naposledy zasmáli (baví se dva programátoři: „Matka zítra oslaví 64 let.“ – „Jé, takové kulaté výročí“, povídá ten druhý), co se Vám na hw.cz líbí, zdalipak by šlo něco vylepšit či rovnou od základu změnit, kde třeba děláme chybu v zaužívané terminologii i jakékoli další zajímavé postřehy v přátelském duchu. Netvrdíme, že se podle všeho zařídíme, že na vše budeme nějak reagovat nebo že jsme neomylní a redakční šotek je již druhem vyhynulým (nevím jak u Vás, ale my tu máme dva docela zákeřné – otce Schottkyho se synem, kterého právě zaučuje), ale zpětná vazba přece ještě nikomu neublížila, u zesilovacích stupňů musí být dokonce i záporná (ZZV) – jen aby nezačaly, však víte co..., oscilace ale necháme raději přesným generátorům. Případně zkuste své praktické zkušenosti nebo i výsledky teoretického bádání na poli vědy a techniky místo planých slov rovnou zhmotnit do podoby, kterou bude možné zveřejnit k užitku všech a to i za hranicemi ČR (mimochodem, srdečně tímto zdravím početnou komunitu čtenářů ze Slovenska či slovensky hovořících a žijících třeba u nás). Jak se totiž již nejednou ukázalo, stranou od veškerého dění si poklidně žije, tvoří i bastlí ke své radosti a soukromému potěšení spousta chytrých lidiček, kteří rozhodně mohou přijít s čímsi zajímavým, jen je potřeba je k tomu občas trochu popostrčit – nebo snad chcete, aby úžasné nápady končily jen kdesi v šuplíku nebo stranou kvůli nedostatku času a peněz na další vývoj? Podporujeme rovněž firemní články a projekty včetně PR servisu, který v případě dlouhodobější spolupráce skýtá vskutku zajímavé možnosti – vše je předmětem vzájemné domluvy. Pro redakční komunikaci přitom upřednostňujeme emaily (v mém případě např. robenek@ hw.cz).

Zelený svět, viděný pohledem napájecích zdrojů v režii společnosti Fairchild Semiconductor

Bouřlivý rozvoj ekologických opatření vyvolává a vyvolávat ještě zcela jistě bude smíšené reakce – není se ostatně ani čemu divit. Jako vývojáři však smíme k celé otázce přistoupit z opačné strany, tj. můžeme již v samotném zárodku celého problému navrhovat aplikace, které budou s dostupnou energií hospodařit mnohem šetrněji – nástroje k tomu máme a nějaký ten kompromis se určitě rovněž podaří najít; zažité postupy totiž nemusí vždy znamenat nejlepší řešení, zvláště pak tehdy, když ke své činorodé práci smíme používat obě hemisféry, tzn. pracovat maximálně kreativně, čemuž vhodně nahrává také určitá míra jakéhokoli fyzického pohybu (v)před, během nebo také po pracovní době, např. prostá jízda na kole, která se může stát výraznou součástí zdravého životního stylu nejednoho muže i ženy, přičemž zde neklademe důraz na špičkové sportovní výkony ani na to, na čem právě budete „ujíždět“ – zda už to bude odlehčený hliníkový rám ze zámoří dovezeného TREKu či oblíbený „tuzemák“ (rozumějme se dvěma koly, rámem a nějakými těmi brzdami vpředu a vzadu, rozhodně nemyšleno nikterak hanlivě), který nám na celé řadě vybudovaných cyklostezek, ale i mimo ně, cestou – necestou, poskytne veškerý potřebný komfort a také požitek z jízdy či souvisejícího pobytu v přírodě.

Ještě jednou tedy všem děkujeme za přízeň, kterou nám věnujete a také krásné řádky, které se k nám na stůl dostávají, což bereme jako závazek pro další zkvalitňování veškerého našeho počínání v souladu s Vámi – váženými čtenáři, moderní dobou, ve které žijeme i návazností na živou tradici hw.cz, datovanou již od roku 1997. Naše stránky byly navíc před časem vybrány Národní knihovnou ČR jako kvalitní zdroj informací, který by pro příští generace rozhodně měl být uchován.

Hodnocení článku: