Jste zde

Proudy silné i slabé, místy sněhuláci. Takový byl Amper 2013

Pojďte si společně s námi formou fotoreportáže, doplněné krátkým komentářem, připomenout 21. ročník svátku všech elektrotechniků!
Ať se nám to líbí nebo ne, elektromobilita o sobě dala opět vědět.
 
Fotografie v článku: autor
 
K vidění byly skutečně zajímavé rukodělné kousky, užitková vozítka, skútry, ale též jízdní kola, kterým však elektrický pohon na jejich horské kráse stále poněkud „ubírá“ (a na váze přibírá).
 
 
 
Na druhou stranu se však zájemci o sériově vyráběné přibližovadlo pro více osob nemusí tísnit v drobnějším Peugeotu iOn (na HW.cz například čtěte Pošta se sveze na vlně elektromobility a otestuje, co je jinde běžné), jakkoli je jinak příjemné s ním parkovat v přeplněných metropolích, a mohou nastoupit do skvěle padnoucího, oficiálního vozu veletrhu Amper 2013 Opelu Ampera.
 
 
Čtyřmístný vůz se svou cenou sice ani zdaleka nepřibližuje ideálu lidového vozítka,
 
 
na což ovšem mají oficiální místa jednoduché vysvětlení: nákladný vývoj a nutnost odlišit segment od běžných modelů, které by pak již nemusely býti toliko prodejné.
 
 
Rozhodně však oceňujeme hybridní provedení,
 
 
nadstandardní záruky a v neposlední řadě též pokus zanechat luxusní dojem (na HW serveru jste mohli číst Amper do pátku, Ampera na celý víkend nebo též Ampera míří na Electron).
 
 
Elektřinou se konec konců můžete nechat pohánět i v dodávce.
 
 
Na opačném konci, alespoň co se velikosti týče, zase stojí průzkumné vozidlo z dílny VŠB-TUO,
 
 
„našlapané“ elektronikou.
 
 
 
Nejrůznější modely, zejména ty robotické (Do Prahy se sjedou roboti z celé republiky. Předvedou číslo s mobilními mosty), zde ostatně budily náležitou pozornost. Jeden z nich vám třeba po krátkém načtení a následné analýze několika málo přesně volenými tahy poskládá Rubikovu kostku.
 
 
 
 
Chybět zde pochopitelně nemohla ani studentská elektroformule z ČVUT.
 
 
 
O úspěšném tažení týmu jste mohli na HW serveru číst například v článku První česká elektroformule prokázala v Maďarsku rodovou příslušnost.
 
 
Letmý pohled na desku plošného spoje ještě odhaluje výrobce spínaného zdroje – Traco Power.
 
 
Další z výstavních kousků na nás již, třebaže už jen stojí, dýchal patřičnou dávkou nostalgie. Funkční prototyp elektrického městského automobilu vyrobeného v Brně, dosahující maximální rychlosti 50 km/h, pohání dva stejnosměrné motory, napájené z olověných startovacích baterií.
 
 
Třebaže proběhly dlouhodobé zkoušky, které byly na tehdejší dobu (1970, http://www.technicalmuseum.cz/) velmi úspěšné, k sériové výrobě vozu EMA 1 již nedošlo – proslýchá se cosi o politickém obrazu let dávno minulých. Zřejmě jsme byli opět lepší než „zbytek světa“...
 
 
Výpravu do světa elektromobilů zakončujeme lahůdkou pro výjimečné – plug-in hybridem Fisker Karma
 
 
se solární střechou, lithium – iontovou baterií (20,1 kWh),
 
 
výkonem 408 koní, dojezdovou vzdáleností do 500 km
 
 
 
a zrychlením 0-100 km/h za 5,9 s (http://fisker.cz/).
 
 
A zase zpátky na zem. Co by to byl za Amper bez tištěné literatury, kterou v našich oborech / končinách již tradičně zajišťuje a dodává nakladatelství BEN (http://www.ben.cz/).
 
 
Prohlédnout jsme si tak mohli i knižní novinku, představenou v článku Inteligentní budova je jako dobrý orchestr. Nestačí jen skvělí hráči, však nejen to.
 
 
Stejně jako loni i letos aktuální přehlídku „okořenila“ široká a velmi pozitivně přijímaná nabídka bastlířům za všelidové ceny (na HW.cz čtěte též Bastlíř domácí v ohrožení: hrozí vyhynutí?).
 
 
Obdobnou strategii zvolilo i Amatérské Radio,
 
 
které nakonec dovedlo myšlenku k pomyslné dokonalosti, protože již nabízelo poslední čísla zcela zdarma. Zájemci si tak mohli jednoduše sestavit snad i celý ročník 2012.
 
 
Pomalu se tak dostáváme k samotnému jádru elektroniky – součástkám a jejich distributorům, o které na Amperu nouze rozhodně nebyla.
 
 
GM electronic navázal na dlouholetou tradici a také široký záběr, dostupný v řadě kamenných poboček. Pro zájemce pak byly připraveny tradiční tištěné katalogy – elektronických součástek nebo též finálních výrobků, tj. skupiny měření / nářadí, domov / kancelář, audio / video a baterie / chemie (na HW.cz viz např. článek Chemické přípravky pro elektroniku a jemnou mechaniku).
 
 
Skvělou atmosféru se na několika desítkách metrů krychlových opět podařilo „zhmotnit“ společnosti SOS electronic. Jakkoli to může zavánět reklamštinou, kdo „neokusí“, neměl by raději soudit.
 
 
Vždyť i nejmladší návštěvník letošního Amperu, se kterým jsem měl možnost vést se svolením rodičů rozhovor, se od stánku nechtěl vůbec odtrhnout. Na fotografii právě rozmlouvá o principu činnosti dotykového panelu, který již krátce nato sám prověřuje.
 
 
Když pak došlo na možnost zvolit si grafický nebo znakový displej beze změny hardwaru zařízení, tu byl odkázán na článek EA DIP: volná ruka při výběru znakového nebo grafického displeje.
 
 
Jednoznačným lákadlem letošního ročníku se však staly vtipné karikatury, generované nebývalou rychlostí mistrem svého oboru, kreslířem a několikanásobným rekordmanem Lubomírem Vaňkem (http://www.lubomirvanek.cz/), který jich za tři hodiny sází necelé čtyři stovky. Pracuje zcela neslyšně a nikým nepozorován – o to větší je pak moment překvapení :)
 
 
Za zdmi pavilonů zuří sněhová kalamita,
 
 
majitelé solárních elektráren bijí na poplach (na HW serveru čtěte Fotovoltaici se bojí zimy. Ta však není jediným strašákem),
 
 
smrtka zvažuje, zda má na fotografa použít kosu či ho vzít spíše letáky
 
 
a ještě se na Vás ze všech stran valí jedna výstraha za druhou.
 
 
Běžíme doplnit energii stranou od „davu“,
 
 
jen abychom se mezi něj zakrátko po šedém koberci opět navrátili.
 
 
Protože se to solárními panely na Amperu 2013 jen „hemžilo,“ nemohla pochopitelně chybět ani podpůrná elektronika – navštěvujeme stánek, prezentující systém Solar Monitor (http://www.solarmonitor.cz/) pro vzdálený dohled nad FVE odkudkoliv na světě.
 
 
Rodinné domy i rozsáhlé „solární parky“ – zde všude vidíme aktuální výrobu energie a její výnosy, sledujeme hodnoty ze senzorů a můžeme také porovnávat aktuální výkon s výkonem potenciálním. Monitorovací systém zároveň informuje o výpadcích a poruchách zasláním e-mailu nebo SMS, umožňuje vystavovat faktury odběrateli, ochránit elektrárnu před krádeží nebo bleskem a také odesílat data na webový portál pro sledování detailních charakteristik.
 
 
A to už jsme jen krůček od další populární technologie – světelných zdrojů a svítidel s LED. Na jejich využití v komerčním prostředí se zaměřila firma RestoreOne (viz také článek Uvidíte na Amperu: výrobě LED trubic předchází čilá komunikace).
 
 
Nabídka je přitom docela široká – od trubic přes průmyslová svítidla až po reflektory, zápustná svítidla nebo rovnou celé panely, vše pochopitelně osazené moderními LED.
 
 
Což takhle chytré bydlení? iNELS Smart Home Solutions se prezentuje jako
 
 
nová zastřešující značka řešení elektroinstalace, zahrnující jak tu bezdrátovou, tak i sběrnicovou (na HW serveru čtěte též Inteligentní elektroinstalace: otázky a odpovědi).
 
 
Velkou pozornost vzbudila názorná ukázka vodního víru (Water Vortex) včetně jeho řízení.
 
 
 
Zákulisní informace vyhýbavě praví, že se jistému dítěti podařilo se systémem pěkně „zatočit“...
 
 
Míjíme letošní novinku portálu Elektrika.cz, tzv. Amper Fórum, se samostatným pódiem uprostřed celého dění v pavilonu P. On-line vysílání, během kterého se vystřídalo přibližně 60 odborníků z firem i univerzit, probíhalo po celou dobu veletrhu, tj. více než 30 hodin.
 
 
Nasazujeme čepici
 
 
a vyrážíme na kontrolu hojně navštěvovaného stánku HW serveru / HW group (HW server v Brně. Na Amperu vyhlížejte stánek F093). Návštěvníci se zde mohli mimo jiné seznámit s možnostmi on-line služby pro sběr a vyhodnocení dat z IP senzorů SensDesk.com.
 
 
Jedná se o internetovou službu, do které lze připojit vaše senzory, zařízení dohledu a také řízené výstupy. Všechna zařízení můžeme spravovat z jediného rozhraní, sledovat stav na mapě, porovnávat vývoj proměnných v čase nebo též vyhodnocovat alarmová hlášení. Je to cesta, jak během několika minut zajistit funkční a zároveň spolehlivý dohled technologií při pevných nákladech na systém. Není třeba složitá instalace systému ani další server na straně zákazníka.
 
 
On-line outsourcing služeb dohledu je zároveň způsobem, jak tyto služby snadno a relativně levně zpřístupnit opravdu všem (více informací).
 
 
Portál SensDesk.com otevřel svět senzorů, měření a grafů široké obci uživatelů a v rámci Zlatého Amperu 2013 si za to - po boku společností ABB s.r.o., DEHN + SÖHNE GmbH + Co. KG, Flajzar s.r.o. a Microrisc s.r.o. - vysloužil Čestné uznání odborné komise (na HW.cz čtěte též Oceněné exponáty v soutěži "ZLATÝ AMPER 2013").
 
 
Na Amperu nebyla nouze ani o laserové technologie, které v rámci názorné ukázky a vstřícného gesta návštěvníkovi před očima kupříkladu „vypálily“ 8 cm pravítko, rozšířené o aktuální kalendář na rok 2013 a praktický otvírák jako bonus, či firemní propisku s možností volby vlastního textového pole. Jemný a přesný popis se totiž uplatňuje nejen v průmyslových aplikacích, ale např. i v reklamě.
 
 
Diodami čerpané vláknové lasery LASERfibre LF jsou novou generací popisovacích laserů, které využívají jako aktivní prostředí optické vlákno a jako zdroj pro čerpání několik laserových diod. Dochází tak k výraznému nárůstu účinnosti a tím i významnému snížení příkonu zařízení a nároků na výkonnost chlazení. Doba mezi poruchami se proto mohla prodloužit až na 400 000 hodin.(http://www.medicom.cz/).
 
 
Ve třetí z takřka plně obsazených výstavních hal nás vítá průmyslová automatizace (na HW serveru viz také článek 21. ročník veletrhu AMPER v Brně),
 
 
následovaná měřicími přístroji.
 
 
Zastavujeme se u společnosti Meatest a zkoumáme precizní odporovou dekádu M630, kterou již známe z příspěvku Na Amperu se vyjadřujte v Ohmech. Meatest přiveze novou dekádu.
 
 
V rámci programovatelných přístrojů české výroby nechybí ani dekáda kapacitní s rozsahem od 100 pF až do 100 μF a základní přesností 0,25 %.
 
 
Zajímáme se také o robustní provedení jednotek Chroma (na HW.cz čtěte představení v článcích Programovatelné AC a DC zdroje pro vývoj i do automatizovaných linek nebo též Testery bezpečnosti s nastavitelným napětím až do 20 kV)
 
 
Na stánku společnosti Koukaam, věnující se IP kamerovým systémům, zase vzbuzoval zájem IPCorder KNR-1004 (Fandové do kamer míří na Amper. Čeká je nejmenší záznamové zařízení), který krátce nato z veletrhu odcházel bohatší o Zlatý Amper 2013.
 
 
Na bezpečnost již tradičně dohlíželi lidé od Jablotronu.
 
 
Společný jmenovatel známých výrobců elektronických systémů vzápětí pomáhá rozklíčovat stánek distributora a lokální technické podpory produktů Altium, společnosti Retry s.r.o. - EDA tools and systems, na kterém rovněž probíhaly živé ukázky návrhového systému (na HW serveru čtěte Altium Designer 2013 je tu!, další informace viz série článků Úvod do Altium Designeru).
 
 
Osoby, které se aktivně pohybují v oblasti návrhu desek plošných spojů, ostatně poznáte jednoduše. Ptáte se jak? Jednoduše, používají totiž stylové doplňky a to i vlastní výroby!
 
 
O vskutku netradičním využití vysloužilé elektroniky si na HW serveru jinak přečtete v článku Místo trvalého zatracení druhá šance. Z elektronického hřbitova až na krk naší milé.
 
Oficiální otevírací doba sice skončila s úderem páté večerní, nicméně na řadě stánků to žilo i poté. Tak třeba slovenská společnost Notus-Powersonic s.r.o. (www.notus-powersonic.sk), specializující se na vývoj a výrobu ultrazvukových čisticích a jednoúčelových zařízení, nás vřele přijala i po „zavírací době“.
 
 
Ultrazvukové čištění je v současné době nejprogresivnější technologií odstraňování volně ulpívajících nečistot na předmětech. V některých případech je dokonce jediným možným způsobem efektivního postupu. Ekologie pak spočívá v použití netoxických a biologicky odbouratelných prostředků a vodních roztoků.
 
 
Výhodou zmíněného způsobu čištění je i fakt, že nezná nepřístupná místa, takže lze využít v aplikacích, ve kterých bude vysoký standard čištění podmínkou úspěchu.
 
 
Co říci závěrem? Amper 2013, kterého se letos účastnilo 620 vystavovatelů z 22 zemí světa, nabídl skutečně zajímavé konstrukce, až oči přecházely,
 
 
podráždil chuťové pohárky,
 
 
znamenal rovněž příležitost zahrát si s profesionálními krupiéry o limitovanou edici mariášových karet, tzv. amperovek,
 
 
a především otestoval zimní výbavu, třebaže se sněhová nadílka na přelomu března a dubna vrátila v ještě silnější podobě. Do Brna přijelo 45 000 návštěvníků z řad odborné veřejnosti, managementu firem, studentů i fanoušků elektrotechniky jako takové.
 
 
Navzdory tomu všemu se na dálnici nečekalo v zácpách a rovněž výjezd z areálu byl před šestou hodinou večerní – oproti minulému ročníku – až neobvykle plynulý. Tak naložit tašky (povšimněte si zejména těch s logem HW group), zapnout tempomat a vyrážíme!
 
 
Průběžné informace k nadcházejícímu ročníku s pořadovým číslem 22. sledujte na stránkách HW serveru (http://www.hw.cz/amper) nebo též na http://www.amper.cz/. Vaše náměty, nápady a návrhy nám i nadále posílejte na e-mailovou adresu redakce@hw.cz.

 

Hodnocení článku: